actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   ALGEMEEN (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=223)
-   -   Solliciteren als pas afgestudeerde doe je zo (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=61863)

Barst 2nd July 2016 03:43

Solliciteren als pas afgestudeerde doe je zo
 
Stop met dat ‘in afwachting verblijf ik’ (en enkele andere tips)


De periode pas na het afstuderen is niet altijd een pretje: tientallen brieven die melden dat je ‘niet de vereiste ervaring hebt voor het gezochte profiel, blij word je daar niet van. Thomas Smolders en Bert Pieters hopen de lijdensweg wat in te korten.



Beste pas afgestudeerde student,

Eerst en vooral proficiat: je hebt een diploma op zak. Je bent nu klaar om de arbeidsmarkt te bestormen. Van de horrorverhalen van mensen die je voorgingen, weet je hoe erg dat zal zijn: maandenlang tevergeefs solliciteren. *Motivatiebrieven schrijven tot de moed je in de schoenen zinkt. Geregeld horen we studenten klagen over het onrecht dat bedrijven hen aandoen. Ze vragen ervaring. Dat is in veel gevallen een uitvlucht, een eufemistische manier om te zeggen dat ze je kandidatuur niet goed genoeg vinden. In ons bedrijf had op één persoon na iedereen die we een job gaven geen ‘echte’ werkervaring. We geven met veel plezier wat tips, zodat jullie ook echt klaar zijn voor die arbeidsmarkt.

Tip 1. Reken niet op je diploma alleen. De tijd dat je ergens aan de bak kon komen omdat er op een blaadje stond dat je braaf je les van buiten kon leren, is voorbij. Bedrijven zijn op zoek naar mensen met een mening, vaardigheden, goesting. Toon aan dat je die hebt.

Tip 2. Zorg dat je ook echt ervaring op zak hebt. Hier houden wij van: studenten die werken én studeren, die tonen dat ze dingen aankunnen. Studenten die een relevante ervaring kunnen voorleggen, met een referentiebrief die niet ruikt naar de stencilmachine. Studenten die er eens voor kozen om één van hun drie vakantiemaanden niet te reizen, maar een extra stage deden, of een studentenjob die aansloot bij het werk dat ze wilden gaan doen.

Tip 3. Zoek naar wat je echt wil. Werk is geen hobby naast je voetbaltraining of Tinderdates. Je blijft het voor de rest van je leven doen, dus kies je beter iets waar je je goed bij voelt. De kans dat daar, zeker met bepaalde diploma’s, weinig plekjes voor zijn, is realistisch. Maak dan ook dat je sollicitatiebrief knalt. Lopendebandwerk is moordend, ook voor mensen die sollicitatiebrieven moeten lezen.

Tip 4. Maak een netwerk: ga praten met mensen die in de sector werken (ze bijten heus niet!), ga naar evenementen, trek je stoute schoenen aan en be out there. Weinig afstudeerrichtingen leveren je een rechtstreeks ticketje voor een job op, dus kun je maar beter op tijd ontdekken bij wie je in een bedrijf moet zijn.

Tip 5. Durf kritisch naar je eigen opleiding te kijken. Ja, je hebt een pak kennis opgedaan, maar ga er niet zomaar van uit je daardoor ook de meest recente informatie heeft. Of dat je daardoor frisser naar de dingen kijkt omdat je nog niet ‘gekneed’ bent door een bedrijf (dat doen bedrijven trouwens niet, de meeste proberen je gewoon beter te maken in wat je doet, of je te laten ontdekken waarin je écht goed bent).

Tip 6. Weet waar je aan begint: werken is anders dan ‘vroeger’. Je krijgt sneller verantwoordelijkheid, maar er wordt ook verwacht dat je die neemt. Dat begint met solliciteren en weten wat je al aankunt en wat (nog) niet. Je bestaat heus niet alleen uit een pak kennis die je vergaard hebt. Vertel wat je misschien nog moet bijleren. We gaan er als bedrijven namelijk vanuit dat je als je afgestudeerd bent, de kennis hebt. Dat diploma is geen troef tegenover je medestudenten.

Tip 7. Weet niet alleen wat je zelf kan, maar weet ook waar je solliciteert. Bekijk de website en de jobomschrijving van de functie waar je voor wil gaan. Toon vervolgens in je motivatiebrief aan waarom jij de geknipte persoon bent.

Tip 8. Blijf niet bij de pakken zitten. Honderd negatieve sollicitaties per jaar motiveren je niet en leiden ertoe dat je de werkgevers als vijand gaat beschouwen. Dat zijn we niet, we zijn alleen op zoek naar mensen die ons beter kunnen maken.

Toon initiatief als je solliciteert: wij houden er wel van als iemand ons zegt wat wij beter kunnen doen (als het tenminste een beetje steek houdt).

Start daarom ook niet elke brief met ‘Beste’. En eindig al zeker niet met ‘in afwachting verblijf ik hoogachtend’. Wij hebben er een gloeiende hekel aan.

Thomas Smolders en Bert Pieters, Copywriter en oprichter creatief bureau Dift


DS, 01-07-2016


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 07:09.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.