actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   In de Marge van het Nieuws (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=7)
-   -   Frankrijk is het azertyklavier moe (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=60452)

Barst 22nd January 2016 01:45

Frankrijk is het azertyklavier moe
 
Frankrijk is het azertyklavier moe


Frankrijk is het azertyklavier beu. Er moet dringend wat aan veranderen en dat kan verstrekkende gevolgen hebben voor u en mij. Want als het regent in Parijs, dan druppelt het bij ons.



Wij, jongens en meisjes van De Standaard, werken nog op een azertyklavier. Dat werd ons zo aangeleerd op school, ook al past een qwertyklavier beter bij onze taal. Maar omdat Parijs lang geleden voor azerty koos, volgde Brussel (België was tenslotte een Franstalig land, nietwaar) en zitten we nog steeds met de gebakken peren.

Blijkbaar zijn de Fransen nu niet meer zo overtuigd van hun klavier. De Franse minister van Cultuur, Fleur Pellerin, laat onderzoeken of azerty niet aan een grondige opfrisbeurt toe is. Het klavier vraagt immers om tikfouten. (Dat zeggen we hier vaak aan onze eindredacteur, het excuus maakt niet altijd indruk.)


‘Compleet verouderd en gewoon slecht’

Philippe Magnabosco is lid van de Association française de normalisation (Afnor) en leidt het project. Aan France 24 gaf hij commentaar bij zijn opdracht.

‘Wat er mis is met azerty? Het is verouderd en slecht. Het is bijvoorbeeld moeilijk om een hoofdletter een accent te geven (om de zender Één te benoemen heb ik Alt Gr + het accent nodig en daarna shift + de letter e, dat zijn vier handelingen, red.) en de letter ç heeft niet eens een hoofdletter op het klavier.’

Andere klachten over azerty zijn dat je om een “.” te tikken, twee vingers nodig hebt. Net als bij cijfers. Opmerkelijk genoeg heeft “ù” een aparte toets terwijl de letter nauwelijks voorkomt in het Frans. Behalve in “où” - “waar”. Bij oeil en oeuf moeten de “o” en de “e” aaneenplakken, maar die letter staat niet op het klavier.


Eigenlijk klopt het totaal niet

Qwerty- en azertyklavieren dateren uit de tijd dat typemachines werkten met hamertjes die op een inktlint klopten. Wie heel snel kon typen, liet de hamertjes soms crashen. Het éne dingetje was nog niet terug op zijn plaats of daar kwam het andere al aan, waardoor ze klem geraakten.

Het idee achter de klavieren was dan ook dat letters die vaak samen voorkomen in een taal, ver uit mekaar moeten staan. Zo botsen de hamertjes niet meer. En vermits Engels en Frans niet dezelfde lettercombinaties gebruiken, werden verschillende klavieren ontwikkeld. (Ook wel omdat de Fransen graag anders doen dan de rest natuurlijk.)

Maar, zo zeggen slimmeriken: azerty is ook voor de Fransen een ramp. Op de gemakkelijkst bereikbare rij lettertekens (de middenste rij) staan veel letters die weinig voorkomen in het Frans. Bovendien zijn de letters die de linkse hand moet typen, letters die vaker voorkomen dan de letters van de rechterhand. Dat is niet eerlijk natuurlijk.

Soit, eerst moeten de Fransen nadenken

De Fransen gaan niet over ijs van één nacht. Eerst wordt het werkveld, van bedrijven tot onderwijsinstellingen, uitvoerig bevraagd. In de zomer van volgend jaar zou een ontwerp klaar moeten zijn waarna iedereen zijn zegje mag doen. Begin 2017 zou het nieuwe azertyklavier geboren worden.


Verwacht niet te veel

Als u nu begint te dromen dat azerty de letters wat logischer gaat ordenen, dan moeten we u ontgoochelen. De verwachtingen zijn niet dat Frankrijk het hele ding helemaal door mekaar gooit. Traditie betekent nog iets in het land van Molière. En niet alleen daar.


En wij?

In 2004 wou Brigitte Grouwels graag weten of Vlaanderen nog steeds vasthoudt aan azerty.

Toenmalig minister van Cultuur, Paul Van Grembergen (Spirit), antwoordde dat wiskundigen en informatici inderdaad liever met een qwertyklavier werken. Maar: ‘Nochtans stelt men in het academisch milieu vast dat studenten moeite hebben met het qwertyklavier. De Vlaamse gebruikers van schrijfmachines en computers zijn immers opgegroeid met azerty in de school- en werkomgeving. Wanneer men een pc in de winkel koopt, dan is dit standaard azerty in Vlaanderen.’

Uit het antwoord blijkt dat de meeste nationale en zelfs internationale bedrijven bij ons azerty gebruiken. Ministeries, ziekenhuizen, overheidsdiensten, de VDAB... ze zweren allemaal bij azerty. De VDAB hanteert trouwens ook bij zijn opleidingen dat Franse klavier.

Kortom: ‘Samenvattend kan men stellen dat door de historische context en de huidige marktsituatie de VDAB het klavier gebruikt dat de gebruikers het meest gewoon zijn en dat hen de beste kansen geeft op de arbeidsmarkt.’


Ook over qwertry is niet iedereen tevreden

Als u nu denkt dat u verdraaid veel pech hebt met azerty, dan is het een troost dat ook qwertygebruikers niet zo enthousiast zijn. Als u ons niet gelooft, lees dan dit.


DSAvond, 22-01-2016 (Bart Dobbelaere)


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 18:24.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.