In Parijs is vanmiddag, na twee weken onderhandelen, het langverwachte en "historische" klimaatakkoord voorgesteld. Volgens het akkoord zullen de 195 deelnemende landen de opwarming van de aarde beperken tot "ruim onder de 2 graden" en "mogelijk" zelfs tot 1,5 graad. Deze namiddag volgt de stemming van het akkoord, dat dan de geschiedenis in kan gaan als de eerste wereldwijde verbintenis ooit om de opwarming van de aarde tegen te gaan.
Iets later dan gepland kwamen de Franse president François Hollande, voorzitter van de klimaattop Laurent Fabius en VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon het langverwachte klimaatakkoord de plenaire zaal binnen om het klimaatakkoord voor te stellen. Een erg geëmotioneerde Fabius bedankte de deelnemers aan de top.
Vooraleer de tekst rond te delen, gaf Fabius er commentaar op. Het gaat volgens hem om een evenwichtig "voorstel tot akkoord", dat "ambitieus maar nodig" is. De tekst aannemen zou een "historische omslag" betekenen. "De credibiliteit van de internationale gemeenschap staat op het spel. De burgers van de wereld, onze kinderen, zullen ons niet begrijpen en ze zullen ons niet vergeven als we mislukken."
Fabius gaf aan dat er in de tekst sprake is van zowel een beperking van de wereldwijde temperatuurstijging tot 1,5 graden Celsius als tot 2 graden Celsius. Concreet trekt de tekst de bovengrens bij 2 graden, maar streven de deelnemende landen wel naar een maximale stijging "ruim onder de twee graden" en "mogelijk" zelfs maximaal 1,5 graad.
Het akkoord zou ook wettelijk bindend zijn voor alle landen. Om de vijf jaar komt er een herziening van de nationale plannen om de klimaatopwarming tegen te gaan. Het internationaal klimaatverdrag is zo het eerste dat de landen uitdrukkelijk verplicht actie te ondernemen om de opwarming van de aarde terug te dringen.
Ook Frans president Hollande bedankte alle deelnemers aan de top die "dag en nacht" gewerkt hebben aan de tekst. "De tekst is zowel ambitieus als realistisch. Ze geeft aan de meest kwetsbare landen de middelen die beloofd zijn. Deze tekst zal, als u dat beslist, het eerste universele klimaatakkoord ooit zijn. U hebt een keuze, een keuze voor uw land, uw continent, maar vooral voor de wereld. Het goedkeuren zal een geweldig belangrijke stap zijn voor de mensheid."
Hollande beseft dat niet alle eisen van alle landen ingewilligd konden worden. "Maar we zullen niet worden afgerekend op een amendement in een zin, maar wel op een tekst." Het enige wat nu telt, is dat alle landen samen het akkoord in zijn geheel goedkeuren, aldus de Franse president. "12 december 2015 kan in de toekomst een boodschap van hoop en leven betekenen, net een maand na de moordende gebeurtenissen in Parijs. Opdat de planeet kan leven, de mensheid kan leven, het leven kan leven."
"De oplossingen voor de klimaatverandering liggen nu op tafel", voegde VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon eraan toe. "Laat ons de moed hebben ze te grijpen."
De tekst zelf zal rond 13.30 uur worden gepubliceerd. Daarin zou een herziening van de klimaatambities in een cyclus van vijf jaar en een minimale klimaatfinanciering van 100 miljard dollar zijn opgenomen. Om 15.30 uur volgt dan de stemming.
Drie nachten doorwerken
De presentatie komt er na de derde nacht op rij doorwerken in Parijs, en wordt voorgesteld aan de 195 deelnemende landen aan de COP21.
De tekst zal vervolgens worden besproken in het Comité de Paris, een selecte groep landen. Uiteindelijk moeten alle 195 landen in een plenaire sessie unaniem goedkeuring geven aan de tekst. Gebeurt dit niet, dan is er geen akkoord. De kans bestaat dat in dit geval opnieuw verder wordt onderhandeld.
Jean-Marc Nollet (Ecolo) laat in een reeks tweets zien hoe dat eruit ziet, voor de derde nacht op rij onderhandelen. "Als Saoedie-Arabië om 5.30 uur niet akkoord gaat met passage over beperken temperatuurstijging tot onder de 2 graden Celsius, schorst Fabius de vergadering."
Bron:
http://www.demorgen.be/wetenschap/b...ouden-b75b7d9e/
Eigen mening:
Na lang overleggen is er eindelijk een akkoord bereikt in het tegen gaan van de opwarming van de aarde. Artikels over problemen zoals de opwarming van de aarde mogen van mij zeker vaker in het nieuws komen. De meeste mensen houden zich hier niet mee bezig, omdat ze denken dat wanneer er effectief iets gaat gebeuren ze er al lang niet meer gaan zijn. Ze denken dat dit nog jaren kan duren voordat er echt een gevaar is voor ons, maar dat is zeker niet waar. Door de opwarming van de aarde zijn nu al vele gletsjers aan het smelten en als men er nu niets tegen gaat doen, gaat het milieu helemaal verloren gaan in de toekomst.