actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   Sociaal-economisch (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=50)
-   -   'Acht op de tien tieners hebben een winkel op zak' (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=60710)

Maxime.v*ndersmissen 14th March 2016 12:43

'Acht op de tien tieners hebben een winkel op zak'
 
'Acht op de tien tieners hebben een winkel op zak'

80 procent van de twaalfjarigen heeft een eigen smartphone. De meerderheid van de tieners heeft dus een (virtuele) winkel op zak: ze kunnen betalende apps downloaden, spelletjes spelen tegen betaling... Dat blijkt uit een enquête van Wikifin.be in het kader van de Week van het Geld.

'Misschien is het moment van het aanschaffen van een smartphone voor je kind het moment bij uitstek om eens een goed gesprek te hebben over geldzaken', meent de FSMA, de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten, die de Week van het Geld organiseert.

Want al spreken ouders en kinderen wel eens over geldkwesties, het gebeurt toch niet vaak (genoeg), zo blijkt uit dezelfde enquête. 70 procent van de kinderen weet niet eens hoeveel hun ouders ongeveer verdienen.

Het onderzoek op vraag van Wikifin.be gebeurde in het kader van de Week van het Geld die loopt van 14 tot en met 20 maart 2016. Wikifin.be is het programma voor financiële vorming van de FSMA. Het doel van de Week van het Geld is geldzaken zo breed mogelijk bespreekbaar maken en extra aandacht vragen voor financiële vorming. Tijdens die week worden allerhande activiteiten georganiseerd, gericht op het brede publiek en het onderwijs.

De aftrap van fe Week van het Geld werd maandagmorgen gegeven bij Euronext Brussel. Federaal minister van Begoting Sophie Wilmès (MR) mocht de klok van de Euronext-beurs luiden om 9 uur, om zo ook De Week van het Geld voor geopend te verklaren. Naast haar maakten ook de minister van Financiën Johan Vanovertveldt (N-VA) en van Economie Kris Peeters (CD&V) hun opwachting. Beide minister riepen op om suggesties met betrekking tot de begroting naar hen te sturen, “want de Week van het Geld kan voor de regering nog wel even aanslepen.”

Tot slot werden de klassen 5de Handel van Bovenbouw Sint-Michiels uit Leopoldsburg en het 4de jaar Economische Wetensschappen van het Institut Saint-André van Charleroi beloond met een dagtrip naar respectievelijk Amsterdam en Parijs omdat ze de scholenwedstrijd hadden gewonnen.

bron: www.destandaard.be, 14 maart 2016 (http://www.standaard.be/cnt/dmf20160314_02181502)

mening: De meeste tieners hebben allemaal een smartphone op zak en die kost veel geld. Tijdens de week van het Geld is het belangrijk om ook hier eens bij stil te staan. De jongeren willen er allemaal bij horen en dat moet dan door een smartphone aan te schaffen. Voor vele jongeren is dit ook niet evident, want dat is vaak veel te duur. Ik kreeg mijn eerste gsm toen ik mijn plechtige communie had gedaan. Bij ons was dat een oud ding dat we konden gebruiken in geval van nood. Nu hebben 80% van de 12-jarigen al een smartphone. Voor mij persoonlijk vind ik dat allemaal een beetje overdreven. Nu moet iedereen de smartphone gebruiken om op internet te surfen en hierdoor wordt de rekening veel hoger. Ik werk hard om geld te verdienen en ik weet ook waar ik voor werk. Ik vind het dan ook niet goed om de smartphone aan jongeren te geven zonder dat ze hier voor moeten werken. Zo gaan ze veel surfen en kunnen de ouders de hoge rekening betalen. Ik denk persoonlijk dat we de tieners moeten laten werken voor hun rekening zodat ze weten dat dit niet allemaal evident is.

IlonaC*abbe 14th March 2016 13:18

'Acht op de tien tieners hebben een winkel op zak'
 
Ik schrik niet van dit cijfer. Een smartphone is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Heb je geen smartphone, dan hoor je er niet bij. Tieners delen en tweeten massaal berichten en foto's op sociale media. Een smartphone is daarvoor een 'must have item'. Daarom vind ik De Week van het Geld een goed initiatief. Op zich is het niet zo'n probleem dat 8 op de 10 twaalfjarigen een smartphone hebben. Het is wel een probleem dat ze vaak niet beseffen dat bedrijven als Facebook en apps als Candy Crush gemaakt zijn om winst te maken. Het is belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan financiële vorming. De verleiding loert meer dan ooit om de hoek en het is belangrijk dat tieners hier leren mee omgaan.

Sien.D*Smet 15th March 2016 01:38

Reactie op: Acht op de tien tieners hebben een winkel op zak
 
Ik ben het niet eens met wat Ilona zegt: 'Heb je geen smartphone, dan hoor je er niet bij.' Ik heb zelf geen smartphone puur uit principe. Geen van mijn vrienden heeft mij daar voor laten vallen en nog niemand heeft me ervan proberen te overtuigen om het toch eens aan te kopen. Anderen bekijken mij al wel eens raar, maar zeggen er niet veel over.Ik begrijp ook wel dat deze jongeren echt zijn opgegroeid met een smartphone en dan kan ik me er ergens wel in vinden. Velen verwachten dat iedereen dat heeft, maar ze vergeten dat er mensen zijn die het gewoon niet willen en dat er anderen zijn die het misschien niet kunnen betalen. Ik weet van mezelf dat als ik het heb, dat ik er meer tijd aan besteed dan dat ik zou willen. Ik denk dat dat juist het probleem is waar de jongeren van vandaag mee zitten. Als ik kijk naar mijn vrienden die het hebben, kan ik alleen maar beamen wat er in het artikel staat. Om maar een voorbeeld te geven: Vorige week gaven we met een paar vriendinnen een verjaardagsdrink. Een vriendin kreeg een cadeau, iets dat ze al had, en nog geen tien minuten later was er al een nieuw cadeau voor haar besteld, via de smartphone, uiteraard. Waar zijn we mee bezig? Het is niet alleen een winkel op zak, maar ook nog eens een vergif op sociaal vlak. Ik vind het wel knap dat ze dit hebben kunnen bepalen na het afnemen van een enquête. Dat er een koppeling wordt gemaakt met geldzaken, is zeker geen minpunt. Ook dit onderwerp stond deze week al in de kranten. Ik hoop dat ze naast het bespreken van het loon van de ouders, waar ze al niet echt over praten, het ook hebben over de prijs die ouders of kinderen zelf moeten betalen voor een smartphone. Ik vind het goed dat de FSMA ook de smartphone hierbij betrekt, omdat het vooral dat is waar veel geld naartoe gaat. Net zoals Maxime vind ik het een goed idee als al deze jongeren zelf eens een smartphone en bijkomende kosten betalen, zo kunnen ze misschien nog beter omgaan met geld.


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 22:21.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.