Enkele post bekijken
  #1  
Oud 9th December 2015, 23:47
Sil S*aenen Sil S*aenen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Kasterlee
Posts: 25
Obama: "Littekens van de slavernij zijn nog steeds zichtbaar"

De Amerikaanse president Barack Obama heeft met een emotionele toespraak het einde van de slavernij in de Verenigde Staten van 150 jaar geleden herdacht.
Het op 18 december ondertekende 13e amendement van de Amerikaanse grondwet, die de handel met en het houden van slaven verbood, was "noodzakelijk maar niet genoeg", zei Obama vandaag voor het Amerikaans Congres. Op 6 december 1865 had met Georgia de 27ste staat de slavernij afgezworen en daarmee de bekrachtiging van de al in januari goedgekeurde grondwetswijziging mogelijk gemaakt.

"Bevrijde slaven konden niet kiezen, konden zich niet beschermen tegen het geweld en de vernederingen", benadrukte de president, die als eerste kandidaat met Afro-Amerikaanse roots werd verkozen tot staatsleider. "We hebben nog een bijkomende eeuw de scheiding tussen zwart en blank moeten meemaken", zei hij. "We zouden degenen die tegen de slavernij vochten een slechte dienst bewijzen, indien we ontkenden dat de littekens van de oorspronkelijke zonden nog steeds te zien zijn."

De strijd voor de afschaffing van de slavernij leidde in de jaren zestig van de 19e eeuw tot een burgeroorlog in de Verenigde Staten, die eindigde met de zege van de noordelijke staten en het einde van de slavernij. Op 18 december ondertekende president Andrew Johnson de wet. Acht maanden eerder werd zijn voorganger Abraham Lincoln door een aanhanger van de slavernij vermoord.

Bron: http://www.hln.be/hln/nl/960/Buiten...zichtbaar.dhtml
9/12/2015

Eigen mening: Ik weet dat racisme en de bijbehorende problemen diep geworteld liggen in de Verenigde Staten, dit komt grotendeels door de slavernij van de 19de eeuw. Slavernij werd toen verboden bij grondwet maar racisme is iets waar de VS de dag van vandaag nog steeds mee worstelt. Niet enkel de racistische opmerkingen zoals van Donald Trump maar ook de media liggen aan de bodem van dit probleem. Hoe vaak komt het wel niet in het nieuws dat een zwarte man doodgeschoten is door een blanke agent? De huidskleur is irrelevant in meeste gevallen maar toch komen de berichten zo in de kranten en op het nieuws. Dit toont dat racisme en de littekens van slavernij nog heel duidelijk aanwezig zijn in de VS en dat hier nog dringend aan gewerkt moet worden.
Met citaat antwoorden