Enkele post bekijken
  #1  
Oud 8th December 2015, 00:22
Bart.D*splanque Bart.D*splanque is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2015
Locatie: Rotselaar
Posts: 38
"Stonehenge stond eerst honderden kilometers verderop"

Stond de bekende steenformatie van Stonehenge eerst in Wales voordat ze werd verhuisd naar haar huidige plek, 230 kilometer verderop? Wetenschappers menen op basis van nieuw bewijs alvast van wel. Dat schrijft The Guardian. Ze zijn volop op zoek naar de plek waar de oorspronkelijke Stonehenge gestaan zou hebben.

Stonehenge geldt al eeuwen als een van de meest intrigerende mysteries uit de geschiedenis van de mensheid. Hoewel de bekende steenformatie zijn geheimen nog niet heeft prijsgegeven, verzamelen onderzoekers steeds meer puzzelstukjes over hoe de steenformatie tot stand kwam

Het is al langer bekend dat de gigantische rotsblokken afkomstig zijn uit een steengroeve bij Pembrokeshire. Archeologen hebben er nu een reeks inhammen ontdekt die overeenkomen met de grootte en vorm van die rotsblokken. Ze vonden ook meer rotsblokken die uit de groeve werden gekapt, maar werden achtergelaten, en een "laadplek" vanwaar de gigantische stenen weggesleept konden worden.

Hazelnootdopjes

Uit de analyse van verkoolde hazelnootdopjes en houtskool, die getuige zijn van de kampvuurtjes die steengroevekappers stookten, hebben de archeologen kunnen achterhalen wanneer de stenen precies gekapt werden. Die bevindingen zijn volgens professor Mike Parker Pearson, die het onderzoek leidt, "verbazingwekkend".

Op een plek in de groeve werd er rond 3.400 voor Christus gekapt, in een ander deel rond 3.200 voor Christus. "Dat is intrigerend, want de stenen zijn pas rond 2.900 voor Christus in Stonehenge opgezet", licht professor Pearson toe in The Guardian.

Tweedehandsmonument

Volgens de professor behoort het tot de mogelijkheden dat de neolithische stenenkappers er vijfhonderd jaar over deden om de stenen op hun uiteindelijke plek te krijgen, maar dat lijkt hem onwaarschijnlijk. "Het is eerder plausibel dat de stenen eerst gebruikt werden voor een lokaal monument, ergens in de buurt van de steengroeve. Dat monument werd later dan ontmanteld en naar Stonehenge gesleept."

Het is ook mogelijk dat Stonehenge ouder is dan eerst gedacht, maar ook dat betwijfelt de professor. "We denken eerder dat ze eerst een eigen monument hebben gebouwd in Wales, dat er ergens in de buurt van de steengroeves een eerste Stonehenge is, en dat wat we nu bij Stonehenge zien een soort tweedehandsmonument is", aldus Pearson.

Grote ontdekking in 2016?

De archeologen zijn nu volop op zoek naar de plek. "De resultaten zien er veelbelovend uit", klinkt het bij professor Kate Welham, verbonden aan de Bournemouth University. "We zouden wel eens iets groots kunnen vinden in 2016."

Het verslepen van de blauwstenen van de steengroeves in Wales naar de uiteindelijke plek - een traject van meer dan 220 kilometer - wordt als een van de grootste verwezenlijkingen van de neolithische gemeenschappen beschouwd. Onderzoekers schatten dat elk van de tachtig stenen zo'n twee ton woog.

Bron: http://www.demorgen.be/wetenschap/-...derop-bf6a3064/
Datum: 7-12-2015

Mening: Eerst en vooral heb ik dit artikel genomen omdat ik naast frans ook geschiedenis volg en dit artikel zorgt voor een kleine verandering in een deel van de geschiedenis, iets wat wel heftig is. Ook vindt ik het fenomenaal hoe de wetenschap ontwikkelt is vandaag de dag, aan de hand van oude artefacten kan men tegenwoordig zoveel terug vinden. En hierdoor kunnen we geschiedkundige gebeurtenissen bijna exact plaatsen. Een echte vooruitgang.
Met citaat antwoorden