actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   Cultureel-maatschappelijk (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=51)
-   -   Lagere scholen worden almaar gezonder, middelbare scholen net ongezonder (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=65783)

Graylan.B*oeckx 24th February 2017 12:20

Lagere scholen worden almaar gezonder, middelbare scholen net ongezonder
 
Middelbare scholen boeren achteruit met hun gezondheidsbeleid: meer frisdrank en snacks, minder fruit, en meer mogelijkheden om af en toe te roken. Dat blijkt uit een bevraging van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (Vigez) bij een duizendtal scholen, waarover De Standaard vandaag bericht.

Het gaat om cijfers van 2015. In de middelbare scholen staan er nog altijd evenveel frisdrank- en snoepautomaten als vroeger, en er zijn ook minder scholen die nog gratis fruit aanbieden aan hun leerlingen. In het lager onderwijs is de trend heel vaak beter. "Alsof er tussen het zesde leerjaar en het eerste middelbaar iets magisch gebeurt met de kinderen, waardoor het belang van een stuk fruit of een flesje water wegvalt", zegt Tineke Vansteenkiste van het Vigez.

De scholenkoepels zeggen dat ze wel degelijk iets doen. "We hebben vorig jaar een engagementsverklaring ondertekend om tegen 2021 gesuikerde snacks en frisdranken te bannen", zegt Raymonda Verdyck van het Gemeenschapsonderwijs (GO!). "Deze cijfers tonen aan dat dat zeker nodig was."

Toch zal het ook in 2021 nog de keuze van de school zelf blijven of ze snacks en frisdrank aanbieden of niet. "Een totaalverbod is niet realistisch", zegt Lieven Boeve van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. "We moeten onze leerlingen vooral leren om verstandig met het aanbod om te gaan."

Nooit fruit
Het is opvallend dat een op de drie middelbare scholen haar leerlingen nooit een appel of een ander stuk fruit aanbiedt. Dat is een slechtere score dan in 2012, toen was er maar één school op de vijf die nooit fruit aanbood aan haar leerlingen.

De frisdrankautomaat blijkt onverwoestbaar te zijn. In twee middelbare scholen op de drie staat een drankautomaat op de speelplaats. Dat is hetzelfde percentage als in 2012 en 2009. De bevraging is afgenomen vóór de engagementsverklaring van de schoolnetten om tegen 2021 gesuikerde frisdranken uit de scholen te bannen. In de lagere school is de vooruitgang duidelijker.

Opmerkelijk is dat middelbare scholen iets losser omgaan met roken dan vroeger. "Op vlak van reglementen rond roken scoren ze minder goed dan vroeger", zegt Vansteenkiste. "Gelukkig zetten ze wat meer in op educatie rond tabak: het komt vaker aan bod in de les."

Eigen mening:
Ik heb zelf ondervonden dat er tijdens mijn lagere en middelbare schoolcarrière er in de lagere school veel meer wordt stilgestaan bij gezondheid. Zo worden hier activiteiten rond gedaan en komt het thema gezondheid ook regelmatig aan bod tijdens de lessen.
Ik heb ook gemerkt dat op veel lagere scholen woensdag een fruitdag is. Op deze dag mogen de leerlingen tijdens de speeltijd enkel fruit nuttigen. Dit wordt dan zelf door de leerlingen meegenomen, maar op de school zelf is het ook vaak aanwezig die dag. Daarnaast worden er ook geen frisdranken aangeboden tijdens de speeltijden en middagpauze. Het meenemen van gesuikerde dranken wordt dan ook erg ontmoedigd door de leerkrachten die zelf het goede voorbeeld geven.
In de middelbare school heb ik zelf ondervonden dat die aandacht hieromtrent voor een groot deel weg viel. Zo is woensdag helemaal geen fruitdag en worden er tijdens de speeltijd vaak zoetigheden en frisdranken aangeboden. Hierdoor is de drang bij de leerlingen ook veel groter en zullen ze hier veel moeilijker aan kunnen weerstaan.

Bronvermelding
• De Morgen
• Gepubliceerd: 24/02/2017 om 10:36
• Geraadpleegd: 24/02/2017 om 10:56
http://www.demorgen.be/binnenland/l...onder-b6b4edfa/

Ellen.B*smans 26th February 2017 13:38

Lagere scholen worden almaar gezonder, middelbare scholen net ongezonder
 
Net zoals Graylan, heb ook ik een groot verschil gemerkt tussen het gezondheidsbeleid op de lagere school, en dat op de middelbare school. Waar er in de lagere school een verbod is op frisdranken en koeken met chocolade, worden er in de middelbare scholen wafels en andere zoetigheden aangeboden. Ik vind dat men in het secundair onderwijs inderdaad meer zijn best mag doen om de leerlingen aan te sporen gezond te eten. Langs de andere kant denk ik dan wel weer dat dit weinig effect zal hebben, aangezien de leerlingen na de schooluren gewoon naar de winkel rijden en zelf versnaperingen gaan halen voor op de fiets. Ik zie dit niet alleen elke dag gebeuren als ik schoolgaande jongeren op hun terugweg naar huis tegenkom, maar ik spreek zelf ook uit ervaring.
Zoals het artikel ook voorstelt, denk ik dat het gratis aanbieden van fruit de stap voor jongeren kan verlagen. Zelf begin ik ook soms te twijfelen om fruit te kopen op de campus, omdat ik weet dat ik bijna 60 cent betaal voor een peer of een appel. Wij studenten zijn echter wel ouder en laten het prijsverschil met het snoep in de automaat niet de doorslag geven voor welke snack we gaan, maar jongeren in de middelbare school zullen volgens mij dan eerder kiezen voor een dubbele wafel, die overigens slechts 20 cent duurder is.
Ik ben van mening dat middelbare scholen meer moeten afstappen van deze 'snoepcultuur', en meer middelen moeten aanbieden aan leerlingen om gezond te leven en te laten zien dat dit ook lekker kan zijn. De jongeren kunnen dan natuurlijk nog wel steeds naar de snoepwinkel na de schooluren, maar zo werkt men er binnen de schoolmuren toch al aan. Baat het niet, dan schaadt het niet.


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 16:46.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.