Terreurniveau daalt, maar Michel waarschuwt: "De dreiging ligt voor ons"
Het dreigingsniveau mag dan wel van 4 naar 3 gaan, dat betekent niet dat het gevaar in ons land geweken is. Alleen zijn er geen concrete aanwijzingen meer dat er op een bepaalde plek op een bepaald tijdstip aanslagen zullen komen. Die gingen over de periode tussen zondag en woensdag.
Soms kan een timing niet slechter zijn. Net toen de premier gisteren bedolven was onder de vragen over de terreur in het parlement, en de manke communicatie daarover, lekte uit dat het dreigingsniveau van 4 naar 3 ging. In zeven haasten kwam daarna de Nationale Veiligheidsraad bijeen, met de topministers en de veiligheidsdiensten. "De situatie blijft ernstig, maar volgens de indicaties van de veiligheidsdiensten is de dreiging niet meer zeer nabij", zei de premier achteraf. "Het OCAD neemt die beslissing in alle onafhankelijkheid." Die instantie analyseert de dreiging in ons land.
Over de precieze reden waarom het dreigingsniveau naar beneden kon, sprak niemand in de regering zich uit. "Zijn er in ons land nog terroristen die de wil en de middelen hebben om een aanslag te plegen? Ja", zegt een regeringsbron. "Hebben wij daar nog concrete aanwijzingen voor? Nee."
Concreet komt het erop neer dat de veiligheidsdiensten indicaties hadden dat een groep extremisten tussen zondag en woensdag aanslagen zou kunnen plegen. Toen dat tijdsslot verstreken was, en er geen nieuwe elementen kwamen over nieuwe, latere aanslagen, besliste het OCAD dat het dreigingsniveau omlaag kon. Justitieminister Koen Geens (CD&V) bevestigde op VTM wel expliciet dat Salah Abdeslam nog steeds voortvluchtig is.
Wat ook meegespeeld zou hebben, is dat het leger en de politie niet wekenlang met zoveel manschappen kunnen patrouilleren. "We hebben ons vorig weekend compleet vergaloppeerd", luidt het binnen de regering. "We hebben overdreven door zoveel mensen de straat op te sturen. Dat konden we gewoon niet volhouden. In Brussel liepen er op den duur meer militairen rond dan toeristen."
Jan Jambon (N-VA), minister van Binnenlandse Zaken ontkent dat wel formeel, al slaakte hij wel een zucht van verlichting. Bij de politie was er naar verluidt ook gemor omdat hun commissariaten nog het dreigingsniveau 2 hadden, terwijl voor de rest van het land 3 gold, en voor Brussel zelfs 4.
Normaal leven
Zes dagen geleden werd het dreigingsniveau verhoogd naar 3 naar 4, in de nasleep van de aanslagen in Parijs die al aan 130 mensen het leven kostten. Scholen, winkels, theaters en concertzalen gingen dicht. Overal stonden het leger of politie op wacht. Woensdag gingen voor het eerst wel de scholen weer open en reed de metro weer gedeeltelijk. Vanaf vandaag zal die #brusselslockdown geleidelijk aan opgeheven worden. Deze ochtend rijden de metro's zoals gewoonlijk uit vanaf zes uur. De agenten en militairen zullen wel niet plotsklaps uit het straatbeeld verdwijnen. Hun aanwezigheid zal de komende dagen zachtjesaan minderen.
"Het weekend komt eraan, veel mensen zullen buitenkomen, we willen geen risico nemen", zei een minister. Voor grote evenementen bekijkt het crisiscentrum 'geval per geval' of het kan plaatsvinden en, zo ja, welke veiligheidsmaatregelen nodig zijn. De scholen in de hoofdstad worden wel nog steeds extra in de gaten gehouden. Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) wil alvast de kerstmarkt graag openhouden.
"We zullen alles doen om terug naar een normaal leven te gaan", zei de premier nog. "We zullen het maximum doen om een veiligheidsniveau te waarborgen." Wie vragen heeft, kan nog steeds terecht op het nummer 1771. Een nieuwe veiligheidsraad staat er binnenkort niet gepland.
Bron: De Morgen (27 november 2015), via
http://www.demorgen.be/binnenland/t...r-ons-b7757533/
Mening:
Met het feit dat men het dreigingsniveau van 4 naar 3 terugbrengt heb ik op zich geen problemen. Het wordt stilaan tijd dat mensen in de hoofdstad kunnen terugkeren naar hun normale leven. Wel vind ik dat er nog altijd militairen moeten blijven rondlopen door de straten, aangezien niveau 3 nog altijd ernstig is. Men moet zeker en vast op zijn hoeden zijn in metro's en grote evenementen, zoals bv. de kerstmarkt die er aan zit te komen. Ik ben dan ook van mening dat de regering hier vooral extra patrouilles moet inzetten, om de veiligheid van de mensen te garanderen. Toch wilt het volgens mij niet zeggen dat er geen aanslagen meer gepleegd kunnen worden. Men moet waakzaam blijven en niet enkel de grote gebouwen bewaken, maar ook kleinere. Hopelijk kan het normale leven in Brussel dan weer snel zijn gewone gang gaan.