actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   Politiek (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=55)
-   -   “Als de regering soldaten stuurt, zullen we blijven vechten tot de laatste dood is” (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=67956)

Bart.V*nderLinden 26th October 2017 17:50

“Als de regering soldaten stuurt, zullen we blijven vechten tot de laatste dood is”
 
Hoogspanning in het Amazonewoud: in augustus hief de Braziliaanse regering het beschermde statuut van een uitgestrekt gebied op om mijnbouw mogelijk te maken. Inheemse stammen zouden op die manier bedreigd worden in hun bestaan. “Maar wat er ook gebeurt, we zullen ons blijven verzetten”, zweert Waiapi-stamlid Tapayona nu. “Als de Braziliaanse regering soldaten stuurt om mensen te vermoorden, zullen we blijven vechten tot de laatste dood is.”

Vorige maand trok president Michel Temer onder (inter)nationale druk het controversiële decreet weer in. Maar de dreiging, die blijft voor alle duidelijkheid. Als campagneleidster van mensenrechtenorganisatie Survival International kan Fiona Watson als geen ander de precaire situatie inschatten. “De pogingen om hun grondwettelijke rechten af te zwakken en zelfs te vernietigen, volgen elkaar in sneltempo op. Temer neemt daarbij het voortouw, want hij probeert deals te sluiten met de machtige landbouwindustrie. En daar horen grondeigenaars en zakenmannen bij die staan te popelen om die eigendommen in te nemen.”

De vrees bestaat ook dat de regering een weg wil bouwen die van Brazilië naar Venezuela leidt. Recht door de jungle, welteverstaan. “Dan zouden er hier auto’s, vrachtwagens, geweld, drugs en diefstallen komen”, beseft stamlid Calibi (57). “De hele cultuur zou veranderen. Jongeren zouden dan gsm’s, kleren en computers willen. De komst van blanke mannen zou alles kapotmaken.”

“Als de mijnbouwbedrijven hun opwachting maken, zouden ook de rivieren vervuild worden. En daar halen ze hun vis en drinkwater uit”, voegt Watson toe. “Die weg zou bovendien voor een invasie zorgen, met sociale conflicten en gezondheidsproblemen tot gevolg.” Zulke confrontaties kunnen zelfs tot de dood leiden, weet opperhoofd Tzako. “Bijna vijftig jaar geleden botsten onze jagers op blanke avonturiers. Enkele maanden later was haast iedereen uit onze stam gestorven aan een ziekte.”

De Waiapi kregen voor het eerst contact met de buitenwereld in 1973. “Sindsdien zijn ze van 150 naar 1.200 stamleden gegaan. Ze richtten hun eigen structuren op, verdreven goudzoekers die daar niet hoorden te zijn, pakken ziektes als malaria aan en hebben ook hun eigen leerkrachten. De manier waarop zij het Amazonewoud en de bijhorende rijke biodiversiteit respecteren, daar profiteren uiteindelijk alle Brazilianen van”, besluit Watson.

Bron: HLN 26/10

Eigen mening:
Ik vind het ongelofelijk zielig voor de rijke snobisten dat zij blind zijn voor de cultuur van inheemse tradities. Deze praktijken stammen naar mijn insziens af uit de 19e eeuw. Het klassieke patroon komt weer eens naar boven. Inheemse stammen die er al duizenden jaren leven verdrijven, ecologisch in het midden van de Amazone een weg van vervuiling banen en (om toch een 'positief' aspect te tonen) de economie tussen Venezuela en Brazilië laten floreren. Ik word echt kwaad van zo'n wanpraktijken. Het hele ecosysteem van de inheemse stammen komt in gevaar. En waar hebben zij nu baat bij? Ik denk niet dat het geld, wegen of de laatste nieuwe technologische snufjes zijn. Laat deze mensen toch gewoon met rust denk ik dan zo. Nog maar eens een voorbeeld van hoe de drang naar geld en macht andere mensen kan onderdrukken en vernietigen (in de letterlijke zin van het woord).

Inheemse stammen zijn over het algemeen énorm slim (in bepaalde gebieden) en hebben meestal hun zintuigelijke, spirituele, instinctieve en intuïtieve functies veel beter ontwikkeld dan de doorsnee westerling. Ik neem liever een voorbeeld aan een inheemse stam die de natuur als fundamentele kracht waardeert, dan aan de westerling die een arbeid- of bediendefunctie in een 'toxisch' bedrijf uitoefent en gedoemd is met de gewerkte uren te gaan consumeren.

Wat jammer dat het in sommige landen nog steeds enkel om de economische voordelen draait. Een systeem met beperkte winst en meer 'gemeen goed' kan hier een mogelijke oplossing voor zijn.

Veel gemakkelijker is het om de inheemse stammen te respecteren, van hun gebied af te blijven en een weg rondom te bouwen.

In Amerika hebben we dit fenomeen al eens meegemaakt toen stammen werden verdreven. Deze fouten mogen absoluut niet opnieuw gemaakt worden. Het lijkt wel of sommige hebzuchtigen nooit zullen 'leren'...


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 12:46.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.