actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   Sociaal-economisch (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=50)
-   -   Personeelsbaas ING haalt uit naar eigen bankiers: “Te duur en te afhankelijk” (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=62913)

Jannes.J*spers 20th October 2016 16:44

Personeelsbaas ING haalt uit naar eigen bankiers: “Te duur en te afhankelijk”
 
“Bankpersoneel in België is duur, te afhankelijk van de bank en dreigt op de eigen lauweren te rusten. En het vaste contract wordt teveel beschermd.” Dat meldt de wereldwijde ING-personeelschef Hein Knaapen in de Nederlandse zakenkrant Het Financieele Dagblad.
In een opmerkelijk scherp interview in de Nederlandse zakenkrant Het Financieele Dagblad haalt de wereldwijde personeelschef Hein Knaapen van ING keihard uit naar zijn eigen bankiers. Volgens Knaapen is een belangrijk deel van de 52.000 ING-werknemers té afhankelijk geworden van de bank door een erfenis van royale arbeidsvoorwaarden, hoge vertrekpremies en het rigide ontslagstelsel in landen als Nederland en België.

Arbeidsmarkt versteend

Medewerkers komen zo in de verleiding om op hun lauweren te gaan rusten. Zij dienen dringend weer de regie te nemen over de eigen ontwikkeling en hun verdere carričreverloop, vindt de wereldwijde hr-directeur van ING.

“Belgen zijn op het gebied van bankieren en sociale zekerheid nog wat conservatiever dan wij, en dat ze nu niet blij met ons zijn, begrijp ik”, zegt Knaapen in het interview. Tegelijkertijd is volgens hem de arbeidsmarkt in België maar ook in Nederland “versteend” geraakt. “Het vaste contract wordt steeds zwaarder beschermd. En je bereikt het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken. Het komt erop neer dat jongeren en minderheden steeds minder worden aangenomen. Want je moet in het huidige systeem maar eens proberen om iemand kwijt te raken.”

Werknemer is dupe

De wal gaat op den duur het schip keren, verwacht de ING-topman. “Het gaat er niet om dat het zielig is dat bedrijven veel moeten betalen om afscheid van iemand te nemen. De werknemer is er uiteindelijk de dupe van. En dat is echt een noodlottige ontwikkeling.” De bank steekt de hand echter ook in eigen boezem, en zal veel beter moeten zorgen dat mensen zichzelf blijven ontwikkelen, zegt Knaapen.

Zijn aanpak is om zijn werknemers bedrijfsbreed op radicaal andere wijze te gaan beoordelen, waarbij aan ieder individu harde eisen worden gesteld op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, ongeacht de leeftijd. Financiële doelstellingen worden juist veel minder belangrijk in deze nieuwe incarnatie van ‘performance management’.

Knaapen ziet graag dat medewerkers zich zo ontwikkelen dat ze naast hun baan bij ING altijd andere mogelijkheden hebben. “We moeten ze blijven laten leren en laten werken met vernieuwing, omdat ze anders heel erg afhankelijk worden van ING, en dat is slecht voor ING maar nog veel slechter voor henzelf.”

Mentaliteitswijziging

Het is met het oog op die flexibiliteit belangrijk dat salarissen in lijn zijn met die van mensen met vergelijkbare banen bij andere bedrijven. “Dat gun ik die mensen nou echt, dat je niet je eigen mogelijkheden totaal beperkt hebt.”

Cruciaal is dat de 6500 managers binnen ING leren om de ingezette mentaliteitsverandering te begeleiden en ook zelf uit te dragen: zij zullen doorlopend persoonlijke, soms confronterende gesprekken moeten voeren met werknemers die tot nu vaak werden vermeden. “Zijn er mensen die deze slag niet kunnen maken? Ja, dat zou kunnen, al verwacht ik niet dat het er veel zullen zijn. Maar als ze echt niet kunnen, dan moeten ze ander werk zoeken.”

De Nederlandse grootbank kondigde eerder deze maand de grootste reorganisatie uit zijn geschiedenis aan, waarbij ten minste 7000 arbeidsplaatsen komen te vervallen. Het nieuws sloeg in als bom bij de Belgische tak, waar de intentie is 650 filialen te sluiten waarbij 3500 banen verloren gaan.

datum: 20 oktober 2016
bron: http://www.gva.be/cnt/dmf20161020_0...-te-afhankelijk

eigen mening: Ik vind dat de arbeiders is gewoon moeten gaan werken omdat ze hun job graag doen. Niet omdat er hoge pensioenpremies aan vast hangen en ze dus later een beter pensioen hebben. Ze moeten hun job graag doen en niet tegen hun goesting elke dag naar het werk te rijden. Ik vind dat de premies moeten dalen en niet de werknemers die hun job moeten afstaan zo ga je krijgen dat er werknemers zijn die hun job graag doen, maar een lager diploma hebben dan iemand die zijn job niet graag doet, maar wel een hoger diploma heeft. De persoon met laagste diploma wordt in deze situatie ontslagen en dat zou niet mogen.


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 18:57.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.