Enkele post bekijken
  #1  
Oud 19th December 2015, 21:18
S*ijn Verbraecken S*ijn Verbraecken is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2013
Locatie: Nijlen
Posts: 83
VDAB gaat werklozen zelf controleren

Vanaf 1 januari kan de VDAB meteen controleren of werklozen actief naar een job zoeken. Tot nu toe was dat een taak voor de federale dienst RVA, die pas na 9 maanden in actie kon schieten.

Op dit moment is de VDAB enkel bevoegd voor de begeleiding van werklozen. De bevoegdheid voor de controle en de sanctionering ligt nog op het federale niveau, bij de RVA. Die kan werkzoekenden op vaste termijnen op gesprek uitnodigen om na te gaan of ze actief naar een job zoeken. Dat kan voor het eerst na 9 maanden. Als een werkzoekende dan kan aantonen dat hij of zij voldoende sollicitatiebrieven verstuurt, kan hij of zij pas 6 maanden later opnieuw worden uitgenodigd. Maar de gegevensuitwisseling tussen VDAB en RVA loopt op dit moment soms stroef, onder meer door verschillende informaticasystemen.

Door de zesde staatshervorming verandert dat systeem vanaf 1 januari 2016. Voortaan zal Vlaanderen werklozen zowel kunnen begeleiden, controleren als sanctioneren. Dat moet tot grote efficiëntiewinst leiden. "Vanaf 1 januari vervallen die vaste termijnen waarop je op een controlegesprek kunt worden uitgenodigd", legt Thomas Pollet, de woordvoerder van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA), uit. "Er is ook geen minimumtermijn meer. Iemand die niet ingaat op uitnodigingen kan meteen naar de controledienst van de VDAB worden doorgestuurd."

De Vlaamse regering had al eerder aangegeven te willen inzetten op betere opvolging en activering van werklozen. Door nu die minimumtermijn te schrappen, gaat ze nog een stap verder. Dat het veel efficiënter kon, beaamt Vlaams Parlementslid Bart Van Malderen (sp.a). "De aanleiding om het naar Vlaanderen over te hevelen was de dubbele controle. Die valt nu weg, en dat is positief."

Van Malderen heeft wel bedenkingen bij de strengere controles. "Als je vanaf dag één begint te controleren, zonder begeleiding, dan krijg je een uitsluitingssysteem. De toetssteen zal zijn hoe sterk je de mensen ondersteunt in hun zoektocht naar werk." Van Malderen bestrijdt het cliché dat werklozen niet aan de slag willen. "Vaak zijn er heel andere oorzaken. Laaggeschoolden beschikken bijvoorbeeld soms over een slecht cv, waardoor ze niet op gesprek uitgenodigd worden."

Bron: De Morgen, 19 december 2015
http://www.demorgen.be/economie/vda...leren-b6ab2084/

Mening
Ik vind dit een goed initiatief. Men moet kort op de bal spelen. Als mensen nu pas vanaf 9 maanden gecontroleerd kunnen worden, leidt dit tot een soort luiheid bij de mensen. 9 maanden is een grote periode om te solliciteren. De meeste ondernemen waarschijnlijk pas iets juist voordat ze op controle moeten. Wanneer men werklozen sneller gaat uitnodigen voor gesprekken, moeten ze op korte termijn veel meer acties ondernemen. Wanneer zij dit dan niet doen, kan er een sanctie volgen.
Ook de termijn die hierop volgt, 6 maanden, is veel te lang. Dat wil zeggen dat je bijna anderhalf jaar werkloos kunt zijn en slecht twee maal op controle moet. Dit is vrij weinig, zeker omdat men er voor wil zorgen dat de werkloosheid zo laag mogelijk is. Alles vertrekt vanuit een goede en strenge begeleiding.
Ik ben er dan ook van overtuigd dat dit nieuwe systeem winst zal opleveren. De werklozen zullen dit misschien niet graag horen, want zij worden vanaf 1 januari strenger gecontroleerd. Maar voor de uitgaven van de overheid is dit een goed initiatief. Men zet zo druk op de werklozen om sneller aan een nieuwe job te geraken.
Zoals onderaan in het artikel is aangegeven, is het niet de bedoeling om een uitsluitingssysteem te creëren. Werklozen moeten goed begeleid worden in de zoektocht naar een geschikte nieuwe job. Hierbij kunnen de nodige hervormingen of cursussen helpen. Men moet ze ook de nodige tijd geven en niet zomaar sanctioneren omdat ze een job weigeren die hun niet ligt. Gebeurt dit constant, moet hier zeker iets over gezegd worden. Je kan een job aannemen die misschien niet helemaal bij je past, maar zo heb je wel werk. Terwijl je dan werkt, kan je nog altijd op zoek gaan naar een job die meer geschikt is.
Kortom, ik zie verschillende voordelen in dit systeem. Er zullen voorstanders en tegenstanders zijn maar efficiënter zal het in ieder geval zijn.
Met citaat antwoorden