actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   Politiek (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=49)
-   -   België wijst één Russische diplomaat uit (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=70027)

Lander.W*yts 27th March 2018 19:58

België wijst één Russische diplomaat uit
 
België gaat de accreditatie van één Russische diplomaat intrekken. Dat besliste het kernkabinet zonet.

De federale regering gaat één Russische diplomaat het land uit te wijzen. Dat hebben premier Charles Michel (MR) en zijn belangrijkste ministers vanavond tijdens het kernkabinet beslist.

België volgt daarmee andere westerse landen die eerder aankondigden Russische diplomaten uit te wijzen naar aanleiding van de vergiftiging van de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal begin deze maand in het Britse Salisbury. Het Verenigd Koninkrijk houdt Moskou voor de aanval verantwoordelijk.

België hield een afwachtende houding aan om 'de lijnen met Moskou open te houden'. Het kernkabinet beslist nu toch om één Russische diplomaat ons land uit te wijzen.

'Na overleg met de lidstaten van de Europese Unie en de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie heeft België besloten een diplomatiek medewerker van de bij het Koninkrijk België geaccrediteerde Russische missie terug te sturen', staat te lezen in een persbericht van de premier. 'Gezien de ernst van de gebeurtenissen in Salisbury en de grote waarschijnlijkheid dat Rusland bij deze aanval betrokken was, zijn wij van mening dat deze maatregel volledig gerechtvaardigd is.'

Over de identiteit of rang van de diplomaat is nog niets bekend. België geeft de betrokkene veertien dagen tijd de tijd om het grondgebied te verlaten.

België volgt andere westerse landen

Gisteren kondigden een vijftiental Europese landen Russische diplomaten hun grondgebied uit te zetten. Zo zetten Frankrijk, Duitsland en Polen elk vier diplomaten het land uit, Tsjechië drie en Denemarken, Nederland en Italië elk twee. De Verenigde Staten wijzen zestig Russen uit.

Vanmiddag kondigde de Navo aan de accreditatie in te trekken van zeven diplomaten bij de Russische vertegenwoordiging bij de verdragsorganisatie. De accreditatieaanvraag van drie anderen wordt geweigerd. Omdat de diplomaten de facto vanuit België worden teruggestuurd, geldt dat ook als een teken van Europese solidariteit, klinkt het in regeringskringen.

'Als NAVO-hoofdzetel en overeenkomstig het akkoord van het Hoofdkwartier dat ons land met deze instelling heeft gesloten, zal België de beslissingen van de NAVO loyaal uitvoeren', staat te lezen in de persmededeling.

Gemengd signaal


Met de uitwijzing van één diplomaat doet België alvast een symbolische geste aan het Verenigd Koninkrijk en de andere EU-landen die Rusland willen bestraffen. Tegelijk wil België zijn rol als bruggenbouwer behouden. Michel bracht eind januari nog een bezoek aan Rusland en president Vladimir Poetin, waarbij hij pleitte voor een debat over de Europese sancties tegen het land.

De kwaliteit van ‘bescheidenheid’ en ‘bemiddeling’ wordt extra in de verf gezet voor de Belgische campagne om in 2019 een tijdelijk zitje in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties te krijgen. Ons land wil zich profileren als een constructieve, betrouwbare partner die altijd een consensus zoekt.

'In de lijn van de bezoeken van de Eerste minister en de Vice-eerste Minister naar Rusland, blijft België pleiten voor een open en franke dialoog met Rusland over onderwerpen van gemeenschappelijk belang', aldus de premier.

Eigen mening:
Ik ben blij dat er eindelijk een reactie komt tegen het machtsmisbruik van Rusland. Enkele diplomaten wegsturen gaat er natuurlijk niet voor zorgen dat Poetin plots huilend om vergeving smeekt, maar het geeft ten minste een duidelijk signaal. De groeiende macht van Rusland en zeker de groeiende macht van Poetin in Rusland is vrij zorgwekkend. Hij hongert naar meer en niemand weet waar hij wil of zal stoppen. Sommigen vrezen zelfs dat hij een nieuwe koude oorlog wel ziet zitten.

Het is echter nog steeds belangrijk om de huid van de (Russische) beer niet te verkopen voor hij begint te schieten. We mogen hem dus nog niet als een vijand zien. Daarom vind ik het niet slecht dat ons land zich redelijk neutraal houdt in deze kwestie. We laten zien dat we het niet goed vinden, maar we blijven bereid voor diplomatische gesprekken. Hopelijk zijn we slim genoeg om geen verdrag van München (1938) te sluiten.

Bron:
Verberght, M. (2017, maart 27). België wijst één Russische diplomaat uit. Opgehaald van De Standaard: http://www.standaard.be/cnt/dmf20180327_03432680


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 01:47.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.