Enkele post bekijken
  #1  
Oud 11th December 2015, 08:00
l*ssa.sips l*ssa.sips is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2013
Locatie: Zoersel
Posts: 81
N-VA wil verslaafden die behandeling weigeren uitkering afnemen

Verslaafden met een leefloon die een behandeling weigeren, moeten geraakt kunnen worden in hun portemonnee. Dat pleit N-VA-Kamerlid Valérie Van Peel vrijdag in Het Laatste Nieuws. De partij stelt dat een vijfde van de leefloners een alcohol- of drugprobleem heeft en daardoor niet in staat is om te werken. “Als iemand blijft weigeren om een ontwenningskuur te volgen, moet je het leefloon kunnen intrekken”, luidt het.


Om een leefloon te krijgen, moet je vandaag werkbereidheid aantonen. Maar de praktijk leert dat veel OCMW’s verslaafden daarvan vrijstellen, omdat toch niemand hen wil aanwerven, zegt Van Peel. Ze wil de wetgeving voor de OCMW’s aanscherpen met een inspanningsverbintenis, het zogenaamde GPMI dat al bestaat voor -25-jarigen. Het gaat niet om een resultaatsverbintenis: “we kunnen mensen niet verplichten om te genezen, maar hen wel in de richting duwen”, luidt het.

Hulpverleners reageren kritisch in de krant. “Je moet opletten dat je mensen niet nog dieper in de miserie duwt”. Ook heel wat OCMW’s zouden weigerachtig staan.

Bron: De Standaard: http://www.standaard.be/cnt/dmf20151211_02015868 (geraadpleegd op 11/12/2015)
Mening: Ik weet niet of het een goede oplossing is om verslaafden in hun portemonnee te raken. Ik begrijp wel waarom ze deze stap willen zetten: ze willen dat mensen meer werkbereidheid tonen. Langs de andere kant zeggen ze dat ze mensen niet willen verplichten om te genezen, maar hen wel in de richting duwen. Ik denk echter wel dat ze mensen op deze manier verplichten om te genezen. Als ook hun leefloon wordt afgenomen, zullen ze niet anders kunnen dan genezen, want ze hebben ook geld nodig om rond te komen. Of net helemaal niet, want wie betaalt er dan voor eventuele opname? Naar mijn mening zal deze beslissing het alleen maar erger maken.
Met citaat antwoorden