De Franse president François Hollande kwam met zijn Russische collega Vladimir Poetin overeen om meer informatie uit te wisselen in hun gezamenlijke strijd tegen Islamitische Staat (IS). Poetin kwam tijdens het onderhoud in Moskou ook terug op het Russische gevechtsvliegtuig dat werd neergehaald door de Turken.
Poetin noemde de actie van Turkije een daad van verraad door een land dat Rusland als een vriend beschouwde. De Turkse luchtmacht schoot dinsdag een Russische straaljager neer. Turkije, een belangrijke Navo-lidstaat en lid van de coalitie tegen IS, vindt niet dat het land verkeerd heeft gehandeld met zijn militaire actie. Omdat het Russische gevechtsvliegtuig illegaal het Turkse luchtruim zou zijn binnendrongen, spreken de Turken over wettelijke landsverdediging. Volgens de Russen bevond de SU-24 zich dan weer al die tijd binnen Syrische grenzen.
Rusland stapt mee in strijd tegen IS
Toch wil Rusland zich nog engageren in de internationale coalitie in Syrië onder leiding van de Verenigde Staten, verklaarde Poetin gisterenavond. De Russische president is naar eigen zeggen ook nog steeds op zoek naar internationale steun voor een politieke oplossing in Syrië en hij beschrijft IS als 'een gemeenschappelijke vijand'. 'Maar incidenten als de vernieling van ons vliegtuig en de dood van onze militairen zijn natuurlijk onaanvaardbaar', zei hij donderdag na zijn overleg met de Franse president. 'We gaan nu voort in de veronderstelling dat zoiets niet meer gebeurt. Anders hebben wij geen nood meer aan een samenwerking met de coalitie, met een ander land, met wie ook.'
Hollande vroeg Rusland op zijn beurt met aandrang om alleen IS en andere jihadistische groeperingen te viseren. 'We willen alleen terroristische groeperingen zoals IS raken en geen strijders die het terrorisme bestrijden. Dat is belangrijk.' Om dit te bereiken moeten de luchtaanvallen van beide landen efficiënter worden. Verder raakte bekend dat Frankrijk en Rusland inlichtingen gaan uitwisselen over IS en andere militanten in Syrië.
Hollande zoekt medestanders
Eerder pleegde Hollande al met wisselend succes al overleg pleegde met de Italiaanse premier Matteo Renzi, de Britse premier David Cameron, de Amerikaanse president Barack Obama en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Sinds de aanslagen in Parijs op 13 november, heeft Hollande een harder standpunt ingenomen in de strijd tegen Islamitische Staat.
Hij wil het Franse veiligheidsbudget met 600 miljoen euro verhogen en ook de bombardementen tegen de terreurgroep IS opvoeren. Militaire hulp van het achtste grootste leger ter wereld zou sterk kunnen doorwegen in de internationale anti-IS coalitie die hij wil organiseren.
bron:
http://www.standaard.be/cnt/dmf20151126_01990786
Mening:
Het offensief van Frankrijk is al twee weken in een hogere versnelling gezet. Hollande heeft al meerdere maatregelen getroffen om IS 'plat te bombarderen' en volledig van de aardbol te vegen. Hij heeft dankzij de gebeurtenissen in Parijs ook meteen veel meer steun gekregen, zowel van Amerika als van Rusland. Poetin neemt natuurlijk meteen de kans om Turkije nogmaals een steek te geven aangezien ze daar een blunder van formaat zijn begaan. Ik hoop enkel dat dit 'superleger' geen
collateral damage zal veroorzaken in Turkije tijdens hun massale oorlogsvloot. We kunnen het nu nog niet met zekerheid zeggen, maar de kans lijkt me redelijk groot dat dit zal uitlopen tot een derde Wereldoorlog. Dat zal van de duur, de gruwel en de wereldwijde verspreiding van de strijd tegen IS afhangen.