Als het van farma afhangt, slikt uw baby vitaminen
Farmaceutische bedrijven willen dat uw baby vitaminen slikt, nog voor de navelstreng is doorgeknipt. Ook als ze al enkele jaren oud zijn, hebben ze nog extraatjes nodig. Onzin, zegt pediater Gerlant van Berlaer.
Nadat de farma-industrie een deel van het volwassen publiek voor zich gewonnen heeft, probeert het nu jonge ouders ervan te overtuigen dat ook hun kleine spruiten extra vitaminen en mineralen kunnen gebruiken. "Van voor haar geboorte tot voor ze kan stappen. Onze nieuwe vitaminen en mineralen ondersteunen je kleine schat op elke specifieke leeftijd", klinkt het in een spotje van Vibovit. Ook Omega Pharma wil u supplementen "die nodig zijn voor de normale groei en ontwikkeling van botten bij kinderen" verkopen.
Als u voor uw kroost nog geen vitamines van tien euro per flesje of potje in huis gehaald heeft, hoeft u zich nog niet meteen een beroerde moeder of vader te voelen. Eenmaal uw baby ouder is dan zes maanden, zijn de Vibovit-vitaminedruppels voor 0- tot 4-jarigen namelijk weggegooid geld. Dat zegt pediater Gerlant van Berlaer van het UZ Brussel. "De vitamine D-druppels waarvoor reclame gemaakt wordt, kunnen hun nut bewijzen voor een paar maanden oude baby die borstvoeding krijgt." Wie aan een papfles zuigt, slikt zijn portie vitamine D zo wel.
"Als jonge kinderen een half jaar oud zijn en groente- en fruitpapjes beginnen te eten, krijgen ze automatisch de nodige vitamientjes binnen. De rest is flauwekul", aldus Van Berlaer.
Foliumzuur en ijzer
Ook zwangere en pas bevallen vrouwen die borstvoeding geven, hebben bij de apotheker een apart schap vol voedingssupplementen. Vibovit heeft zwangerschapstabletten vol foliumzuur, jodium, ijzer en omega 3. Van Berlaer: "Een gebrek aan foliumzuur kan hersenafwijkingen bij de foetus veroorzaken. Met een extra portie speel je op veilig, maar dat heeft enkel tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap nut."
Ook borstvoedingsvitaminen zijn deels interessant. Omdat moeders ijzer doorgeven aan hun baby, kan het geen kwaad die voorraad aan te vullen. Aan het nut van de andere vitaminen - zoals jodium en foliumzuur - in die tabletten twijfelt Van Berlaer.
Bij kindergeneeskunde is pseudohomeopathie nogal populair, merkt Van Berlaer. "Iedere dag moet ik ouders uitleggen dat dat niet nodig is. Als uw kind niet de hele tijd hamburgers en chips eet, stelt er zich geen probleem. Investeer in gezonde en evenwichtige voeding in plaats van in supplementen."
Bron: De Morgen
30-11-15, 09.14u
http://www.demorgen.be/nieuws/als-h...minen-bffe62b3/
Eigen mening: De mensheid is veel te gevoelig aan de Marketing. Naar mijn opinie proberen de farmaceutische bedrijven de jonge ouders gewoon om te kopen voor meer te verkopen en ik vind dat het schandalig is dat de baby'tje het moeten bekopen. Ik ben er dus volledig mee eens wanneer ''Van Berlaer'' zegt dat de baby'tje hun vitaminen vinden in vers fruitpap, groentepap, maar vooral in de borstvoeding. Ik zelf ben geen voorstander van geneesmiddelen of medicatie, die u zou helpen bij de groei of anderen zaken. We beschikken over veel groenten/fruit/ planten op de wereld en daar moeten we onze vitaminen uit halen, niet in de medicatie want die worden voornamelijk toch gemaakt op basis van de basis producten die er op onze aarden zijn. Vroeger in de tijd van onze grootouders waren er al deze middelen er nog niet en onze ouders zijn het bewijs dat alles is goed gekomen. Dat een zwangere vrouw ijzer in moet nemen als ze borstvoeding geeft dat begrijp ik dan weer wel, omdat een vrouw die borst voeding geeft van in het begin al heel sterk moet zijn. Het is niet altijd even gemakkelijk en heel zwaar om borstvoeding te geven, mensen mogen dat niet onderschatten.