Defensieminister Vandeput wil op korte termijn naar een jonger soldatenkorps. Bij sollicitaties voor overheidsjobs zouden ‘oude’ militairen voorrang krijgen.
Heel veel oude soldaten, een te grote staf en amper jonge rekruten. Defensie kampt op dit moment met een ‘groot probleem’, aldus Tony Langone, woordvoerder van Defensieminister Steven Vandeput (N-VA). ‘Vroeger tekende je bij Defensie om er daarna voor altijd te blijven. Het is de bedoeling om nu zo snel mogelijk de omslag te maken naar een jong beroepsleger.’
De concrete plannen: in de toekomst wil Vandeput alle ‘gewone’ soldaten alleen nog een tijdelijk contract van maximaal acht jaar geven. Met dat systeem werd voor het eerst geëxperimenteerd onder de vorige Defensieminister Pieter De Crem (CD&V), maar Vandeput wil het nu op grote schaal toepassen. ‘Zo kunnen we permanent ruimte maken voor jonge twintigers op het terrein.’
Na acht jaar krijgt iedere soldaat een evaluatie. Een aantal onder hen zou kunnen doorstromen naar een functie in de staf of als specialist, zoals vliegtuigtechniekers. Maar het overgrote merendeel zal Defensie na acht jaar onherroepelijk moeten verlaten.
Defensie belooft de militairen grondig te begeleiden op zoek naar een nieuwe job en maakt zich ook sterk dat de soldaten daar ook zelf vragende partij voor zullen zijn. Voor alle overheidsdiensten overweegt Vandeput ook om de jonge militairen – naar Amerikaans model – voorrang te geven bij selectieprocedures.
bron: De Standaard, 10/12/2015,
http://www.standaard.be/cnt/dmf20151209_02013826
mijn mening: Ik vind dit een zeer goed idee. Zo kunnen deze personen toch nog aan het werk blijven. Soldaten kunnen echter niet lang in het leger blijven omdat dit eerder een beroep is voor jongere mannen. Deze oudere soldaten kunnen echter niet allemaal een opleiding geven aan de jongere rekruten. Hierdoor moeten er voor hen nog andere oplossingen worden gezocht. Dat ze dan agent of cipier kunnen worden vind ik een goede zaak. Ze blijven dan echter in hetzelfde genre van werk.