actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   Sociaal-economisch (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=50)
-   -   Stress houdt ons wakker en de gevolgen zijn niet min (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=64869)

Jasper.S*rengers 6th December 2016 23:09

Stress houdt ons wakker en de gevolgen zijn niet min
 
Stress houdt ons wakker en de gevolgen zijn niet min

Amper 10 procent van alle Belgen slaapt als een roos, zo blijkt uit een grootschalige bevraging. Belangrijkste oorzaak van een slechte of te korte nachtrust? Stress. Stress thuis, op het werk, in het verkeer. En al die slaapproblemen hebben ook hun invloed op onze economie: ze kosten onze maatschappij miljarden euro’s.

De Belg slaapt slecht, en stress is daarvan de belangrijkste oorzaak, zo blijkt uit een grootschalige bevraging van de Europese beddenindustrie. Nochtans beseft de Belg dat een goede nachtrust van levensbelang is: goed slapen wordt drie keer meer waardevol geacht dan een uitgebreide kennissenkring, belangrijker ook dan een goed evenwicht tussen werk en privé.

Fors prijskaartje

De resultaten van het onderzoek zijn opmerkelijk. Amper één op de tien Belgen zegt zeer goed te slapen.

“Die cijfers komen overeen met onze eigen statistieken”, reageert professor Johan Verbraecken, coördinator van het slaapcentrum van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA). “Stressgerelateerde slaapproblemen nemen de jongste jaren toe, aangezien stress vandaag overal op de loer ligt.”

De gevolgen van die groeiende slaapproblematiek zijn niet min. Mensen zitten onuitgeslapen en minder productief achter hun bureau. De slaap*klinieken in ons land draaien op volle toeren en sommige mensen beginnen slaappillen te nemen, wat bij verkeerd gebruik verslavend kan werken. Aan niet of onvoldoende slapen hangt ook een fors prijskaartje. Zo wordt de economische schade van slaapproblemen in Nederland op zo’n 3 à 4 miljard euro geschat.

Slaapspecialisten benadrukken dat mensen ’s avonds meer rust moeten zien te vinden. En dat slapen – goed slapen – in deze drukke samenleving ook voldoende aandacht en tijd verdient. “Als door stress dat molentje in je hoofd maar blijft draaien, lukt slapen nooit of word je allesbehalve uitgerust wakker”, aldus Verbraecken. En dus moet je zo’n uur voor het slapengaan je daar al op voorbereiden. “Door rust te creëren in je hoofd, je problemen opzij te zetten.” Daarbij is het ook aangeraden om de tv, laptop, tablet of smartphone een uurtje voor het slapengaan uit te zetten.

Rug- en nekproblemen

Nog een belangrijke ‘slaapkiller’ zijn rug- en nekproblemen. Zo’n 45 procent van de Belgen blijkt daar last van te hebben, waardoor ze wakker worden of moeilijk inslapen. Verbraecken: “Velen geven hun matras de schuld, maar een nieuwe kopen, is niet altijd de oplossing. Je moet ook je rug- of nekproblemen voldoende ernstig aanpakken.”

Maar de keuze van een matras is *volgens professor Verbraecken verre van eenvoudig. “Probeer daarom de matrassen zelf uit en vertrouw op je buikgevoel.”

bron

mening: Naar mijn mening is slapen heel belangrijk. Bij een goede nachtrust kan je de dag beter verwerken en sta je ook frisser voor de dag. Wat weer een betere nachtrust met zich voortbrengt. Een vicieuze cirkel eigenlijk. 9/10 mensen die niet goed slapen vind ik super veel. Veel mensen zitten nog op hun smartphone voor ze gaan slapen of zitten al uren voor de tv. Dit zijn slechte gewoontes die we hebben aangeleerd en moeten afgeleerd worden. Ik vind het raar dat er in het artikel niets gezegd wordt over "nog naar de radio luisteren voor het slapengaan". Dit kan toch ook niet zo bevorderend zijn voor de slaap. Ik ben voorstander van zo weinig mogelijk technologie voor het slapen, zo kom je tot rust en val je in slaap. Dit wordt ook in het artikel vermeld maar niet met die woorden.


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 15:46.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.