10 redenen om frisdranken op te geven
10 redenen om frisdranken op te geven
Zin in een heerlijk verfrissende Coca-Cola, Fanta of Sprite bij dit hete weer? Misschien is dit juist het moment om die suikerrijke frisdranken voorgoed af te zweren. Net nu het warme zomerweer ons doet snakken naar die heerlijk sprankelende limonades en andere zoete drankjes hebben wetenschappers opnieuw gewaarschuwd voor het drinken van suikerrijke frisdranken. Ze zouden wereldwijd elk jaar de dood van 184.000 volwassenen veroorzaken. De onderzoekers namen het gebruik van frisdrank met suiker, fruit- en energiedrankjes, maar ook gezoete ijsthee en zelfgemaakte limonade onder de loep. Ze schatten dat diabetes zo'n 133.000 doden maakt, hart- en vaatziekten 45.000 en kanker 6.450. In totaal dus 184.000 doden of 504 per dag. De meeste doden (driekwart) komen voor in ontwikkelingslanden, waar frisdrank minder geassocieerd wordt met een ongezonde levensstijl. In de top drie staan Mexico, Zuid-Afrika en Marokko. Het is niet de eerste keer dat frisdranken onder de loep worden genomen. Ze zitten vol suiker en chemische stoffen en hebben geen enkele voedingswaarde. Zelfs de light-versies kunnen schadelijke effecten hebben. We zetten alles nog eens op een rijtje: 1. Het verhoogt het risico op kanker Heel wat studies hebben een link aangetoond tussen verschillende kankertypes en de consumptie van frisdranken. Vooral de chemicaliën die frisdranken hun frisse kleurtje geven zijn kankerverwekkend. Zo blijkt dat het drinken van slechts twee suikerrijke soft drinks per week de hoeveelheid insuline die de pancreas produceert verhoogt en het risico op het ontwikkelen van pancreaskanker verdubbelt. Een man die één frisdrankje drinkt per dag heeft dan weer 40 procent meer kans op het ontwikkelen van prostaatkanker. 2. Het verhoogt het risico op hartziektes Amerikaanse wetenschappers ontdekten een sterke link tussen de consumptie van calorieën uit voedsel met veel toegevoegde suikers (zoals frisdranken) en cardiovasculaire ziektes. Drie blikjes frisdrank per dag kunnen het risico op een hartziekte verdriedubbelen. 3. Het kan tot diabetes leiden Het is aangetoond dat suikerrijke dranken het aantal gevallen van diabetes type 2 doet toenemen. Een studie tussen 1990 en 2000 schatte dat de verhoogde inname van frisdrank bijdroeg aan 130.000 nieuwe gevallen van diabetes. 4. Het maakt ons agressiever Uit een studie bij jongeren werd een link vastgesteld tussen frisdrank en geweld. Jongeren die slechts twee blikjes per week dronken gedroegen zich agressiever en zij die vijf of meer blikjes per week dronken, hadden in de voorbije maand ook minstens één keer alcohol gebruikt of een sigaret gerookt. 5. Het kan leiden tot vroeggeboorte bij zwangere vrouwen Zwangere vrouwen drinken beter geen frisdrank nadat uit een Deense studie bij 60.000 vrouwen bleek dat de vrouwen die kunstmatig gezoete soft drinks dronken, meer kans hadden om vroegtijdig te bevallen. Dat zou te maken hebben met de chemicaliën in de kunstmatige zoetstoffen die een invloed hebben op de baarmoeder. 6. Het kan de hersenen veranderen Frisdranken hebben niet alleen een invloed op het lichaam, maar ook op het proteïnegehalte in de hersenen, wat tot hyperactiviteit kan leiden. 7. Het kan vroegtijdige veroudering veroorzaken Fosfaten in frisdranken, maar ook in ander industrieel bewerkt voedsel, zou het verouderingsproces versnellen. Dat uit zich niet alleen in zichtbare tekenen, zoals rimpels, maar ook in gezondheidscomplicaties zoals chronische nierziektes en aderverkalking. 8. Het doet de pubertijd vroeger intreden Een studie van de Harvard Medical School bij 5.583 meisjes tussen 9 en 14 jaar oud toonde aan dat meisjes die anderhalf blikje frisdrank per dag dronken, vroeger hun eerste maandstonden kregen. Dat betekende ook dat het risico op kanker stijgt. 9. We worden er dik van In elk dieet zijn frisdranken het eerst wat uit het dagelijkse voedingspatroon geschrapt moet worden. Maar ook light en diet frisdranken zijn niet onschuldig. Light frisdranken doen onze taille bijna drie keer meer toenemen dan wanneer we helemaal geen frisdrank drinken, zo blijkt uit een studie. 10. Het verhoogt het risico op Alzheimer Amerikaanse wetenschappers ontdekten dat muizen die het equivalent van vijf blikjes frisdrank per dag kregen een slechter geheugen hadden dan andere muizen en twee keer zoveel afzetting in de hersenen die geassocieerd worden met de ziekte van Alzheimer. https://youtu.be/juDY9lW8Vhc?t=10 Blog Knack, 06-07-2015 (TE) |
Niet dat ik nu zo'n voorstander ben van frisdrank, maar ik heb wel een hekel aan zulke populistische artikels die louter en alleen geschreven worden om bezoekers naar de site te halen. Gedegen onderzoek en kritisch onderzoek van bronnen zou een hoop van deze 'tips' onderuit halen.
De 4de bijv. leek me zo absurd dat ik even zelf wat gegoogled heb en wat blijkt: https://www.psychologytoday.com/blo...more-aggressive Interessante quote uit het artikel Citaat:
En tips 1, 2, 3, 5, 6 en 10 zijn ook van toepassing op alcohol, fast food en alle andere suikerhoudende producten (koeken en snoep) :rolleyes: Wel straf overigens dat de Europese Unie al die 'chemicaliën' zomaar toelaat in frisdranken als die zo kankerverwekkend zouden zijn... |
M' excuse
Dik gelijk! :)
Blij dat ik je kritische stem hier nog eens mag aanhoren, doet 'effenaf' deugd. Het betreffend artikel is meer van 'willen-en-niet-kunnen', en is idd op vlak van kritische berichtgeving minstens quaestieus. Zal terug(!) meer aandacht geven aan het 'kritisch-maatschappelijk-relevante' gehalte van mijn posts, in plaats van het 'wel-willen-maar-eigenlijk-niet-kunnen' te laten prevaleren... M' excuse!! ;) |
Citaat:
Het is jouw site Barst, zet er zoveel brol op als je zelf wilt. ;) Maar dan zal ik af en toe als ik eens wat tijd en zin heb wel wat commentaar leveren. :D Ik heb nog even geprobeerd om het onderzoek achter 'reden 5' te analyseren, maar mijn kennis van statistiek en dan vooral de interpretatie van 'Odds ratios' gaat spijtig genoeg niet ver genoeg maar voor zover ik het begrepen heb, is de stijging echt minimaal en statistisch gezien verwaarloosbaar (hoewel de onderzoeksgroep tenminste groot genoeg was)... Het stoort me echt wel hoeveel onwetenschappelijke onzin er soms in de kranten verschijnt en hoe snel de media daar op inpikt zonder even wat eigen research te doen. Misschien een idee voor een taak om je studenten zo'n artikel te laten kiezen en het echte onderzoek dat er achter zit eens kritisch te laten bekijken (via scholar.google.com bijv.) :cool: Volgens mij even een even verrijkende taak als het vergelijken van HLN en De Standaard. Onlangs kreeg ik van een vriend een linkje van HLN.be doorgestuurd met volgende kop en onderschrift: " Waarom je polsbandjes van festivals beter niet aanhoudt. Je moeder zegt het je al jaren, maar nu geeft de wetenschap haar ook gelijk. De armbandjes van festivals - die je als een rij eretekens om je pols draagt - zijn broeihaarden van bacteriën. Ze kunnen je met zweren en zelfs een voedselvergiftiging opzadelen." Maar als je dan het artikel leest, staat er het volgende: Citaat:
Dan krijg ik het op mijn heupen hé. Dat een 'professor' zo'n wetenschappelijk onverantwoord flutonderzoek durft te publiceren gaat mijn petje te boven en dat een krant dat dan zomaar overneemt (alleen in HLN natuurlijk :rolleyes: ) is echt te absurd voor woorden. Serieus, een onderzoeksgroep van 1 persoon met 2 bandjes?! Dat gaat voorbij aan zowat alle principes van gedegen wetenschappelijk onderzoek. :banghead: |
Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 05:06. |
Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.