actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   Turkije (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=402)
-   -   Turkije, once again... (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=674)

Barst 3rd December 2004 01:34

Turkije, once again...
 
Geen spek en bonen


Over twee weken beslissen de lidstaten van de Europese Unie of Turkije mag onderhandelen over toetreding. Dat is een cruciaal moment. Voor Turkije in de eerste plaats, dat mag hopen door toetreding welvaart te winnen en stabiliteit te vergroten. Maar ook voor Europa, dat een relatief arm land zou uitnodigen met op termijn de grootste bevolking binnen de EU, een land bovendien dat met zijn islamitische bevolking een uitzondering zal zijn binnen een overwegend christelijk Europa.


De Europese Commissie concludeerde in oktober dat Turkije zo snel hervormt dat er geen beletselen meer zijn om de gesprekken te beginnen. Er resteert twijfel, zeker over de mensenrechten en over Cyprus bijvoorbeeld, maar de commissie heeft er vertrouwen in.

Inmiddels probeert Nederland als voorzitter van de unie de tekst te formuleren waar over de EU-leiders op 17 december een besluit kunnen nemen. Het uitgelekte concept lijkt te bevestigen dat enkele lidstaten dat vertrouwen niet hebben. Zo wordt er een 'noodrem' voorgesteld, in de zin dat een derde van de lidstaten Turkije al de pas kan afsnijden als zij vinden dat het land zijn beloften van hervormingen niet nakomt. Bij andere kandidaat-landen is zo'n noodrem nooit genoemd. Belangrijker is misschien nog wel dat de lidstaten het recht zouden moeten houden Turkse migranten permanent te weren. Ook nu mag elk EU-land grenzen stellen aan het aantal migranten uit nieuwe lidstaten, zoals Polen, maar gaat het om tijdelijke maatregelen. Sommige tegenstanders van Turkse toetreding stellen dan ook dat de onderhandelingen kunnen uitmonden in een speciaal partnerschap in plaats van volwaardig EU-lidmaatschap.

Een cruciaal argument vóór toetreding is echter dat er door de aantrekkelijkheid van het EU-lidmaatschap een even democratisch als islamitisch Turkije kan ontstaan, en daarmee een voorbeeld voor de islamitische wereld. Daarvoor is zeker nodig dat Turkije tijdens de onderhandelingen aan duidelijke politieke en economische voorwaarden voldoet. Maar voorstellen die Turkije al bij voorbaat in een permanente uitzonderingspositie plaatsen, belasten de onderhandelingen onnodig. Zij geven aan dat ook gematigde moslims in Turkije en de rest van Europa slechts voor spek en bonen mee mogen doen, op een moment dat de wereld meer dan ooit gematigde moslims nodig heeft.


Trouw, 03-12-2004

Barst 16th December 2004 23:13

Tot morgen wachten op Turks konijn over Cyprus...
 
Erdogan voorziet akkoord over Cyprus voor einde van Europese top

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft donderdagavond verklaard dat het probleem van de erkenning van Cyprus nog voor het einde van de Europese top "opgelost" zou worden. De gesprekken duren voort tot vrijdag om 13 uur.

Het zal opgelost zijn om 13.00 uur", zo verklaarde de Turkse regeringsleider na afloop van een onderhoud met de Nederlandse premier en huidig EU-voorzitter Jan Peter Balkenende. De staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie moeten op de top in Brussel beslissen over de opening van onderhandelingen met Turkije over de toetreding van het land tot de Unie.

Het probleem van de niet-erkenning van EU-lidstaat Cyprus vormt het belangrijkste gespreksonderwerp in de aanloop naar de officiële start van de top. Erdogan heeft in het verleden steeds geweigerd om zich vast te pinnen op een engagement ten opzichte van Cyprus.

Weblog HLN, 16/12/04 19u12

Barst 17th December 2004 02:25

Turkije: no pain, no gain...
 
EU plaatst Turkije voor keuze - EU-voorstel om onderhandelingen te beginnen op 3 oktober 2005


BRUSSEL - De leiders van de Europese Unie bereikten gisteravond een compromis over de voorwaarden om toetredingsonderhandelingen te beginnen met Turkije op 3oktober volgend jaar. Vandaag moet Turkije in ruil daarvoor het akkoord over de douane-unie met alle vijfentwintig EU-lidstaten, dus ook Cyprus, ondertekenen.


TWEE dingen vielen gisteren in de aanloop naar de bijeenkomst van de vijfentwintig staatshoofden en regeringsleiders in Brussel op.

Ten eerste dat ze plots allemaal lieten verstaan dat er een compromis uit de bus zou komen en bereid waren om daarvoor stappen te doen. En ten tweede dat de Commissieteksten van begin oktober steeds meer de referentie werden om een akkoord te bouwen.

Van de dramatisering rond de erkenning van Cyprus en het ,,alternatief'' dat sommige EU-landen eisten, was bij het begin van het beslissende diner van gisteravond nog weinig te merken.

Een belangrijk signaal was dat er ook vanuit Turkse hoek bevestigd werd dat premier Tayyip Erdogan toch bereid was een protocol te ondertekenen waardoor het Akkoord van Ankara, het douaneakkoord tussen de EU en Turkije, ook zou gelden voor de tien nieuwe EU-lidstaten die sedert 1 mei toegetreden zijn. Vermits ook Cyprus daarbij is, zou dat de facto een erkenning betekenen van de republiek, iets wat Ankara altijd geweigerd heeft.

Tot enkele dagen geleden nog werden daarover zowel vanuit Turkse als Cypriotische hoek krachtige salvo's gelost. Maar Erdogan zei gisteravond dat er tegen het einde van de avond een compromis zou zijn, ook over Cyprus.

Van Erdogan werd gisteren geëist dat hij vandaag, in Brussel, dat protocol zou ondertekenen. In ruil voor die Turkse geste zou Nicosia bereid zijn om de voorstellen van de Europese Unie om aan het noordelijke deel van het eiland 259 miljoen euro ter beschikking te stellen, goed te keuren. Ook de handel tussen noord- en zuid-Cyprus zou weer op gang komen.

Tweede opvallende punt: de tekst van het rapport van de Europese Commissie van 6 oktober werd steeds nadrukkelijker de basis voor het compromis, ook voor de lidstaten die een verwijzing wensten naar ,,een alternatief voor het lidmaatschap''. Dat bleek zeer duidelijk op de vergadering van de kopstukken van de EVP, de Europese christen-democraten en conservatieven, gistermiddag in Meise.

Net zij waren het meest kritisch tegenover de toetreding van Turkije en de start van onderhandelingen omdat Turkije volgens hen niet aan de voorwaarden voldeed. Maar ze keurden aan de Plantentuin unaniem een tekst goed waarin alle elementen van het compromis aanwezig waren.

Ook voor de EVP-leiders mogen de onderhandelingen volgend najaar van start gaan. Het mogen bovendien ,,toetredingsonderhandelingen'' zijn, ,,gericht op lidmaatschap'' zei de Oostenrijkse kanselier, Wolfgang Schüssel, nadrukkelijk. Dat niet toegeven zou volgens hem ,,onfair'' zijn tegenover Turkije.

Schüssel was de voorbije weken nochtans een van de regeringsleiders die nadrukkelijk aandrongen op een verwijzing in de beslissing naar een mogelijk alternatief voor het EU-lidmaatschap van Turkije als er geen akkoord mogelijk zou zijn.

De Oostenrijkse kanselier stelde gistermiddag echter zelf een passage voor uit het rapport van de Europese Commissie van 6 oktober waarin zo'n alternatief wordt gesuggereerd, zij het zeer vaag.

In die tekst is sprake van een ,,onderhandelingsproces'' met een ,,open einde'', ,,waarvan de uitkomst dus niet vooraf kan worden gegarandeerd''. Voorts staat er dat ,,ongeacht de uitkomst van de onderhandelingen de betrekkingen tussen de EU en Turkije zodanig moeten zijn dat Turkije volledig verankerd blijft in de Europese structuren''.

Eerder was ook al uit Franse hoek gehoord dat president Jacques Chirac, die eveneens een verwijzing vroeg naar een alternatief voor lidmaatschap, akkoord zou gaan met de tekst.


17/12/2004 Bernard Bulcke
©Copyright De Standaard


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 14:29.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.