Datum: 03/12/15
Google heeft vijf nieuwe deals gesloten voor duurzame energie en heeft daarmee zijn investering in duurzame energie bijna verdubbeld. Google wil uiteindelijk alles met propere energiebronnen doen. Het bedrijf sloot wereldwijd langetermijncontracten voor de aankoop van propere energie, voornamelijk windenergie. Die elektriciteit kan dan worden gebruikt, direct of indirect, voor het aandrijven van de datacentra. Bijgevolg zullen je Google-zoekopdrachten, e-mails en dergelijke op wind- en zonne-energie draaien.
Volgens het bedrijf gaat het om de grootste aankoop van duurzame energie door een bedrijf dat geen nutsbedrijf is.
VS, Chili en Zweden
De groene-energieprojecten zijn verdeeld over drie landen. Veruit het grootste deel van de duurzame energie wordt opgewekt in de Verenigde Staten: in totaal een vermogen van 686 megawatt aan windenergie, verdeeld over drie Amerikaanse energiecentrales.
In Chili wordt er voor 80 megawatt aan zonne-energie gekocht, in Zweden 76 megawatt aan windenergie.
Eerder dit jaar zei Google zich in te zetten om zijn hoeveelheid groene-energieprojecten te verdrievoudigen. Het bedrijf koopt, inclusief de nieuwe aankopen, voor 2 gigawatt aan duurzame-energieprojecten.
Leidersrol
Google is niet het enige bedrijf dat groene energie koopt. De voorbije jaren kochten ook Apple, Facebook, Microsoft, Ikea en Walmart aanzienlijke hoeveelheden duurzame elektriciteit.
"De leidersrol van Google heeft gezorgd voor een wedren onder wereldwijde IT-bedrijven om te werken aan een door hernieuwbare energie aangedreven internet. Dat toont aan hoe bedrijven elkaar op weg kunnen helpen naar een toekomst waarin 100 procent van de energie hernieuwbaar is", zo reageerde Gary Cook, IT-analist bij Greenpeace.
Bron:
http://www.hln.be/hln/nl/2656/Globa...e-energie.dhtml
Eigen mening: Ik vind het zeer knap dat Google, met deze stap naar een duurzame wereld, een voorbeeld functie aanneemt. Het is noodzakelijk dat grote bedrijven zoals Google zelf initiatief nemen op vlak van duurzame energie. Alleen met overeenkomsten op parlementair niveau gaat het teveel aan CO2 verbruik over de wereld niet worden aangepakt/opgelost. Als er op wettelijk niveau overeenkomsten worden gemaakt en grote bedrijven zoals Coca cola of Google gaan hier tegen in kunnen regeringen ook niet anders dan de grote bedrijven te volgen. De bedrijven hebben hier een grote inspraak omdat ze veel geld opbrengen voor een land of verschillende landen. Het is dus belangrijk dat multinationals hier het voortouw in nemen en een voorbeeld willen geven voor collega multinationals om duurzamer te werk te gaan met het verbruik van energie. Zo zal er al een heel deel van de CO2 vervuiling op de wereld worden aangepakt.