actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   Sociaal-economisch (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=50)
-   -   No Food To Waste': Horeca Vlaanderen wil voedselverlies terugdringen (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=56274)

Cheyenne.K*rstens 30th September 2015 18:08

No Food To Waste': Horeca Vlaanderen wil voedselverlies terugdringen
 
Beroepsvereniging Horeca Vlaanderen wil het voedselverlies terugdringen en start daarom de campagne "No Food To Waste". Het project en de horende nieuwe website werden vandaag voorgesteld in het sterrenrestaurant Hertog-Jan in Zedelgem. Gastheer en topchef Gert De Mangeleer neemt samen met Luc Declerck en Tom Le Clef het peterschap op.

"Een derde van al het geproduceerde voedsel op de wereld gaat verloren. In Vlaanderen gaat dat om 2,3 miljoen ton", opent afgevaardigd bestuurder Danny Van Assche. "In de horeca blijft het voedselverlies beperkt tot 8 procent. Daarmee doen we het beter dan het Europees gemiddelde van 14 procent, maar we willen het nog verder terugdringen."

ADVERTENTIE

SHARE
'Een derde van al het geproduceerde voedsel op de wereld gaat verloren. In Vlaanderen gaat dat om 2,3 miljoen ton'
DANNY VAN ASSCHE, AFGEVAARDIGD BESTUURDER 'NO FOOD TO WASTE'
Horeca Vlaanderen engageerde zich onlangs in de "voedselverliescoalitie" waar reeds 54 bedrijven meewerken om het voedselverlies tegen 2025 met 30 procent te verminderen. "Wij zijn de eerste partner die nu met een concreet initiatief komen", aldus Van Assche.

De beroepsverening lanceert www.nofoodtowaste.be waar alle chefs zich kunnen inschrijven en waarmee ze zich engageren om bewust om te gaan met voedsel. Dat kan aan de hand van een checklist die op de website staat. Gert De Mangeleer wil alvast het goede voorbeeld geven. "Wij staan voor duurzaam ondernemen. We maken gebruik van eigen producten en gaan langs bij lokale producenten. Zo zorgen we voor dagverse producten en een korte keten. We willen ook het volledige product gebruiken, tot er niets van overschiet. Dat daagt ons ook uit om creatief om te gaan met onze producten. Als er toch nog afval overblijft, verwerken we dat in onze composthoop", aldus De Mangeleer.

Chefs die zich engageren kunnen het "Chefs Charter" ondertekenen, worden beloond met publiciteit op de website en mogen het engagementscharter ophangen in de zaak.

Bron: Belga
Site: demorgen.be
Eigen mening: Ik vind dit een fantastisch idee, en word al genoeg eten en afval weg gegooid. In kopen bij lokale winkels helpt al aan het milieu nu nog zien dat er geen eten word weg gegooid zou fantastisch zijn.

T*ssa.Goetschalckx 1st October 2015 12:56

'No Food To Waste': Horeca Vlaanderen wil voedselverlies terugdringen
 
Ik ben het eens met Cheyenne dat dit een goed initiatief is. Iedereen moet zijn steentje bijdragen om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Het is dan niet meer dan normaal dat de horeca hier ook zijn best voor doet.
Ik volg het voorstel van De Mangeleer: deel uit maken van dit project daagt de chefs uit om creatief met eten om te springen en de overschot te composteren. Dit kan ook andere mensen inspireren om in de keuken creatief uit de hoek te komen.
Als voedsel toch niet meer gebruikt zou worden, kan het naar een voedselbank gebracht worden, of uitgedeeld worden aan bedelaars of eventueel verkocht worden op een marktje aan een lage prijs. Dit voorkomt dat het voedsel verpietert en je helpt er je medemens mee.

Cheyenne.K*rstens 8th October 2015 12:24

'No Food To Waste': Horeca Vlaanderen wil voedselverlies terugdringen
 
Extra

bron: http://www.demorgen.be/economie/-no...ingen-a2473719/

Eigen mening: We verspillen wereldwijd een derde van het voedsel dat we produceren. Omdat het fruit 'misvormd' is, de boontjes niet de juiste lengte hebben, of gewoon omdat we meer kopen dan we kunnen consumeren. Dit kan niet langer! Wij leven tegenwoordig in een maatschappij waar we niet anders doen dan sparen en kijken dat voor die maand rondkomen. In België eten we vaak buitenshuis dit in grootkeukens in scholen, op restaurant en evenementen zij bereiden een groot deel van ons voedsel. Als deze keukens minder voedsel verspillen, verkleint hun voetafdruk, komt budget vrij om duurzaam geteelde producten te kopen en verduurzaamt heel onze voedselketen. Duurzame keuzes zijn niet de goedkoopste. Denk aan biologische en Fairtrade producten. Maar dan kunnen we misschien beter eens de auto laten staan of zelf eens wat meer koken in plaats van elke zaterdag naar ons favoriete restaurant te gaan.


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 21:49.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.