actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   Cultureel-maatschappelijk (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=51)
-   -   Politie kan Pokémon-jagers boete van 55 euro geven (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=61943)

simon.s*olders 8th August 2016 11:28

Politie kan Pokémon-jagers boete van 55 euro geven
 
Politie kan Pokémon-jagers boete van 55 euro geven

De politie kan vanaf nu ook voetgangers verbaliseren die door het gebruik van hun telefoon zichzelf of anderen in gevaar brengen. De maatregel is het gevolg van de Pokémon Go-rage. Wie surfend over straat wankelt, riskeert nu een boete van 55 euro, meldt Het Laatste Nieuws.

Op een wettige manier voetgangers op de bon slingeren die hun smartphone gebruiken op de openbare weg: het is niet eenvoudig voor politie en gerecht. Specialisten diepten nu toch een wet op die dat mogelijk maakt. Met een beetje creativiteit kan de politie artikel 7.2 van de wegcode toepassen om onvoorzichtige Pokémon-jagers te beboeten.

"De weggebruikers moeten zich zo gedragen op de openbare weg dat ze geen anderen hinderen of gevaar veroorzaken voor de andere weggebruikers, hierin begrepen het personeel dat aan het werk is voor het onderhoud van de wegen en de uitrusting langs de weg, de diensten voor toezicht en de prioritaire voertuigen", luidt het.

Gevaar of niet?

Dat houdt in dat ook voetgangers die andere voetgangers, fietsers of autobestuurders hinderen, wel degelijk bestraft kunnen worden. Of ze afgeleid worden door een hete zak frieten of een smartphone, maakt niets uit. Ook als de voetganger gebogen over zijn smartphone alleen zichzelf in gevaar brengt, kan hij een pv krijgen.

De politiemensen worden erop gewezen dat ze goed moeten beschrijven in hun pv waaruit de hinder dan wel bestond. Het zal dus niet volstaan dat een agent iemand opmerkt die op het voetpad een sms'je verstuurt om hem meteen een boete te geven. Volgens de nieuwe richtlijnen zal de agent zelf moeten oordelen op het terrein. Is de smartphonegebruiker een gevaar of niet? Dat is de cruciale vraag.

Bron:
http://www.demorgen.be/nieuws/polit...geven-b346ec63/

Eigen mening: We leven in een tijdperk waarin terreur om de hoek loert en de onwetende slachtoffers hersenloos over de straten dwalen met hun telefoontje in de hand, urenlang starend naar dat schermpje om virtuele beestjes te vangen. Ik vind het zeer erg dat de politie, zich vandaag de dag moet gaan bezig houden om mensen te beboeten die ongestoord en onoplettend over de straten dwalen. Mijn kritiek richt zich vooral op de mensen en vooral de jeugd die hiermee bezig is. Hoe kan je in deze tijd van onzekerheid ondanks alle waarschuwingen dat je alert moet blijven op straat, jezelf op zo'n manier afstompen van je omgeving en maar met een ding bezig zijn, namelijk Pokémons vangen? Ik vind het langs een kant niet meer dan normaal dat deze mensen beboet moeten worden, al vind ik het echt heel zonde van de gebruikte agenten, die in deze tijd toch wel wat anders zouden kunnen doen. Ik ben benieuwd waarin deze rage zal eindigen.

Barst 8th August 2016 18:54

Pokémon Go is een treurig en vermoeiend karwei
 
Pokémon Go is een treurig en vermoeiend karwei


Een prachtige game voor als het je in het echte leven aan doelen en waardering ontbreekt. Maar al snel geef je geld uit aan digitale foefjes om snel met dat geestdodende telefoonspel klaar te zijn, schrijft Walt van der Linden.



Toen Pokémon Go beschikbaar werd, stond ik een half uur later stil langs het fietspad waar zojuist een Seel was verschenen. Dat was ook andere fietsers niet ontgaan. Na de vangst keek ik een van hen even aan, hij lachte en haalde verontschuldigend de schouders op, ik grijnsde. Twee volwassen mannen op jacht naar een digitale zeehond, wat een wereld.

In de smartphonegame Pokémon Go ga je in je eigen omgeving op zoek naar digitale monsters. Naast een handvol incidenten, variërend van vervelend (spelers worden ’s nachts overvallen) tot tamelijk grappig (spelende automobilist ramt politieauto), worden de positieve kanten van Pokémon Go uitvoerig geprezen. Spelers maken contact, verkennen hun stad en vooral: komen van hun luie reet. Dat de game hyperverslavend is, waardoor volksstammen jongvolwassenen dag in dag uit routinematig dezelfde geestdodende handelingen verrichten en die zelfopgelegde dwangarbeid verlichten door er bakken met geld in te pompen – daar hoor je eigenlijk niemand over.


Een horde zombies

Als game heeft Go minder inhoud dan blad-steen-schaar. Wie een Pokémon tegenkomt, gooit er een balletje heen. Dat vereist een minimum aan vaardigheid. Tijdens een ‘battle’ heb je hopelijk de tegenwoordigheid van geest om een elektriciteits-Pokémon in te zetten tegen een water-Pokémon. Verder is vooral de investering van tijd en geld belangrijk. Tien miljoen dollar per dag zou ontwikkelaar Niantic binnenharken met de verkoop van virtuele items. Wierook om Pokémon te lokken, incubators om eieren uit te broeden. Aan de gameplay voegen ze niets toe, ze versnellen alleen het proces. Zo leuk is de game dat spelers een fortuin uitgeven om er maar zo snel mogelijk mee klaar te zijn.

Zo rudimentair als de gameplay is, zo verfijnd het gebruik van psychologische trucs om tijd en geld af te troggelen. ‘Prestaties’ worden steeds beloond, met badges, nieuwe Pokémon, hogere levels. Aanmoedigingen. Congratulations! You levelled up! Uiteraard hebben die een grote aantrekkingskracht op mensen aan wie het in de echte wereld aan doelen of waardering ontbreekt. En omdat we iets waardevoller vinden naarmate we er meer in hebben geďnvesteerd, zal je na zeventig kilometer lopen en vijftig euro aan incubators niet snel besluiten dat het zo wel mooi is geweest. Zo gaat plezier geleidelijk over in een vermoeiend karwei.

Voorbeelden van de treurigheid waarmee dat gepaard gaat zijn overal. Achter station Almere-Muziekwijk ligt het Muzenpark, een rechthoekig grasveld omringd door een pad met bomen en bankjes ernaast. Sinds twee weken heeft het één opvallende eigenschap: elke twintig meter is er een Pokéstop, waar spelers items kunnen verzamelen. En dus sloft er op een zonnige zomerdag in beide richtingen een horde zombies. Naar de schoenen staren, elke paar meter stilhouden. Ik ga een half uur op het gras liggen en zie sommigen vijf keer langskomen. Of neem deze conversatie tussen twee mannen, veertigers, opgevangen op dezelfde plek: ‘Suus zit nu in Central Park te vangen hč, met die GPS-spoofer. Roept ze de hele tijd: die had ik nog niet.’ De ander: ‘Ik hoop dat ze geband wordt, dat luie varken.’ Geen spoortje ironie. Het duo heeft er oprecht de smoor in omdat Suus via vals spel sneller de verzameling compleet zal hebben. En dus eerder van die helse game zal zijn verlost.


Bak eens een taart

Hoewel gameverslaving nog weinig erkenning krijgt, zou volgens onderzoek van Iowa State University één op de tien Amerikaanse gamers er tekenen van vertonen. Voor anekdotisch bewijs hoef je de krant maar open te slaan. Vorige week ramde een man met zijn auto het kantoor van gameontwikkelaar Nexon. Hun spelletjes zouden zijn leven hebben verwoest.

Ash Ketchum, held van de Pokémon-cartoon, is één brok Japanse zelfdiscipline. Glunderend dreunt hij doorlopend alle bizarre verplichtingen op die hij zichzelf heeft aangepraat. Ash moet Pokémaster worden, de league winnen, en vooral: alle Pokémon verzamelen. Gotta catch ‘em all. Gotta be the very best, the greastest of them all. Maar veertien seizoenen later verliest hij nog steeds al zijn battles, want Ash is een kneus en progressie zou het uitmelken van de franchise maar in de weg staan. En zo is het ook met Pokémon Go: Niantic stopt er straks simpelweg nóg 300 van die beestjes in. Er moet immers virtuele wierook worden verkocht.

Dus vraag jezelf eens af: vind ik dit nog leuk? Kun je Pokémon Go twee dagen wegleggen zonder te denken aan de Bulbasaur naast de bibliotheek, of de benodigde candies voor de evolutie van je Polliwag? Luidt het antwoord op een van deze vragen ‘nee’, ga dan iets nuttigs doen, of iets leuks. Kijk of je kunt helpen bij de plaatselijke voedselbank, of help je moeder met het bakken van een taart. Na level 27 wacht slechts level 28. Wees niet zo’n eikel als Ash.


DS, 08-08-2016 (Walt van der Linden)


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 07:06.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.