actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   Sociaal-economisch (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=50)
-   -   Aantal zelfdodingen daalt, maar blijft hoog (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=59310)

lore.c*usters 2nd December 2015 10:04

Aantal zelfdodingen daalt, maar blijft hoog
 
Het aantal zelfdodingen in Vlaanderen is voor het tweede jaar op rij gedaald. Goed nieuws volgens experts, al blijven de cijfers schrikbarend hoog. "Elke suïcide is er natuurlijk een te veel."

In 2013 stapten in Vlaanderen 1.052 mensen uit het leven. Een lichte daling (zo'n 6 procent) tegenover het jaar daarvoor, zo tonen cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid. In vergelijking met 2000 gaat het om een daling van 24 procent voor vrouwen en 19 procent voor mannen.

"Al moeten we voorzichtig zijn met die cijfers", benadrukt woordvoerster Ria Vandenreyt. "Het aantal suïcides is onderschat." Dat komt omdat het bij uitwendige doodsoorzaken niet altijd mogelijk is om uit te maken of het om een ongeval, doding of suïcide gaat. De onduidelijke overlijdens vallen onder de noemer 'sterfte waarvan de intentie niet kan worden bepaald', en voor die categorie is de trend minder hoopvol.

Bovendien: het aantal zelfdodingen in Vlaanderen mag dan gedaald zijn, België als land doet het Europees nog steeds erg slecht. Hier plegen meer vrouwen zelfmoord dan in de rest van Europa. Wat mannen betreft, staat België op de elfde plaats. "Bovendien", benadrukt Vandenreyt. "Elke suïcide is er een te veel."


Culturele factoren
Wat precies de oorzaak is voor de daling in Vlaanderen, is moeilijk te zeggen. Al wijzen experts nadrukkelijk naar het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie, dat er kwam onder Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). "Dat plan zit goed in elkaar", zegt Gwendolyn Portzky, coördinator van het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie. "Zeker de ontwikkeling van Zelfmoord 1813 was belangrijk. Wij zijn de enige regio in Europa waar op dit moment één centrale toegangspoort bestaat. Iedereen met vragen kan daar terecht."

Al beseft Portzky dat er nog geen reden tot juichen is. "Historisch hebben wij altijd erg hoge cijfers gehad", legt ze uit. "In de weinige studies die er zijn, blijkt dan toch dat er culturele factoren meespelen. Dat Belgen er toch niet zo makkelijk over kunnen praten bijvoorbeeld. Dat zijn zaken die je niet zo makkelijk kunt veranderen."

Bron: http://www.demorgen.be/binnenland/a...-hoog-b8f7a73f/ 2/12/2015

Eigen mening: Ik vind het heel erg dat er nog steeds zoveel zijn. Maar ik zelf kan hier weinig aandoen, ik denk dat het vooral te maken heeft met het leven vandaag de dag. De sociale media kan een zware druk zijn, de economie, je sociale leven, je school of werk... Er kunnen zoveel verschillende redenen zijn maar niemand heeft dit in de hand. En er zullen er altijd blijven die niet gelukkig zijn met de persoon die zij zijn en het misschien niet meer zien zitten dus besluiten er een einde aan te maken. Ik vind het verschrikkelijk erg, maar als je zelf zo diep in de put zit en er niet meer denkt uit te geraken, dan denk je liever om er van af te geraken dan het te doorstaan niet?


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 15:37.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.