actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   Cultureel-maatschappelijk (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=51)
-   -   Maatschappelijk verantwoord voetballen (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=9802)

Barst 10th June 2006 03:31

Maatschappelijk verantwoord voetballen
 
Maatschappelijk verantwoord voetballen


VANDAAG geven Duitsland en Costa Rica de aftrap van het WK voetbal. De wedstrijden tussen de 32 deelnemende teams zullen de Fifa ongeveer 1,7 miljard euro opbrengen via reclame en de verkoop van televisie- en uitzendrechten.


De Fifa, de Uefa en de profclubs zijn heuse bedrijven geworden die veel werknemers tewerkstellen en winst nastreven. Daar is vanzelfsprekend niets mis mee. Alleen jammer dat ze niet meer aandacht hebben voor de maatschappelijke rol die voetbal kan spelen. Ze mogen de enorme win-winsituatie voor supporters, samenleving, overheid, bedrijfsleven én de voetbalverenigingen niet laten schieten.

Ik pleit er daarom voor om vijf procent van de reclame-inkomsten en de televisie- en uitzendrechten te besteden aan de sociale rol die het voetbal kan spelen. In elk land waar de wereldbeker wordt uitgezonden (en dat gebeurt in bijna elke land) kan dit deeltje van de inkomsten ook naast het voetbalveld veel betekenen. Van de favellas in Rio De Janero tot in de buitenwijken van Johannesburg kan voetbal voor veel fans rond de voetbalstadia een belangrijke maatschappelijke rol spelen.

En het kán. Prachtige voorbeelden vond ik in Engeland en Nederland. Het Londense Charlton Athletic en FC Twente in Nederland gebruiken hun voorbeeldfunctie om jongeren die de weg naar school kwijtgeraakt zijn, op te vangen. De clubs organiseren voetbalsessies voor jongeren uit achtergestelde buurten. In de marge daarvan werden in samenwerking met de lokale politie activiteiten opgezet rond kleine criminaliteit, antisociaal gedrag, gezonde voeding, drugspreventie en sociale verantwoordelijkheid. De clubs bereiken op die manier jaarlijks duizenden jongeren.

Ook ons land kent sinds kort het Open Stadion. Onder die noemer wil ik, samen met oud-international Michel Preud'homme, clubs aanmoedigen om hun stadionpoorten open te gooien en maatschappelijk verantwoord te ondernemen. De eerste projecten zullen in het najaar van 2006 van start kunnen gaan. Dat het Open Stadion ook kan bijdragen aan een revival van het Belgisch voetbal is dan mooi meegenomen.

Maar ook de rest van wereld moet de voetbalgekte aanwenden om de sociale mogelijkheden van het voetbal ten volle te benutten.

Met vijf procent van de reclame-inkomsten en de televisie- en uitzendrechten kunnen we al een grote stap voorwaarts zetten. De organisatoren van het WK in Duitsland hebben die kans gemist. Misschien kunnen we de verantwoordelijken van het WK 2010 in Zuid-Afrika er wel van overtuigen dat voetbal (een beetje) de wereld kan redden?

Els Van Weert
(De auteur is staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling en Sociale Economie.)



DS, 09-06-2006

bram willems 10th June 2006 12:45

dat de maatschappelijke factor van voetbal enorm belangrijk is, is al langer bekend. Dat er met voetbal op verschillende manieren veel geld gemoeid is en er enorme winsten worden gemaakt ook. Het leek mij zelfs al langer duidelijk dat hier veel te weinig met gedaan werd.
Nu men eindelijk in België een plan heeft met de open stadions zou ik hier toch graag wat meer over weten. En hoop ik samen met vele andere dat het 2 doelen zal dienen: ten eerste de maatschappelijke factor en ten tweede kan het misschien voor een beetje revival zorgen van het Belgische voetbal...

bram willems 10th June 2006 12:47

Op dinsdag 25 april 2006 heeft Staatssecretaris voor Sociale Economie en Duurzame Ontwikkeling Els Van Weert (Spirit) het "Open Stadion Fonds" voorgesteld in het auditorium van de Voetbalbond. Het gaat om een projectoproep voor voetbalclubs van eerste en tweede klasse van de KBVB. De bedoeling ervan is de sociale rol van het voetbal te stimuleren en verder te ondersteunen. Het Fonds wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting en staat onder voorzitterschap van Michel Preud'homme, lid van het Uitvoerend Comité van de KBVB en voorzitter van de Technische Commissie.

Ten laatste op 15 augustus 2006 mogen alle clubs uit de twee hoogste afdelingen van de nationale competitie van de KBVB een dossier indienen bij de Koning Boudewijnstichting om de sociale, milieu-, democratische en/of participatieve meerwaarde van hun project toe te lichten. Een onafhankelijke jury zal alle projecten beoordelen. De kandidaten zullen begin september 2006 op de hoogte gebracht worden van de resultaten en ze zullen een financiële ondersteuning genieten als hun project geselecteerd wordt. Voor 2006 beschikt het Fonds over 250.000 Euro waarmee een aantal projecten kunnen gefinancierd worden.
bron: www.footbel.com

Jelle thijs 10th June 2006 19:02

Citaat:
Orgineel gepost door bram willems
Dat er met voetbal op verschillende manieren veel geld gemoeid is en er enorme winsten worden gemaakt ook.



Blijkt ook uit het fragment van het VRT journaal waar gezegd wordt: "Kompany is voor MAAR 8 miljoen euro verkocht!?

Hoe zou dat trouwens voelen? Weten dat je (meer dan) 8 miljoen euro waard bent?

bram willems 11th June 2006 21:58

ik denk dat je als speler daar niet echt mee bezig kan zijn...
Jij zelf bent eigenlijk niet 8miljoen waard het zijn je voetbalkwaliteiten é...

Voor de rest is het nog altijd de markt die zorgt voor deze fenomenale prijzen..
Hierbij moet wel gezegd worden dat deze markt toch lichtjes ingestort is... Ik denk dat Kompany een jaar of 5 geleden gevoetbalt mocht hebben dat hij voor MINSTENS 20milj euro of 800 milj BEF verkocht zou worden(remember Daniël Van Buyten)


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 14:37.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.