Enkele post bekijken
  #1  
Oud 26th November 2015, 23:45
nel.w*ns nel.w*ns is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Nov 2015
Locatie: Retie
Posts: 21
Boring loopt vast op 3148 meter diepte

Voor de eerste proefboring het geothermieproject van VITO breekt stilaan het uur van de waarheid aan. Of het lukt om aan warm water te komen op 3500 meter diepte, blijft nog even afwachten, want op 3148 meter zijn er problemen met de bekisting van de boor.


Advertisement

Op de Balmatt-site in Mol hebben de firma’s Smet en Daldrup & Söhne de voor Vlaanderen historische diepte bereikt van 3148 meter. Nooit werd er dieper geboord. Maar op die diepte - amper 400 meter van waar ze het gloeiend hete water in de aardlagen onder de Kempen hopen aan te treffen - komen de boorders ook de eerste problemen tegen.

Cement verhardt niet

“Aanvankelijk liepen we wat voor op de planning, maar nu lopen we vertraging op”, zegt Kristine Verheyden, woordvoerster van VITO. “We stuitten in de diepe ondergrond op harde aardlagen, die we daar niet onmiddellijk hadden verwacht. De speciaal ontworpen boor doet het goed, maar er rezen problemen met de bekisting. Het cement rond de buis van de boring verhardt niet en stort in. We zijn volop in overleg met Smet en Daldrup. Dat levert vertraging op, maar de toestand is beslist niet hopeloos. Daarvoor is het ook een proefproject. We hopen spoedig bekend te kunnen maken dat de problemen zijn opgelost en we verder boren.”

Oorspronkelijk werden de eerste resultaten van de proefboring eind deze maand verwacht, maar het wordt nu dus wat langer geduld oefenen.

Geothermische centrales

Het startschot voor de eerste proefboring werd op 14 september gegeven. De boring tot op een diepte van 3,5 tot 3,8 kilometer moet aantonen dat in onze regio op die diepte heet water kan worden opgepompt voor verwarming en het produceren van stroom.

VITO maakt zich sterk dat - indien de boring een succes blijkt te zijn - in de provincies Antwerpen en Limburg 80 tot 100 geothermische centrales worden gebouwd. Daar moet stroom worden opgewekt om op termijn 20.000 gezinnen met honderd procent duurzame elektriciteit te bevoorraden.

Als alles volgens plan verloopt, worden er op langere termijn ook 1500 bijkomende banen in de Kempen verwacht.

bron: http://www.gva.be/cnt/dmf20151126_0...48-meter-diepte

Eigen mening: Ik vind dit een zeer belangrijk artikel. Als deze boringen allemaal lukken zal en voor heel veel mensen stroom voorzien kunnen worden. en dan kunnen we op termijn waarschijnlijk ook enkele kerncentrales sluiten. Als de boringen naar water lukken zullen er ook in eens heel veel jobs gecreëerd worden. Dus we kunnen er alleen maar voordeel uit halen. Het is heel jammer dat het nu niet gelukt is. Ik hoop dat ze de problemen rap opgelost krijgen en verder kunnen doen met het project.
Met citaat antwoorden