'Facebook-profielfoto beïnvloedt aanwervingskansen even sterk als foto cv'
Werkgevers screenen wel degelijk jobkandidaten via Facebook, bewees onderzoek aan de Gentse Universiteit. Een Facebook-profielfoto beïnvloedt aanwervingskansen ongeveer even sterk als de foto toegevoegd aan het CV.
Professor Stijn Baert (Vakgroep Sociale Economie) liet tussen november 2013 en mei 2014 vijf masterstudenten 2.112 fictieve cv’s en motivatiebrieven versturen als reactie op vacatures in Vlaanderen. De brieven verschilden in details en lay-out, maar waren gelijkaardig in productiviteitsbeïnvloedende kenmerken. Wat wezenlijk verschilde, was de naam van de kandidaten in een eerste experiment en de foto in een tweede experiment. De foto’s werden geselecteerd op basis van eerder onderzoek naar het belang van aantrekkelijkheid en persoonlijkheid op de arbeidsmarkt. Profielfoto is belangrijk deel dat werkgever screent In het eerste experiment vergeleken de wetenschappers de kansen op een positieve reactie voor kandidaten met de verschillende Facebookprofielen. In hun sollicitatiebrief stond geen foto, op hun Facebookprofiel wel. 'De kandidaat met de meest gunstige Facebook-profielfoto kreeg ongeveer 21 pct meer positieve reacties op zijn sollicitaties in vergelijking met de kandidaat met de minst gunstige profielfoto', zegt professor Stijn Baert. 'Het verschil in de kans om meteen uitgenodigd te worden voor een jobgesprek, bedroeg zelfs bijna veertig pct. Aangezien deze belangrijke verschillen enkel kunnen gedreven worden door het uitzicht van de Facebook-profielfoto, is het duidelijk dat een belangrijk deel van de werkgevers screent via Facebook.' Overigens bleek ook dat hoogopgeleiden vaker via Facebook gescreend worden dan laagopgeleiden. In een tweede experiment voegden de onderzoekers de Facebook-profielfoto rechtstreeks toe in het CV van de fictieve kandidaten. De impact bleef ongeveer even groot. 'Een mogelijke verklaring is dat werkgevers een Facebook-profielfoto mogelijk zien als een eerlijker signaal, aangezien niet alle kandidaten zich ervan bewust zijn dat werkgevers screenen via Facebook.' Professor Baert wijst erop dat sollicitanten screenen via Facebook ethisch kan, tenzij de antidiscriminatiewetgeving overtreden wordt. Internationaal onderzoek wees erop dat de methode ook efficiënt is. http://www.standaard.be/cnt/dmf2016...ampaign=seeding Het is normaal dat werkgevers eerst het Facebook-profiel van mogelijke werknemers nagaan. Zoals al gezegd werd in het artikel denk ik inderdaad dat een foto op een cv er helemaal anders uitziet dan een foto op Facebook. Als je op Facebook gaat kijken als werknemer, kom je veel meer te weten dan die persoon eigenlijk vertelt. De foto's die erop staan geven een reëel perspectief over jouw bestaan. Daarom vind ik het ook heel nuttig om je Facebook goed te beveiligen. Een profielfoto kan natuurlijk iedereen zien, maar je kan ervoor zorgen dat het toch geen verkeerde reacties oproept. |
'Facebook-profielfoto beïnvloedt aanwervingskansen even sterk als foto cv'
94% van de Amerikaanse werkgevers controleert Facebook profielen van sollicitanten [bron: Reppler.com oktober 2011]. Het is dus zeker niet nieuw dat werkgevers je Facebookprofiel checken. Het is ook logisch dat werkgevers dit doen. Wanneer ze je naam googelen, komen ze al snel uit bij je Facebook. Mensen moeten er zich van bewust zijn dat alles wat je op Facebook zet, toegankelijk is voor iedereen. Je hoort ook steeds vaker dat mensen ontslagen worden door dingen die ze op Facebook geplaatst hebben. Tijdens de contactdag van mijn stageschool heeft de directeur ons er zelfs concreet op gewezen om op te letten met wat we op Facebook plaatsen. Ik raad iedereen aan om zijn privacy-instellingen eens goed door te nemen, zodat je zélf beslist wat mensen over jou te weten komen.
Handige link : http://www.lokalepolitie.be/sites/5...%20iedereen.pdf |
Technologische evolutie
Het lijkt mij nogal logisch dat toekomstige werknemers worden nagetrokken via Facebook. Stel je als baas van een firma maar eens voor dat je sollicitant tijdens een sollicitatiegesprek zegt dat je niet graag aan sport doet, terwijl je Facebookprofiel vol staat met foto's van al je sportactiviteiten... Dan heeft je baas toch meteen door dat het allemaal niet koosjer is. Mijns inziens kan het voordelen hebben, maar zeker ook nadelen. Je kan je niet zo snel meer wagen op een leugentje om bestwil. Als je erop betrapt wordt, val je dubbel en dik door de mand. Toch maar even voor jezelf de pro's en contra's afwegen.
Natuurlijk is het natrekken via Facebook te wijten aan de technologische vooruitgang! |
Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 18:11. |
Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.