actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   Sociaal-economisch (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=53)
-   -   Nieuw wetsvoorstel: drie dagen rust bij pijnlijke menstruatie (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=66241)

LENA.S*OMMEN 28th March 2017 14:19

Nieuw wetsvoorstel: drie dagen rust bij pijnlijke menstruatie
 
Het Italiaanse parlement neemt een nieuw wetsvoorstel onder de loep dat het leven van miljoenen vrouwen kan veranderen.

Enkele Italiaanse politici stellen voor om drie betaalde verlofdagen in te voeren per maand voor vrouwen die last hebben van ernstige menstruatiepijnen. Over enkele maanden zetten de parlementsleden mogelijk al het licht op groen.

Dysmenorroe

Zware krampen, ernstige hoofdpijn, veel bloedverlies,... In Italië heeft tussen de 60 en 90 procent van de vrouwen last van zogeheten dysmenorroe, aldus het vrouwenblad ‘Marie Claire’.

Alleen vrouwen die hier last van hebben en dat laten vaststellen door een arts, hebben straks mogelijk recht op de vakantiedagen. In het wetsvoorstel staat ook te lezen dat een arts elk jaar opnieuw moet nagaan of de dame in kwestie nog lijdt onder dysmenorroe.

‘Niet fair’

De Italiaanse politici zijn niet de eersten die met dat idee op de proppen komen. Een Brits bedrijfje opperde vorig jaar al om zijn vrouwelijke werknemers de kans te geven enkele dagen vrij te nemen tijdens hun maandelijkse menstruatie. Dat zou de productiviteit en de creativiteit ten goede komen.

‘Ik heb in de loop der jaren al aan veel vrouwen leiding gegeven, en ik heb vrouwen gezien die ineenkrimpen van de pijn door hun menstruatie. Desondanks vinden ze dat ze niet naar huis kunnen gaan, omdat ze zichzelf niet als “ziek” beschouwen. En dat is niet fair’, zei ceo Bex Baxter vorig jaar in The Guardian.

Kritiek

Het voorstel van de Italiaanse politici wordt door velen geprezen, maar het oogst ook heel wat kritiek. ‘Werkgevers kunnen in de verleiding komen om eerder mannen dan vrouwen aan te nemen, wanneer er sprake is van gelijke kwalificaties en vaardigheden’, luidt het in een kritische beschouwing in het vrouwenblad ‘Donna Moderna’.

Ook bestaat er vrees dat de productiviteit een stuk zal afnemen. Volgens zakenkrant ‘Corriere dell’Economia’ bedraagt vandaag het ziekteverzuim door menstruatiepijn zo’n 5 à 15 procent.

Eigen mening: Ik vind dit eerlijk gezegd niet zo een slecht voorstel. Sommige vrouwen hebben nu eenmaal écht veel last van hun menstruatie. Toch is het ook wel een moeilijke situatie want hoe ga je controleren wie er écht veel last heeft van zijn menstruatie en waar trekt je de grens? Bijkomend kan dit ook nog eens afhankelijk zijn van de maand. Als het voorstel wat concreter uitgewerkt zou zijn is het gemakkelijker om te zeggen of ik voorstander of tegenstander ben. In België zie ik dit niet als een realistisch voorstel, maar misschien wordt het dat wel als het goed werkt in Italië. Ik ben wel benieuwd of er dan effectief sneller mannen dan vrouwen worden aangenomen.

Bron: De Standaard 28/03/2017 http://www.standaard.be/cnt/dmf20170328_02803925

Pauline.D*Kerf 29th March 2017 16:53

Persoonlijk vind ik dit wetsvoorstel een heel goed idee! Vrouwen kunnen namelijk echt heel hevige pijnen ondervinden als ze zich in de periode van de maand bevinden. Het is volgens mij ook zo dat dit gevolgen kan hebben op de concentratie, waardoor hun werk hieronder zou kunnen lijden. Op die momenten is het dan inderdaad beter om ze betaald verlof te geven. Ik betwijfel echter wel of je hier nu drie betaalde vakantiedagen voor moet toekennen. Als een vrouw dan degelijk Dysmenorroe heeft, kan zij aanspraak maken op 36 betaalde verlofdagen per jaar, wat natuurlijk niet niks is. In dat opzicht is het begrijpelijk dat sommige bedrijven hierdoor eerder mannen dan vrouwen zullen aanwerven.
Aan de andere kant is het ook goed dat men de aandoening elk jaar moet laten vaststellen door een dokter als men beroep wil doen op deze betaalde vakantiedagen. Zo is er volgens mij minder kans op fraude.


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 14:21.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.