actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   Onderwijsvisie (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=471)
-   -   Nieuw in Vlaanderen: een hogeschoolmaster (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=69119)

L*ze. Verhaegen 14th December 2017 09:47

Nieuw in Vlaanderen: een hogeschoolmaster
 
De Nederlandse hogeschool Fontys biedt in Wetteren een onderwijsmaster aan. Opmerkelijk, want Vlaamse hogescholen mogen helemaal geen masters organiseren. "Dit ondergraaft onze positie", zegt Machteld Verbruggen, directeur van Thomas More.

Een masteropleiding georganiseerd door een hogeschool. In Vlaanderen mag het niet. De professionele Master Educational Needs van de Nederlandse Fontys Hogeschool, die in het Oost-Vlaamse Wetteren wordt aangeboden, brengt daar verandering in, zo leert deze krant. “Drie jaar geleden gaf een van onze Vlaamse studenten, die les volgde in Nederland, aan dat er in Vlaanderen geen professionele masters bestaan”, zegt Yvonne Richards, adjunct-directeur van het Fontys Opleidingscentrum voor Speciale Onderwijszorg. “Sinds dit academiejaar organiseren we daarom enkele modules in Wetteren. We merken dat de behoefte groot is en tellen 19 nieuwe Vlaamse studenten.”

Vlaamse hogeschoolstudenten kunnen zo sneller als master afstuderen. Studenten met een diploma uit de lerarenopleiding van een hogeschool moeten vandaag schakel- of voorbereidingsprogramma’s volgen voordat ze zich mogen inschrijven in een masteropleiding of specifieke lerarenopleiding aan de universiteit. In Wetteren kunnen ze meteen starten en sneller een onderwijsgerelateerde mastertitel verdienen. Zij behalen zo hun onderwijsbevoegdheid en mogen lesgeven in de derde graad van het Vlaamse secundair onderwijs. “U vergroot hiermee uw kans op een hoger inkomen”, klinkt het op de website van Fontys.

Modules

In Nederland volgen duizenden studenten een master aan een hogeschool. In die studies krijgt praktijkgericht onderzoek een plaats en moeten hooggekwalificeerde professionals opgeleid worden. “Onze studenten zijn heel positief over de combinatie van theorie en praktijk, wat volgens mij het grote verschil is met Vlaamse universitaire masters”, zegt Richards. “Onze studenten zijn nu nog vooral directeurs en begeleiders. In Nederland telt deze opleiding 800 studenten. Grofweg een vijfde daarvan is nog student en komt rechtstreeks van de lerarenopleiding. Dat zien we in Vlaanderen nog niet.”

Studenten volgen negen modules. Vier ervan kunnen in Wetteren worden gevolgd, de resterende vinden plaats in bijvoorbeeld Bergen op Zoom, Eindhoven of Sittard. Er wordt onder meer gefocust op gedragsproblemen, communicatie, leerlingenbegeleiding, leiding geven, onderwijs in een kleurrijke school en inclusief onderwijs. Het is in zekere zin eerder concurrentie voor bepaalde bachelor na bachelor-opleidingen, zoals die van het buitengewoon onderwijs. Tegelijk komen ook de Vlaamse universitaire masters pedagogische wetenschappen of onderwijswetenschappen en – hoewel er bij Fontys niet wordt gewerkt aan pure vakkennis – ook de specifieke lerarenopleiding en de toekomstige educatieve master in het vizier.

Gaten

“Vlaamse hogescholen mogen zo’n master niet aanbieden”, zegt Machteld Verbruggen, directeur van Thomas More. “Dat ondergraaft onze positie en zorgt voor gaten in het aanbod, die ondertussen gretig worden gevuld door Nederlandse hogescholen.” Pascale De Groote, directeur van de AP Hogeschool en voorzitter van de Vlaamse Hogescholenraad (Vlhora), ijvert ook voor professionele masters aan Vlaamse hogescholen. “Alle hogescholen zijn vragende partij. Alles wat overwegend praktijkgericht is, zoals een master basisonderwijs, moet door ons worden georganiseerd. Het is zeer dubbel. Fontys komt onder onze duiven schieten, maar bewijst tegelijk dat er behoefte aan is.”

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) geeft aan dat Fontys de opleiding in Vlaanderen mag aanbieden en dat het diploma door Vlaanderen erkend wordt. "Ik heb onlangs een advies gekregen van de Vlaamse Onderwijsraad over de masters basisonderwijs. Ik zal dit verder bespreken met de Vlaamse Regering, maar wil wel aangeven dat het Nederlands onderwijs anders georganiseerd in dan het Vlaamse."

Bron:
https://www.demorgen.be/binnenland/...aster-b3177ff8/

Mening:
Ikzelf ben ook voorstander van dit aanbod. De stap voor studenten die gestudeerd hebben voor een lerarenopleiding aan de hogeschool is hoog om verder te gaan naar een masteropleiding. Het is nog eens twee jaar erbij en daarom haken vele studenten af. Deze professionele master biedt dus meer kansen op een hoger inkomen en werkgelegenheid. Vooral dat laatste is een belangrijk gegeven. Ik hoor vaak beginnende leerkrachten zeggen dat er in de derde graad nog wel werk is voor hun specifieke onderwijsvakken maar dat ze daarvoor dan nog twee jaar moeten studeren. Als dit echt een succes wordt denk ik dat meer en meer leraren na hun opleiding nog een extra jaar erbij doen. Een hoger inkomen en breder werkveld kan nooit geen kwaad.

Kato L*anslots 26th December 2017 09:57

Ik vind dit heel positief om te lezen! Ik vind het zelfs jammer dat men al niet vroeger kwam met dit idee.

Zoals men aanhaalt, worden veel beroepen complexer. Ik kan mij dit ook inbeelden. De wetenschap staat niet stil, dus ik kan mij voorstellen dat je als verpleegkundige dit ook steeds moet bijbenen en dit niet altijd even eenvoudig is. Daarom vind ik het goed dat er professionele bachelors aangeboden zouden worden, zodat wij ons meer expert in ons vak voelen en zekerder.

Ik denk hierbij ook aan het artikel dat laatst in de krant verscheen waarin werd aangehaald dat het begrijpend lezen bij kinderen op een laag niveau zou staan. Hilde Crevits haalde toen aan dat er in de lerarenopleiding misschien ook iets moest veranderen. Het is vanzelfsprekend dat leerkrachten goed opgeleid moeten zijn, maar maak dit dan ook toegankelijker. Ik kan mij voorstellen dat niet iedereen nog even gemotiveerd is om na drie jaar studies nog aan een schakeljaar te starten en dan nog eens één of twee jaar te studeren. En wat met de kosten?


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 13:51.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.