18th December 2015, 11:31
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Sep 2013
Locatie: Nijlen
Posts: 130
|
|
Erkende vluchtelingen mogen alleen tijdelijk blijven
Erkende vluchtelingen mogen alleen tijdelijk blijven
Erkende vluchtelingen mogen in België niet langer permanent verblijven, maar aanvankelijk slechts voor vijf jaar. De regering voert die hervorming vandaag door, schrijft De Tijd vrijdag.
De federale regering wil daarmee het verblijfsrecht voor vluchtelingen in lijn brengen met de rest van de Europese Unie, luidt het.
De termijn van vijf jaar verblijfsrecht kan door het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen (CGVS) wel verlengd worden. Maar als de situatie in het thuisland van de vluchteling weer normaal is, kan de Dienst Vreemdelingenzaken ook binnen die vijf jaar al het verblijfsrecht intrekken. De vluchteling moet dan terug naar zijn land, al is er een uitzondering voor wie ‘verankerd’ is in onze maatschappij.
Als familie van de vluchteling via gezinshereniging naar België komt, krijgt ze zijn statuut. Gezinsleden die bijvoorbeeld na twee jaar aankomen, krijgen drie jaar verblijfsrecht. Daarnaast wordt de beslissingstermijn over gezinshereniging opgetrokken van zes tot negen maanden.
Bron:
Belga. (2015, 12 18). Erkende vluchtelingen mogen alleen tijdelijk blijven. De Standaard.
Eigen mening:
Ik vind het goed dat hieromtrent een regeling wordt getroffen. Zo is er niet alleen duidelijkheid voor de vluchtelingen, maar ook voor de rest van ons land en Europa in het algemeen. Het is belangrijk om over alles goed na te denken wat bij de vluchtelingencrisis allemaal komt kijken. Door hier vooraf goed bij stil te staan, kan er hopelijk nadien geen verwarring of discussie ontstaan.
Ik ben het ermee akkoord dat wanneer de situatie in het thuisland voldoende onder controle is en er geen gevaar meer dreigt dat de vluchtelingen kunnen terugkeren naar hun land. Uiteraard moet hier wel een uitzondering gemaakt worden voor mensen die intussen voldoende zijn ingeburgerd in ons land. Hierop is het echter moeilijk om een grens te trekken. Dit zal ongetwijfeld nog voor verhitte discussies zorgen in de toekomst.
|