De Vlaamse regering heeft een akkoord bereikt over het ruimtelijk plan voor winkelcomplex Uplace. Daarmee is het winkelcomplex evenwel nog lang geen feit.
Behalve over het klimaatakkoord moest de Vlaamse regering zich deze week ook buigen over een ander heikel dossier: dat van het winkelcentrum Uplace in Machelen. De N-VA staat daarin lijnrecht tegenover haar coalitiepartners CD&V en Open VLD.
De Vlaamse regering moest haar zegen geven aan de ruimtelijke plannen. Ze deed dat in februari al eens, waarna in het openbaar onderzoek bezwaren konden worden geuit. Er liepen 73 bezwaren binnen. De vraag bleef echter of de 55.000 m² winkelruimte die gepland is in het project behouden mocht blijven.
Geen 'Uplace-light'
Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) had voorgesteld de oppervlakte winkelruimte te reduceren en naar een soort ‘Uplace-light’ te gaan. Maar dat botste op een veto van de N-VA, die hamert op rechtszekerheid voor ondernemers. Het project van ondernemer Bart Ver haeghe moest in die optiek een voorbeeld zijn voor de N-VA .
Uplace had enkele maanden geleden beloofd een schadevergoeding te laten vallen als het complex zijn winkelruimte van 55.000 m² kon behouden. Daarop terugkomen zou woordbreuk inhouden, vond de N-VA.
Mobiliteitsvoorwaarden
De partij haalt nu haar slag thuis: de geplande winkeloppervlakte blijft. Wel koppelt de Vlaamse regering mobiliteitsvoorwaarden aan het plan. Tegen 2017 moeten er garanties zijn over het geplande GEN-station Kerklaan en de hoogfrequente busverbinding tussen Uplace en de lucht haven en het station van Vilvoorde.
CD&V en Open VLD waren het niet eens met beslissing, maar hebben uiteindelijk toegegeven. Er is een akkoord over het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP). 'We zullen wel zien wat de Raad van State hiervan denkt.’ De parlementsleden van de partijen beloven hun duivels te ontbinden tegen het project. Uplace reageert tevreden op de beslissing van de Vlaamse regering. ‘Dit is een voortzetting van een rechtszeker en standvastig beleid.’
bron: http://www.tijd.be/politiek_economi...705950-3137.art
mening: Enerzijds is dit natuurlijk goed nieuws in verband met de Belgische werkgelegenheid. Daarnaast geeft dit ook de kans aan ondernemers om te (blijven) ondernemen. Anderzijds zal dit voor een grotere belasting zorgen op de brusselse ring, waarmee men toch rekening moet houden. Ik vind het wel zeer bizar dat de Vlaamse regering om te kopen is. Indien de Vlaamse overheid toch een oppervlakte van 55000 vierkante meter zou toestaan, dan zou de Vlaamse overheid geen schadevergoeding moeten betalen aan Uplace. Begrijpelijk, maar is dit een standpunt dat een officiële staatsinstelling moet innemen? Ik weet niet waarom de schadevergoeding betaald moet worden, maar in de eerste plaats zou de Vlaamse regering niet in de fout mogen gaan! Ten slotte lijkt het beleid ook in te gaan tegen eigen doelstellingen van de Vlaamse regering die de lokale dorps- en stedencentra wilden activeren. Dit is niet alleen het niet volgen van het beleid, maar zelfs het omgekeerde doen.