Steeds meer apneupatiënten hebben ademhalingshulp nodig, maar voor het eerst in vele jaren krijgen de ziekenhuizen daar minder budget voor. ‘Terwijl dit een epidemie is die behandeld kan worden.’
In de eerste jaarhelft van 2015 kregen de Belgische ziekenhuizen 15 procent meer patiënten met apneu te behandelen met een beademingsapparaat (CPAP). Die aangroei ging evenwel niet gepaard met een navenante toename van inkomsten. Voor het eerst moesten ziekenhuizen het met beduidend minder middelen (min 11 procent) redden.
De cijfers komen niet onverwacht. In 2008 werd de tegemoetkoming voor CPAP al met een kwart teruggeschroefd, maar omdat het aantal patiënten sindsdien meer dan verdubbeld is, betaalde de verzekering elk jaar toch meer uit aan ziekenhuizen. Vorig jaar liep dat op tot 61 miljoen euro. Dus besloot de ziekteverzekering tot een herziening. In afwachting werd de tegemoetkoming een tweede keer met 25 procent verlaagd.
Dat effect wordt dit jaar voor het eerst duidelijk voelbaar. Tot november 2016 zal 26 miljoen euro bespaard worden. In tegenstelling tot de voorbije jaren worden die besparingen dit jaar niet langer ‘goedgemaakt’ door de verdere toename aan apneupatiënten, zelfs al bedroeg die in de eerste helft van 2015 meer dan 15 procent.
In België wordt het aantal patiënten met een ernstig apneusyndroom geschat op 5 procent. Maar een recent, wetenschappelijk onderzoek in Lausanne, dat een lagere meetgrens van ademhalingsproblemen gebruikte, kwam uit op de onthutsende cijfers van 49 procent bij mannen en 23 procent bij vrouwen. Veel mensen weten zelfs niet dat ze apneu hebben: volgens de Artsenkrant zouden in België tot 600.000 mensen een CPAP-masker moeten dragen. Nu zijn dat er ongeveer 80.000.
Bron: De Standaard, 01/12/2015,
http://www.standaard.be/cnt/dmf20151130_01998134
eigen mening: Dat er nu minder middelen zijn voor de behandeling van apneupatiënten vind ik eigenlijk totaal niet kunnen. Zeker omdat in het artikel staat dat er net een groei is van deze patiënten. Ze zeggen in het artikel dat dit komt omdat de verzekering een minder grote tegemoetkoming doet naar de ziekenhuizen toe, omdat zij anders te veel moeten betalen. Dit vind ik al helemaal niet kunnen. De verzekeringen zijn er toch net om deze situatie op te vangen. Waarom veranderen ze dan nu opeens met hun tegemoetkoming? Dat de regering deze tegemoetkoming terugschroeft zo eigenlijk ook niet mogen, want de gezondheid van de bevolking is één van de belangrijkste dingen in de maatschappij. De overheid heeft echter nog andere zaken waarop ze moeten letten. Hierdoor heb ik het gevoel dat ik hen nog gratie wil geven. Dat de verzekeringen eens dat het voor hen even duurder wordt hun handen ervanaf trekken is een andere zaak.
Op het einde wordt er nog kort gezegd dat wel 49 procent bij mannen en 23 procent bij vrouwen aan apneu zouden leiden. Daarbij zouden vele van hen dit niet weten. Dit lijkt me precies een beetje veel. Als dit werkelijk zo is dan zouden ze de mensen meer moeten bewust maken van dit probleem.