actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   Politiek (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=55)
-   -   Saoedi's scherp voor Poetin: "Interventie doet Syrische oorlog escaleren" (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=56755)

eline.v*nderborght 12th October 2015 20:02

Saoedi's scherp voor Poetin: "Interventie doet Syrische oorlog escaleren"
 
OORLOG IN SYRIË De militaire interventie van Rusland in Syrië zal "gevaarlijke gevolgen" krijgen. Dat hebben de Saoedische autoriteiten laten weten aan hun Russische collega's, meldt persagentschap Reuters. Ook de EU-ministers wijzen op de grote risico's van de Russische acties. Poetin zelf zegt met de bombardementen "de voorwaarden te willen scheppen voor een politiek compromis in het land".

Volgens Saoedi-Arabië zal de oorlog in Syrië door het Russische ingrijpen verder escaleren en zullen nog meer militanten wereldwijd aangespoord worden om er te komen strijden. Dat verklaarden de Saoedische ministers van respectievelijk Defensie en Buitenlandse Zaken in een vergadering met de Russische president Vladimir Poetin.

Saoedi-Arabië zegt zelf de gematigde oppositie in Syrië te zullen blijven steunen. Ook roept het land Rusland op om terrorisme te bestrijden aan de zijde van de al bestaande anti-IS-coalitie van ruim 20 landen. De Saoedi's herhaalden dat de Syrische president Bashar al-Assad moet opstappen om de vrede in het land een kans te kunnen geven.
"Kaarten dooreengeschud.

'Het Assad-regime kan geen partner zijn in de strijd tegen IS'

De Europese buitenlandministers
Ook de Europese ministers van Buitenlandse Zaken maken zich ongerust over de Russische interventie in Syrië. Volgens Hoge Vertegenwoordiger Federica Mogherini heeft de Russische interventie "de kaarten dooreengeschud". "Deze militaire escalatie", zoals de buitenlandministers het noemen, "riskeert het conflict te verlengen, het politieke proces te ondermijnen de humanitaire situatie te verergeren en de radicalisering te doen toenemen."

Volgens de Europese ministers van Buitenlandse Zaken draagt het regime-Assad de "grootste verantwoordelijkheid" voor de 250.000 doden die in het Syrische conflict gevallen zijn en de miljoenen mensen op de vlucht. "Onder het huidige leiderschap kan er geen blijvende vrede komen in Syrië".

Het conflict, waarbij in vier jaar tijd een kwart miljoen mensen om het leven kwamen, vier miljoen Syriërs hun land ontvluchtten en 7,6 miljoen anderen ontheemd raakten, kan enkel opgelost worden via politieke en diplomatieke weg, argumenteren de EU-ministers.

Toch geraken de ministers er niet uit of Assad betrokken moet worden bij de diplomatieke inspanningen. "Assad is een realiteit, hij is een factor", zei de Slovaakse minister Miroslav Lajcak. Zijn Luxemburgse collega Jean Asselborn waarschuwde voor het gevaar van een "vacuüm" in Syrië. Harlem Desir, de Franse staatssecretaris voor Europese Zaken, maakte dan weer duidelijk dat Frankrijk een politieke transitie in Syrië met Assad niet ziet zitten. De Brit Philip Hammond vindt dan weer dat samenwerken met Assad de oppositie in de armen van Islamitische Staat zal drijven.

In hun gemeenschappelijke conclusies spreken de ministers zich er dan ook niet over uit hoe de kwestie-Assad op korte termijn moet worden aangepakt. Blijvende vrede is onder Assad sowieso niet mogelijk, argumenteren ze. "En het Assad-regime kan geen partner zijn in de strijd tegen IS." De president en zijn medestanders krijgen ook een stevige veeg uit de pan wegens de "excessieve, disproportionele en willekeurige aanvallen" op hun eigen volk. "Het internationaal humanitair recht geldt voor iedereen", klinkt het.

Demonstranten schreeuwen slogans tegen Poetin aan de Russische ambassade in Washington.

"Assad-regime stabiliseren"

'Als je bang bent, zullen terroristen zeker iets smerigs uithalen'

Russisch president Vladimir Poetin
Poetin zelf verdedigde zijn bombardementen in Syrië op de Russische staatstelevisie. Volgens hem wil Rusland "de voorwaarden scheppen voor een politiek compromis in het land". Ook wil hij "de legitieme autoriteit van Assad stabiliseren". Volgens hem is dat momenteel niet mogelijk met een zwak Syrisch leger.

Hij benadrukte dat Rusland geen imperialistische bedoelingen heeft met haar interventie, maar dat het gewoon het eigen grondgebied wil beschermen tegen een almaar sterker wordende terreurgroepering. Het argument dat hij zo net terreuraanvallen uitlokt in eigen land wuift hij weg. "Als je bang bent, zullen terroristen zeker iets smerigs uithalen."

Nieuwe militie tegen IS opgericht

De alliantie van YPG met Arabische milities dreigt een splijtzwam te worden tussen Turkije en de VS. Het wordt zo mogelijk nog ingewikkelder. Want intussen hebben ook de Koerdische Volksbeschermingseenheden YPG, geallieerde Arabische rebellen en een militie van Assyrische christenen een gezamenlijke strijdmacht opgericht die de extremisten van Islamitische Staat (IS) gaan bestrijden.

De nieuwe militie kreeg als naam Democratische Krachten van Syrië (DFS). Grootste doel van de strijdmacht is het veroveren van IS-hoofdstad al-Raqqa en het oprichten van een "democratisch Syrië". De alliantie heeft de zegen van de VS en de soennitische Golfstaten en bemoeilijkt het Russische optreden ten behoeve van het regime van Bashar al-Assad. Voor de YPG is een eventuele strijd om al-Raqqa niet evident: de Volksbeschermingseenheden zouden zich dan bevinden in Arabisch, geen Koerdisch gebied.

De Arabische groepen, waaronder Burkan al-Furat (Vulkaan van de Eufraat), leverden tot voor kort slag onder de naam Syrisch-Arabische Coalitie. Dat is toevallig of niet ook de term die Amerikaanse functionarissen onlangs hebben gebruikt om de "rebellen" te benoemen die Washington wil gaan steunen, na het Amerikaanse fiasco met het opleiden en bewapenen van anti-Assadstrijders.

De alliantie van YPG met Arabische milities dreigt ook een splijtzwam te worden tussen Turkije, dat de strijd tegen IS vooral gebruikt om de Koerden te bevechten, en de VS.

Mijn mening:

Ik denk dat de interventie van Rusland het conflict erger kan maken, maar er moet wel iets ondernomen worden tegen IS. Volgens mij mag IS zeker militair harder worden aangepakt. Amerika en Rusland altijd lijnrecht tegenover elkaar staan in een conflict. Rusland wil Assad aan de macht en het Westen wil gematigdere moslims aan de macht. Ik denk dat beide partijen gewoon goedkopere Syrische olie willen.

Bron:

www.hln.be

Datum:

12/06/2015


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 15:35.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.