“Door hun manier van werken kunnen orde- en veiligheidsdiensten meer doen om jihadisten te rekruteren dan alle ISIS-video’s samen.” Dat schrijft de wereldberoemde oorlogsjournalist Robert Fisk in The Independent. Hij geeft België als voorbeeld van hoe het niet moet.
“Dit is een verhaal van politieagenten die - ingegeven door onwetendheid en racisme - ISIS uitdaagden om spottende berichten te sturen naar een jongeman die waarschijnlijk meer doet dan wie ook om terreur te voorkomen in de straten van Brussel”, schrijft Robert Fisk. De jongeman in zijn verhaal is Montasser AlDe’emeh , de islamoloog die vorige week in Brussel door de politie werd tegengehouden en gefouilleerd.
“AlDe’emeh is een Palestijnse academicus en schrijver, een Belgisch burger en een echte specialist in dat ene onderwerp waarin alle politiemannen zichzelf nu als expert zien: geradicaliseerde of home grown terroristen.”
“AlDe’emeh runt een centrum voor teruggekeerde radicalisten en probeert hen uit hun ISIS-obsessie te halen. Belangrijk werk in een land dat per hoofd meer Syriëstrijders heeft dan eender welk ander Europees land. Daarnaast was hij ook nog de co-auteur van het veel geprezen boek De jihadkaravaan”, aldus Fisk.
“Gevaarlijke tijden”
“De islamoloog is een bekend man in België. Hij was al te zien op televisie en wordt geregeld geïnterviewd door de Belgische media. Hij gaf zelfs al een interview aan de Washington Post. Vorige week werd hij tegengehouden door de politie. Geen probleem, want AlDe’emeh is toch zo’n type waarvan we onszelf veilig moeten houden in deze gevaarlijke tijden? Dat zou je toch denken.”
“Volgens AlDe’emeh was hij op weg naar zijn huis in Molenbeek (datzelfde Molenbeek dat nu gezien wordt als kweekvijver voor ISIS-terreur) als hij tegengehouden werd door de politie. Hij vond dat normaal. De aanslagen in Parijs waren nog maar twee weken geleden en België bevond zich in een state of emergency.”
“Hier in België”
Fisk sprak zelf met AlDe’emeh. “De agenten vroegen mijn papieren, vertelde hij me”, vervolgt de oorlogsjournalist. “Ik gaf ze zonder problemen. Vervolgens vroegen ze me hoeveel talen ik sprak. Ik zei Nederlands, Frans, Engels en Arabisch. Hier in België houden we er niet van dat je Arabisch spreekt, was hun antwoord. Ze waren niet vriendelijk. Ze vroegen wat er in mijn auto lag, ze controleerden alles en stootten op een kopie van mijn boek. Hier in België is het verboden om dat boek in je auto te hebben. We hebben geen jihad in België, zeiden ze. Ik moest uitstappen en ze plaatsten mijn handen op het dak van mijn auto. Ze vroegen het wachtwoord van mijn telefoon, maar dat gaf ik hen niet. Ze haalden mijn sim-kaart er dan maar uit, schreven enkele nummers van mijn contactpersonen op en gaven mijn gsm dan terug. Ze bekeken al mijn papieren nog eens en gooiden ze dan terug in mijn wagen. Sommige ervan vielen zelfs op de weg.”
AlDe’emeh was echt kwaad. “Ik had net een speech over radicalisering gegeven voor het Vlaams Parlement. Ik run nu al twee jaar een centrum dat mensen net van hun ISIS-obsessie probeert af te helpen. Bij ISIS willen ze net dat zulke dingen gebeuren. Ze willen dat de politie moslims bedreigt. Als de politie dit blijft doen, hinderen ze ons werk en helpen ze ISIS.”
Berichten van ISIS
Volgens Fisk probeerde de lokale politie vervolgens hun “misstap” later te verbloemen door te zeggen dat “iemand” de agenten en militairen aan het filmen was vanuit de wagen van AlDe’emeh. “Maar dat was vermoedelijk gewoon de filmcrew die de islamoloog aan het volgen was die dag.”
Op dat moment moest het ergste voor de Belg nog komen, stelt Fisk, want dan begon hij berichten te krijgen van ISIS zelf. “Ze lachten me uit”, vertelt AlDe’emeh. “Ze schreven dat ik nu wel zou zien wat er gebeurde met mensen die zich tegen ISIS verzetten.”
“State of emergency”
Ironisch, vindt Fisk. “De Belgische agenten hadden zijn boek moeten lezen, in plaats van hem te veroordelen omdat hij er een kopietje van had in zijn wagen. Ze hadden van hem moeten leren, in plaats van hem te misbruiken. Maar eens je mensen vertelt dat ze bang moeten zijn, dat ze in een state of emergency leven, dan worden alle maatschappelijke regels zomaar in de vuilnisbak gekieperd.”
http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20151207_02008193
Eigen mening: Het is zeker geen goede aanpak van de politie. Ik begrijp de onzekerheid die er is maar dat wil niet zeggen dat je zo moet handelen. Het is heel goed dat er mensen zijn die anderen willen helpen dat ze geen terroristen worden en er zo minder gevaar voor de maatschappij is. Zo'n mensen zouden we meer moeten hebben want zij hebben echt invloed op het terreur en kunnen meer betekenen dan de veiligheidsdiensten. Rustig blijven en niet direct slecht beginnen denken is hierbij wel de boodschap voor de veiligheidsdiensten denk ik.