Enkele post bekijken
  #1  
Oud 26th November 2015, 04:03
Ben C*auwels Ben C*auwels is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2015
Locatie: Nijlen
Posts: 43
Ruimtebedrijf Jeff Bezos landt voor het eerst raket op aarde (en Elon Musk is niet on

Ruimtebedrijf Jeff Bezos landt voor het eerst raket op aarde (en Elon Musk is niet onder de indruk)

Het is Blue Origin, het bedrijf van Amazon-oprichter Jeff Bezos, gelukt om een raket de ruimte in te brengen en weer te laten landen op aarde.

Terwijl SpaceX, het ruimtebedrijf van Elon Musk, al twee keer mislukte pogingen heeft ondernomen om een raket op aarde te laten landen, lukte het de New Shepard van Blue Origin gisteren wel. Jeff Bezos deelde het nieuws met de wereld via zijn eerste tweet ooit.

Voor het eerst is een ruimtevaartbedrijf erin geslaagd om een raket weer verticaal te landen landen - en dat op minder dan 1,5 meter afstand van waar hij opsteeg. Het is een enorme doorbraak, omdat raketten tot nu toe na gebruik weggegooid konden worden - waardoor er een flinke prijs aan ruimtevaart hangt.

Met de prestatie klopt het bedrijf van Bezos het SpaceX van Elon Musk. Twee landingen van de Falcon 9 mislukten eerder al op een vlot in de oceaan. Maar na Bezos op Twitter te feliciteren zegt Musk niet onder de indruk te zijn, het gaat namelijk om twee totaal verschillende raketten.

De raketten van SpaceX zijn veel krachtiger dan de raket die Blue Origin liet landen. De New Shepard zou ruimtetoerisme kunnen voorzien, maar hij is niet krachtig genoeg om in een baan rond te aarde te komen. De raket van Blue Origin haalde ruim drie keer de snelheid van het geluid, maar om in een baan om de aarde te komen had hij tien keer zo snel moeten gaan.

De raketten van SpaceX bevoorraden al langer het ISS en zijn in staat om in een baan rond de aarde te komen, waarvoor veel meer kracht nodig is. Kortgezegd: de ruimte inkomen is een eitje (New Shepard). Er langer blijven, daar is de échte kracht voor nodig (Falcon 9).

SpaceX voerde in 2012 en 2013 al tests uit met een minder krachtige raket - de Grasshopper - die een maximale hoogte van 744 meter bereikte. Daarmee kon het bedrijf toen wél landen.

Bron: http://datanews.knack.be/ict/nieuws...mal-628813.html 25/11/'15

Mening: Ik vind het heel spectaculair dat we hierin geslaagd zijn. Een raket opnieuw verticaal laten landen op aarde na een vlucht is een hele opgave. Maar het opent ook veel mogelijkheden voor de ruimtevaart. Dit heeft veel betrekking op het economische aspect. Er is al lang spraken van besparingen binnen de ruimtevaart. Zo heeft o.a. Obama een strikt beleid ingevoerd in 2010 wat ook tot vele ontslagen leidde. Vroeger waren raketten gedoemd om te vertrekken en niet meer terug te komen, hier is sinds kort verandering in gekomen. De technologie is nog niet volledig uitgewerkt nu, maar de mogelijkheid is er en deze ontwikkeling zal nog volgen. We kunnen binnenkort voedsel sturen naar het I.S.S. en de raketten hergebruiken. Hierbij besparen we op de kosten voor het aanmaken van de raketten wat overigens een groot deel van de totale kost inneemt. Nog een voordeel is dat we ons geen zorgen moeten maken over bijkomstig ruimtepuin, wat overigens ook bestaat uit stukjes raket. Dit is een groot probleem binnen de ruimtevaart omdat een deel blijft rondcirkelen rond de aarde. Het is ook een groot gevaar voor astronauten wat zelfs levensbedreigend kan zijn omdat zo'n klein deeltje een enorme snelheid kan hebben.
Met citaat antwoorden