Bouwen met hout verdubbeld in populariteit
Hout is steeds populairder als structureel onderdeel van een woning. Elk jaar wordt bij 15 tot 20 procent van de nieuwbouwprojecten hout in meerdere of mindere mate gebruikt, dubbel zo veel als een tiental jaar geleden.
Dat schat de Confederatie Bouw, die maandag op Batibouw een eigen houtbouw-platform voorstelde. Volgens de Confederatie Bouw heeft houtbouw dankzij de toegenomen populariteit een marktaandeel van ongeveer 8 procent. De bekendste toepassing is houtskeletbouw, waarbij het “geraamte” van de woning in hout wordt opgetrokken. Maar er zijn ook andere mogelijkheden, zoals een systeem met palen en balken, of nog met massieve houten muren. Het marktsegment zou in België goed zijn voor naar schatting 30.000 banen. Een van de voordelen van houtbouw is dat er veel met op voorhand voorbereide onderdelen (prefab) kan worden gewerkt, die op de werf alleen nog in elkaar moeten worden gestoken. Dat spaart heel wat tijd uit. Daarnaast heeft hout een lager gewicht, waardoor minder zware funderingen nodig zijn. “Houtbouw is daarom bijvoorbeeld erg geschikt voor het optrekken van extra verdiepingen bovenop bestaande gebouwen”, zegt Patrice Dresse, coördinator van het platform houtbouw van de Confederatie Bouw. De werkgeversorganisatie waarschuwt evenwel ook. Volgens haar is houtskeletbouw zo’n specifieke bouwmethode, dat die niet zomaar door elke aannemer kan worden uitgevoerd. Bij slechte montage kan houtbouw snel leiden tot bijvoorbeeld vochtproblemen, duidt Dresse. Hij wijst erop dat grote bouwondernemingen verschillende afdelingen hebben voor metsel- en houtbouw, net omwille van de specificiteit. Om problemen met “cowboys” te vermijden, is de Confederatie Bouw vragende partij voor betere opleidingen en duidelijke bekwaamheidsvereisten voor de houtbouwsector. Ze wil daarover overleggen met bevoegd minister Willy Borsus. Het nieuwe platform gaat ruimer dan de structurele houtbouw en omvat bijvoorbeeld ook schrijnwerkers en dakdekkers. Bron: De Standaard 02/03/2015 Mening: Je huis staat er misschien wel sneller, maar is het ook wel zo veilig? Ik denk het niet. Hout kan niet zoveel verdragen als steen. Zoals ze hier in het artikel vertellen kan je snel te maken hebben met vochtproblemen. Als het "geraamte" van het huis van hout is gemaakt, houdt het de warmte ook niet goed binnen vermoed ik. Je kan natuurlijk wel isoleren, maar dat is niet voldoende denk ik. Het bedrijf kan al veel stukken op voorhand maken, maar ik heb toch liever dat alles op de bouwwerf wordt gemaakt, zodat er niets kan stukgaan en je huis nog maar half rechtstaat na een paar maanden. Ik denk dat veel mensen kiezen voor houtbouw, omdat het snel gebouwd is. Ik opteer toch nog steeds voor een volledig stenen huis. Het is zoals ze zeggen natuurlijk wel makkelijk om bij te bouwen op je bestaande woning. Ik ben geen voorstander van het houtproject. |
Bouwen met hout verdubbeld in populariteit
In tegenstelling tot Lore ben ik wel voorstander van een houten huis. Volgens het artikel zijn de grootste redenen voor met hout te bouwen dat het goedkoper en sneller is. Dit kan ik mij zeker voorstellen, maar ik denk ook dat het in de mode is. Niet iedereen kan zeggen dat hij/zij in een houten huis woont, enkel dat zorgt er al voor dat mensen het speciaal en leuk vinden. Het is wel zo dat je goed moet navragen welke firma's zulke huizen correct plaatsen om latere problemen te voorkomen. Ik ben er zeker van dat wanneer een gespecialiseerde firma een houten huis plaatst, het ook degelijk geplaatst is en dat ik ervan uit kan gaan dat er zich na verloop van tijd geen problemen zullen voordoen die zich niet zouden voordoen in een stenen huis. Lore geeft aan dat een houten huis minder sterk is, maar volgens mij is een houten huis zeker sterk genoeg om te overleven in België. België heeft nooit te maken met orkanen en dergelijke, het weer houdt zich meestal wel gedeisd. Tegen de enkele onweren en rukwinden per jaar die voorkomen in België kan een houten huis echt wel tegen.
|
Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 14:07. |
Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.