actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   Just Comments... (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=63)
-   -   Hop broedt voor ’t eerst in 36 jaar (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=70067)

Obry.N*ets 30th March 2018 01:51

Hop broedt voor ’t eerst in 36 jaar
 
Do 29 maart 2018 20:55 - Auteur: onbekend

Vorig jaar heeft een hop zich voor het eerst in 36 jaar weer voortgeplant in Vlaanderen. Dat gebeurde in de tuin van een bejaard echtpaar in Weelde.

Het hop-stelletje bouwde een nest dicht bij de grond in een stapel brandhout, dicht bij het huis. Dat de hond van het echtpaar geregeld in de tuin rondliep, deerde hen niet.

Er vlogen uiteindelijk drie jongen uit het nest, waarvan er zich eentje te pletter vloog tegen een vensterraam van het huis. De vogels werden herkend door vogelaar David Verdonck. Dat meldt Natuurpunt, op basis van een verslag in het natuurtijdschrift Natuur.oriolus.

De hop is altijd zeldzaam geweest in Vlaanderen. Op zijn hoogtepunt, in de jaren vijftig, werden er 60 tot 80 broedende stellen geteld. Vermoedelijk is het bestand beginnen slinken toen boomgaarden, heggen en bloemrijke graslanden verdwenen.

Bron: 'Hop broedt voor ’t eerst in 36 jaar' (De Standaard), geraadpleegd op donderdag 29 maart 2018 via http://www.standaard.be/cnt/dmf20180329_03437332

Eigen mening:
Voor al de mensen die denken dat hop enkel een plant is die gebruikt wordt voor de bierproductie: het is ook een vogel, en niet zomaar eentje. Een prachtige vogel!
Dat zo weinig mensen hem kennen komt waarschijnlijk omdat hij erg zeldzaam is in België. Honderden jaren geleden was de soort nog wijdverspreid in de Lage Landen, maar die populatie is nu gedaald tot slechts enkele tientallen. En in de zomer weliswaar, want de hop is een trekvogel die zijn winter in warmere oorden doorbrengt. In feite komt hij nog zo weinig voor dat hij op de Vlaamse Lijst van broedvogels als 'verdwenen' gecategoriseerd staat.
Het gevleugelde wezen is makkelijk te herkennen aan zijn lange en puntige snavel, zijn kuif, zijn roodbruine veren (vergelijkbaar met de kleur van Sahara-zand) en zijn zebrastrepen op zijn vleugels. In tegenstelling tot bij ons in België is de soort wereldwijd niet bedreigd en komt deze nog talrijk voor in grote delen van Azië en Afrika. Ook in Zuid-Europa komen deze nog veelvuldig voor.
Vorig jaar heeft de hop zich dus na een leemte van 36 nog eens voortgeplant in Vlaanderen. Een zoetzuur nieuwsfeit? Enerzijds blijdschap dat deze schitterende vogel nog eens voor nakomelingen kan zorgen in onze contreien, anderzijds treur dat het jandorie zo ver is kunnen komen dat het drie decennia heeft moeten duren vooraleer die vogel nog eens eieren heeft kunnen leggen. Naast de hop zijn er bovendien ongetwijfeld nog tal van andere onbekende soorten in onze omgeving die hetzelfde lot ondergaan... Doodjammer!


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 10:24.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.