‘Migraine is geen ziekte, maar een hersenstoornis’
Wie migraine heeft, is eigenlijk niet ziek. Het gaat om een verstoord pijnsysteem in de hersenen, zegt neuroloog Koen Paemeleire van de Universiteit Gent.
Pijn is een alarmsysteem dat ons waarschuwt voor schade aan ons lichaam. Maar soms is er geen schade, maar voelen we toch pijn. Wie een migraine-aanval heeft, heeft bijvoorbeeld geen klap op het hoofd gekregen. ‘Het pijnsysteem heeft hier een andere functie dan schade rapporteren’, zegt Paemeleire. ‘Migraine is meer een programma dat je dwingt om te rusten.’ Wat gaat er dan verkeerd in het brein van een migrainepatiënt? ‘Het heeft een verstoorde prikkelbaarheid. Migrainelijders zijn bijvoorbeeld gevoeliger voor fel licht of voor geuren. Ze lijken meer op te pikken. Hun brein komt ook sneller energetisch in de problemen: hun tank raakt sneller leeg omdat de energieaanlevering niet optimaal gebeurt. ‘ Migraine als hersenaandoening: is dit een nieuwe benadering? ‘De vorige theorie luidde dat migraine een vasculaire hoofdpijn is, en dat het dus aan de bloedvaten ligt. Kloppende hoofdpijn voelt inderdaad aan alsof het je bloedvaten zijn, maar dat is niet correct. Het zijn de hersenen. We spreken vandaag van neurovasculaire hoofdpijn. Die ontstaat in het zenwustelsel, maar ons alarmsysteem wordt erbij betrokken.’ ‘Die hersenstoornis leidt tot aanvallen. Maar die zijn maar een bijproduct van de migraineconditie.’ Hoe wordt een aanval uitgelokt? ‘Een klassieke uitlokker is stress. Dat moet je overigens niet te psychologisch invullen, het gaat over energieverbruik en informatieverwerking in het brein. Een maaltijd overslaan kan eveneens een uitlokker zijn, want dat betekent het niet tijdig aanleveren van energie. Als je er op tijd bij bent, iets eet en wat gas terugneemt, kan je een aanval misschien voorkomen. Slaaptekort is eveneens nefast, want slaap is een recuperatiemoment voor onze hersenen. Een deel van de aanvallen kan je voorkomen door regelmatige maaltijden, stressmanagement, een goede slaaphygiëne en het mijden van cafeďne, alcohol en tabak.’ Bron: Eos (http://eoswetenschap.eu/artikel/mig...-hersenstoornis) Datum: 12/12/2014 Mening: Heel veel volwassenen hebben last van migraine. Ik hoor ook dat steeds meer kinderen met deze stoornis te kampen hebben. We leven in een prestatiemaatschappij en van kleins af aan leren we dat alles draait om presteren. Een goed rapport, een mooie baan, etc. zijn allemaal voorbeelden van hoe het moet in die prestatiemaatschappij. Er wordt een druk gelegd op de schouders van volwassenen en kinderen. Hierdoor komt er steeds meer migraine voor. Zoals het artikel aanhaalt is de pijn, die onder andere voortvloeit uit migraine, een alarmsysteem dat ons waarschuwt voor schade aan ons lichaam. Stress, veel druk van school of een job, het voortdurend willen tippen aan betere collega's of medeleerlingen, het zijn allemaal factoren die uiteindelijk meespelen in het ontwikkelen van migraine. Als oplossing is er rust. Voldoende rust kan migraine verminderen. Luisteren naar je lichaam is dus de boodschap! |
Een vriend van mij heeft in zijn opleiding geleerd dat als je ergens pijn voelt, dat het schade aanricht aan je lichaam. Je hoeft dus geen schade aangericht te hebben aan je lichaam vooraleer je pijn voelt. Migraine is iets waar je je enorm slecht bij kan voelen. In het artikel staat ook vermeld dat het met de hersenen te maken heeft. Dan vraag ik me ook af of iemand die veel last heeft van migraine misschien meer kans heeft om te sterven doordat de hersenen niet goed meer werken zoals bijvoorbeeld bij een hersenbloeding. Ik hoop dat dit onderzoek nog verder blijft evolueren.
|
Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 11:54. |
Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.