actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   China (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=348)
-   -   China kent elke burger score toe - ook voor internetgedrag (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=55062)

T*ssa.Goetschalckx 26th April 2015 11:39

China kent elke burger score toe - ook voor internetgedrag
 
China kent elke burger score toe - ook voor internetgedrag Big Brother woont in China

"Het is wat Amazon doet, maar met een orwelliaanse politieke draai eraan." China werkt aan een systeem om alle burgers een 'sociale kredietcode' te geven, mede gebaseerd op hun gedragingen op internet.

De Chinese regering is bezig een landelijk 'Sociaal Kredietsysteem' in te voeren waarbij aan iedere burger een score voor zijn gedrag wordt toegekend. Tegen 2020 moet het systeem zijn ingeburgerd.

De regelgeving is vorig jaar bekendgemaakt, maar heeft in China en daarbuiten tot dusver vrijwel geen aandacht gekregen. Deze week publiceerde China-specialist Rogier Creemers, verbonden aan de universiteit van Oxford, een volledige vertaling die voor het eerst de reikwijdte van het systeem duidelijk maakt.

"Met behulp van de modernste internettechnieken gaat men individueel toezicht op de Chinese burgers houden", zegt hij. In zijn ogen gaat het individuele toezicht verder dan wat onder het voormalige Oost-Duitse systeem gebruikelijk was: "Het doel daarvan was beperkt tot het voorkomen van een opstand tegen het regime. Hier zijn de ambities groter. Er wordt een poging gedaan om een nieuwe burger te creëren." Wie slecht scoort, kan daardoor volgens hem worden uitgesloten van bepaalde banen, huisvesting of kredietverlening om een eigen bedrijf te financieren. "Je zult een bepaalde score moeten halen om een belangrijke functie te kunnen vervullen."

Johan Lagerkvist, die als expert op het vlak van internet in China is verbonden aan het Swedish Institute of International Affairs, spreekt eveneens van "een zeer ambitieus systeem, zowel qua diepgang als qua reikwijdte. Want het omvat het controleren van consumentengedrag, inclusief de boeken die mensen lezen. Het is het volgen van de consument zoals Amazon dat doet, maar dan met een orwelliaanse politieke draai eraan."

In Hongkong ziet Maya Wang van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch China daarin een 'angstaanjagende visie' op de toekomst: "Momenteel is er intensief toezicht op gevoelige groepen zoals dissidenten, maar het sociaal kredietsysteem gaat verder. Dit is een poging om iedereen te monitoren."

Maatschappij van vreemden
Lagerkvist zet vraagtekens bij de snelheid waarmee het systeem tot stand kan komen. "Bedrijven kunnen weleens terughoudend zijn om volop mee te werken. En in de bureaucratie kunnen krachten elkaar gaan tegenwerken. Het is een open vraag. Veel zal afhangen van de overtuiging waarmee de regering dit gaat nastreven." Ook de Duitse politicologe Daniela Stockmann, verbonden aan de universiteit van Leiden, vermoedt dat de grote Chinese internetbedrijven terughoudend zullen zijn, "omdat ze zich bewust zijn van de privacyzorgen van hun gebruikers. Ook hebben ze moeite met het verwerken van de enorme massa data met hun bestaande infrastructuur."

Maar Creemers gaat er vanuit dat de grote internetbedrijven van het land, zoals Alibaba, Baidu en Tencent, volop zullen meewerken aan de totstandkoming, omdat zij "in een symbiotische relatie met de regering verkeren". Waar in de VS bedrijven als Facebook en Google zich verweren tegen aanvallen op de privacy van hun klanten door inlichtingendiensten, is die spanning in China veel minder aanwezig. In ieder geval is duidelijk wie de touwtjes in handen heeft. "Samen kunnen overheid en bedrijfsleven in China big data op een manier exploiteren die in het westen onvoorstelbaar is", meent Creemers.

Dat de grote bedrijven er brood in zien, bleek onlangs toen een dochterbedrijf van internethandelgigant Alibaba met een innovatie voor zijn betaalapp Alipay kwam. De gebruiker krijgt een score tussen 350 en 950 punten voor zijn kredietwaardigheid. Niet alleen leengedrag, maar ook hobby's en vriendenkring bepalen de score. Vertonen vrienden slecht betaalgedrag, dan levert dat minpunten op, net als langdurig online-gamen. De aankoop van luiers duidt daarentegen op verantwoordelijkheid en leidt tot een bonus.

In de Chinese pers wordt het sociale krediet voorgesteld als een beperkt plan om vooral financiële kredietwaardigheid vast te stellen. Uit Creemers' studie blijkt dat de regering een veel breder terrein van gedragingen wil gaan beoordelen, waarbij het 'versterkt en innovatief sociaal toezicht' voor ogen heeft. Innovatief is dat voor burgers zelf ook een actieve rol is weggelegd. Zij mogen helpen bij het bepalen van de rating van anderen. Creemers: "Je kunt denken aan het geven van je mening over artsen of over onderwijzers. Dat laatste gebeurt in de VS ook al. En burgers kunnen ook vervuilende bedrijven een slechte score geven, want het systeem zal ook op instanties en bedrijven worden toegepast."

'Socialistische kernwaarden'
De grote ambities van het systeem blijken uit een toelichting op de website van wetenschapsinstituut CASS. Door de grote veranderingen van de afgelopen decennia is China veranderd van "een maatschappij van bekenden naar een maatschappij van vreemden". Morele normen zijn daardoor vervaagd. "Wanneer menselijk gedrag niet door moraal wordt begrensd, dan is een systeem nodig dat de daden van mensen inperkt."

Dus is het tijd voor het Sociaal Kredietsysteem, waarmee "vier grote gebieden worden bestreken: politiek, zakenleven, maatschappij en justitie." Zo moeten onder meer 'socialistische kernwaarden' in eer worden hersteld, zoals respect tonen voor het vaderland, respect voor ouderen, hard werken en afzien van extravagante consumptie.

Professor Wang Shuqin, een onderzoeker die meewerkt aan de ontwikkeling van het systeem, meldt dat het mechanisme voor het puur financiële gedeelte, het vaststellen van kredietwaardigheid, inmiddels vrijwel af is. Dat is van groot belang, want systemen voor kredietwaardigheid zijn er nog niet en dat maakt zakendoen risicovol,stelt zij. Jaarlijks zou de helft van alle ondertekende contracten worden verbroken. "In het razende tempo van de digitale economie moeten mensen in staat zijn elkaars kredietwaardigheid snel te doorgronden", aldus Wang.

Koppeling van kredietwaardigheid aan niet-economische factoren, zoals socialistische kernwaarden, beschouwt zij als een extraatje. "Het gedrag van de meerderheid wordt bepaald door hun gedachtewereld. Wie gelooft in socialistische kernwaarden, gedraagt zich beter."

Bron: http://www.demorgen.be/buitenland/c...edrag-a2299238/
25 april 2015

Commentaar: Toen ik de titel van het artikel las, dacht ik 'Dit is absurd!'. Nadat ik ongeveer de helft van het artikel gelezen had, vond ik Big Brother een toepasselijke naam voor het systeem: alles wordt geregistreerd, je financiële status, hoe je je vrije tijd doorbrengt, wat je koopt... Ik vind dit te ver gaan, wat heeft het boek dat je graag leest te maken met hoe je je werk doet? Dingen die niets met elkaar te maken hebben worden met elkaar in verband gebracht. Een slechte score zorgt ervoor dat je wordt uitgesloten van bepaalde banen en huisvesting. Je krijgt zelfs geen kans om je te bewijzen.

Ik vraag me af hoe ze boeken bijvoorbeeld een score gaan geven/gaan bepalen welk boek of welk soort boeken zoveel punten 'waard' is.

In het artikel staat dat het systeem een poging doet om een nieuwe burger te creëren. Dit lijkt mij meer op het creëren van een standaardmodel waar niemand van af mag wijken. Het unieke van de mensen zal verloren gaan, iedereen wil immers een 'goede' score behalen en zal hiernaartoe werken.

Mensen worden gemotiveerd om anderen ook een score toe te kennen. Ik hoop dat hier bepaalde regels voor zullen worden vastgelegd. Anders zal dit uitdraaien op een 'wraakspelletje'. Mensen die elkaar niet goed liggen of de concurrentie willen uitschakelen kunnen anderen zomaar een slechte score geven.

Het systeem wil ook normen en waarden herstellen. Dit lijkt mij het enige positieve punt van het systeem. Er worden slechts 4 'socialistische kernwaarden' vermeld: respect tonen voor het vaderland, respect voor ouderen, hard werken en afzien van extravagante consumptie. Ik vraag me af waarom 'respect tonen voor je medemens' er niet tussen staat.

C*nthia.Peeters 29th April 2015 00:07

Net zoals T*ssa was ik redelijk verbouwereerd toen ik de titel van het artikel las! Het is zo ontzettend absurd dat de bevolking van een land, anno 2015, zo gecontroleerd kan worden. Het sociale kredietsysteem dat China wil invoeren is ronduit belachelijk. Wie zegt er dat dit systeem een 'perfecte' samenleving zal opleveren? Diegene die het land leiden beslissen zo maar even over de levens van miljoenen Chinese inwoners. China heeft een zeer groot bevolkingsaantal en ik begrijp dat zij iets moeten doen om alles in goede banen te leiden, maar ik betwijfel of dit de goede oplossing is.


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 18:40.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.