26th November 2015, 17:18
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Oct 2015
Locatie: Nijlen
Posts: 26
|
|
Nieuwe technologie Li-fi is 100 keer sneller dan wifi
Is het binnenkort gedaan met trage wifi? Als het van de Estse start-up Velmenni afhangt wel. Die is begonnen met commerciële tests van Li-fi, een mogelijk alternatief dat werkt op basis van licht en tot 100 keer sneller is dan de huidige wifi-standaard. Frederik Tibau van het gespecialiseerde Datanews.be legt uit.
Hoe werkt het?
“Li-fi is een technologie op basis van visible light communication, kortweg VLC genoemd. In plaats van radiogolven bij wifi wordt licht gebruikt om signalen te versturen. In de praktijk gaat het om led-lampjes die zeer snel aan en uitgeschakeld worden - zonder dat je dat met het blote oog ziet. Dat constante flikkeren leidt tot een elektrisch signaal, dat een datastroom mogelijk maakt.”
De voordelen tegenover wifi
1. Sneller
“Bij tests werden al snelheden vastgesteld tot 1 Gbps (Gigabit per seconde, nvdr.). Dat is zo’n 100 keer sneller dan de huidige wifirouters. De technologie heeft een enorm potentieel: in een labo-omgeving werden zelfs al snelheden vastgesteld van 224 Gbps.”
2. Veiliger
“Omdat lichtstralen in tegenstelling tot radiogolven niet door muren heen gaan, kunnen hackers ook niet van buitenaf in je netwerk infiltreren.”
3. Bandbreedte
“Radiogolven maken gebruik van bandbreedte. Die is beperkt en moet aangekocht worden. Om zijn data te kunnen versturen heeft Proximus bijvoorbeeld bandbreedte gekocht bij de Belgische staat. Bij licht heb je die beperking uiteraard niet. Je hebt er wel led-lampen voor nodig, maar binnenkort zullen alle lampen wel led-lampen zijn.”
4. Wel in ziekenhuizen
“Door de radiogolven mag je je smartphone of laptop niet gebruiken in een ziekenhuis. Bij Li-fi heb je dat probleem niet.”
5. Goed voor het klimaat
“Led-lampjes verbruiken niet veel, ze zijn redelijk klimaatneutraal. Als ze dan nog eens tegelijk licht geven én datatransmissie verzorgen is dat handig meegenomen.”
De nadelen
1. Licht uit
“Zodra je het licht uitzet, ligt ook je netwerk plat. Li-fi heeft altijd licht nodig.”
2. Beperkter
“Dat de lichtstralen niet door muren heen kunnen, maakt Li-fi misschien veiliger, maar tegelijk ook beperkter in bereik.”
3. Infrastructuur nog niet aangepast
“Op dit moment zijn de apparaten nog niet aangepast met de nieuwe technologie. De huidige smartphones en laptops zijn wel wifi-, maar niet Li-Fi-compatibel. Daarvoor moet er nog een extra microchip aan toegevoegd worden. Ook aan de led-lampjes trouwens.”
Voor wanneer is het?
“De Estse start-up Velmenni is begonnen met de eerste testen buiten de labo-omgeving. Momenteel vinden er al proefprojecten plaats in enkele bedrijven in en rond de Estse hoofdstad Tallinn. Volgens de ceo van Velmenni zal de technologie binnen drie tot vier jaar uitgerold kunnen worden.”
bron: Datanews
mening: De technologie van tegenwoordig reikt steeds verder en verder tegenwoordig. Het idee dat we internet en data via licht/lampen kunnen versturen naar verschillende andere soorten elektronica is een serieuze stap vooruit in de evolutie van de technologie. Het heeft zeer veel voordelen bijna in elk opzicht. Als men dit kan waarmaken zal de wereld weer groeien en erop vooruitgaan in de evolutie. Ik ben al vast benieuwd of dit een ding word of niet.
|