actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   Gezondheid (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=274)
-   -   Te hoge sterfte aan longkanker in helft ziekenhuizen (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=61134)

Veronique.B*elaerts 22nd April 2016 16:31

Te hoge sterfte aan longkanker in helft ziekenhuizen
 
In de helft van de ziekenhuizen ligt de sterfte bij een longkankeroperatie te hoog. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Federaal Kenniscentrum (KCE). 'Eigenlijk zouden de artsen daar hun patiënten moeten doorverwijzen naar de juiste centra.'

In een nieuw rapport onderzocht het KCE waar precies de beste zorg wordt geleverd als het gaat over longkanker, nog steeds een vaak voorkomende en dodelijke kanker. De onderzoekers deden dat op basis van 23 kwaliteitsindicatoren.

Uit hun analyse blijkt dat de sterfte na een longkankeroperatie hoger ligt in ziekenhuizen waar jaarlijks minder dan tien zulke ingrepen gebeuren. Maar nog niet de helft van de ziekenhuizen in ons land haalt die drempel, wat betekent dat patiënten in een heleboel gevallen niet de beste zorg krijgen.

De cijfers van het Intermutualistisch Agentschap tonen dat er grote verschillen zijn. Voerde het UZ Leuven in 2014 303 longkankeroperaties uit, dan waren dat er in het Sint-Rembertziekenhuis in Torhout amper 7.

'Afspraken zijn nodig'

De operaties zijn overigens niet het enige element waar een heleboel ziekenhuizen slecht op scoren. Ook qua diagnose kan het in vele gevallen beter. Zo is het niet alleen belangrijk dat de patiënt een juiste diagnose krijgt, er moet snel genoeg worden overgegaan tot behandelen. Bij een op de drie patiënten zit er meer dan een maand tussen diagnose en behandeling.

Ziekenhuizen die de drempel niet halen, moeten volgens het KCE hun verantwoordelijkheid nemen. "Eigenlijk zouden de artsen daar hun patiënten moeten doorverwijzen naar de juiste centra", zegt onderzoekster Leen Verleye. "Het zou beter zijn mochten de ziekenhuizen onderling hierover afspraken maken en er zo voor zorgen dat patiënten de beste zorg krijgen."

Elk jaar krijgen 8.000 Belgen te horen dat ze de ziekte hebben. Het is de eerste oorzaak van kankersterfte bij mannen, de tweede bij vrouwen. Slechts 10 tot 20 procent van de patiënten is na vijf jaar nog in leven.

Het KCE pleit ervoor om complexe ingrepen zoals een longkankeroperatie enkel nog uit te voeren in ziekenhuizen met de nodige expertise. Ziekenhuizen dus die dat soort operaties voldoende uitvoeren. Want: wat je vaker doet, doe je beter. In het verleden maakt het KCE trouwens al dezelfde oefening voor rectum-, borst-, teelbal-, slokdarm- en maagkanker.

Ook minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) is het idee genegen. In het verleden liet ze al meermaals uitschijnen dat het zeker niet de bedoeling is dat ziekenhuizen in de toekomst alle ingrepen kunnen blijven uitvoeren. Maar wie precies nog wat mag doen, staat voorlopig nog niet vast.

Bron: http://www.demorgen.be/binnenland/t...uizen-b7310bcd/
22/04/2016

Eigen mening: Ik ben altijd van mening geweest dat elk ziekenhuis geschikt moet zijn om elke ingreep uit te voeren, want dat dat net de taak van een ziekenhuis is. Na het lezen van dit artikel, moet ik zeggen dat ik mijn mening toch een beetje bijstel. De ziekenhuizen hebben namelijk geen vat op hoeveel keer per jaar ze een bepaalde ingreep moeten doen, wat er toe leidt dat er inderdaad ziekenhuizen zullen zijn die een bepaalde ingreep veel zullen moeten uitvoeren, terwijl er andere ziekenhuizen zijn die deze ingreep amper zullen moeten doen. Op die manier ontstaat er een 'natuurlijke' specialisatie. Misschien is het dan inderdaad toch niet slecht om het plan om elk ziekenhuis te specialiseren, uit te voeren. Zeker als je hoort dat je in het ene ziekenhuis meer overlevingskansen hebt dan in een ander ziekenhuis, ben ik hier na het lezen van dit artikel toch wel voorstander van.

Waar ik echter ook even op wil in gaan, is iets wat een tijdje geleden in het nieuws kwam: spoeddiensten in bepaalde ziekenhuizen sluiten. Dit is dan volgens mij weer iets dat absoluut niet kan. Een spoeddienst is, zoals de naam het al zegt, een dienst voor dringende gevallen. Wanneer bv. iemand een hartaanval krijgt, kan het volgens mij niet de bedoeling zijn dat deze persoon eerst nog een uur in een ziekenwagen moet vervoerd worden, omdat er dichterbij geen spoeddienst meer is. In zo'n gevallen is elke minuut van belang en het is dan ook belangrijk dat spoeddiensten wel degelijk in alle ziekenhuizen aanwezig blijven.


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 21:59.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.