Enkele post bekijken
  #1  
Oud 5th December 2015, 01:01
Sil S*aenen Sil S*aenen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Kasterlee
Posts: 25
Saoedi's laten oliekraan open, olieprijs onderuit

De OPEC bindt niet in en gaat volop olie blijven oppompen. De Saoedi's zetten op die manier landen als Rusland en de VS onder druk.

De OPEC-leden vergaderden vrijdag in Wenen. Ze beslisten een eerder afgesproken productieplafond te laten vallen. 'Elk land mag doen wat het wil', zo verklaarde de Iraanse minister van olie achteraf.
Dat productieplafond van 30 miljoen vaten per dag was toch al dode letter. Al 18 maanden lang pompten de leden gezamenlijk een pak meer olie op. In november liep dat op tot meer dan 31 miljoen vaten per dag.
De eensgezindheid binnen de OPEC is ver te zoeken. Kleinere olielanden, die de gevolgen van de lage olieprijs hard beginnen voelen, drongen aan op een productiedaling. Maar grootmacht Saoedië-Arabie, de facto de leider van de OPEC en zowat de centrale bank van de oliesector, had daar geen oren naar. De Saoedi's zijn pas bereid in te binden als ook OPEC-landen Iran en Irak en niet-OPEC-landen hun duit in het zakje doen.
Kortom, de oliekraan blijft openstaan om geen marktaandeel te verliezen. De machtsstrijd met de VS, wiens oliesector door schalieolievelden aan het boomen is, gaat door. En met de huidige, lage olieprijzen beginnen ook de VS de pijn te voelen. Olie oppompen uit het harde schaliegesteente is nu eenmaal pakken duurder dan olie oppompen in de Saoedische woestijn.

Bron: http://www.tijd.be/markten_live/nie...706790-3452.art
4/12/2015

Eigen mening: Ik vind het vreemd dat men enkele jaren geleden aan de alarmbel zat te trekken dat de olie bijna op was en nu zijn de prijzen lager dan ooit. Hoewel veel landen in protest zijn tegen de vallende prijzen, kan men er niets aan doen. Ze zetten landen zoals de VS en Rusland onder druk maar men misschien moet men eens overdenken wat de gevolgen exact kunnen zijn. De problemen die dit op lange termijn kan veroorzaken worden denk ik een beetje verwaarloosd. De Saoedi's willen zelf ook niks veranderen aan hun handelingen tot andere landen doen wat ze willen. Zij willen nameljijk dat andere OPEC-landen zelf ook een duit in het zakje doen. Het is een economische strijd geworden en enkel de grote spelers kunnen hier iets aan doen. Maar of ze dit willen is nog iets anders.
Met citaat antwoorden