actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   Politiek (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=49)
-   -   Bisschop zet parlement in rep en roer: "Fout te spreken van gedwongen adopties" (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=53349)

Jolien.v*nRoy 3rd December 2014 16:06

Bisschop zet parlement in rep en roer: "Fout te spreken van gedwongen adopties"
 
Bisschop zet parlement in rep en roer: "Fout te spreken van gedwongen adopties"

REDACTIE
03-12-14, 13.07u
Bron: Belga

Monseigneur Herman Cosijns, secretaris-generaal van de Belgische Bisschoppen, heeft ophef veroorzaakt in het Vlaams Parlement. Tijdens een hoorzetting over de problematiek van de gedwongen adopties uit het verleden verklaarde Cosijns dat het fout is om te spreken van gedwongen adopties. "Er was een keuzemogelijkheid: zelf instaan voor de opvoeding van het kind of het kind afstaan voor adoptie". De uitspraken zorgden voor een golf van boosheid en verontwaardiging in de commissie.

Het Vlaams Parlement organiseert een reeks hoorzittingen over de kwestie van de gedwongen adopties. De voorbije tijd doken verhalen op over vrouwen die in de jaren '60, '70 en '80 gedwongen werden hun pasgeborene af te staan ter adoptie.

Volgens Marleen Adriaens van de vrouwenbeweging Mater Matuta gaat het enkel voor de instelling Tamar in Lommel om zo'n 700 gevallen en zou het over heel België kunnen gaan om 30.000 gevallen. Adriaens schetste in de commissie een beeld van een heel systeem waarbij zowel kerkelijke instellingen, adoptiediensten, ouders, ziekenhuizen, gemeentediensten, enz... een rol hebben gespeeld. In die tijd was er ook geen duidelijk regelgevend kader rond adopties.

"Geen grof geld betaald"
Toch is het volgens Mgr Cosijns, secretaris-generaal van de Belgische Bisschoppen, "fout" te spreken van "gedwongen adopties". Zo zaten de meisjes niet altijd "tegen hun wil" in de betrokken tehuizen. "De meisjes hadden twee mogelijkheden: zelf instaan voor de opvoeding van het kind, of het kind afstaan aan adoptie, aldus Cosijns. Voor de meesten was de opvang in een tehuis zelfs "een verlossende ervaring".

Mgr Cosijns ontkende ook dat er in de kerkelijke instellingen een circuit was waarin "grof geld" werd betaald voor adopties. "De berichten daarover moet ik met klem tegenspreken. De tehuizen die daarvoor verantwoordelijk waren ontvingen geen of weinig subsidies", klonk het.

De uitspraken van Mgr Cosijns deden een golf van verontwaardiging en boosheid door de commissiezaal gaan.

"U doet alsof er een keuze was en er geen sprake was van dwang. U leeft in totale ontkenning en geeft daarmee een klap aan de betrokken slachtoffers", aldus Freya Van den Bossche (sp.a). "Ik vind uw uitspraken dermate choquerend dat ik u wil vragen ze te heroverwegen", zei ze.

"Ik zit op mijn stoel te trillen van verontwaardiging. Mijn maag keert bij uw betoog. U zet daarmee geen stap vooruit, maar twee achteruit", vulde Lorin Parys (N-VA) aan.

Excuses van de kerk
Ook Freya Saeys (Open Vld), Elke Van den Brandt (Groen) en Katrien Schryvers (CD&V) toonden zich geschokt door de uitspraken van Mgr Cosijns. Verschillende parlementsleden riepen de kerk op excuses aan te bieden voor haar rol in de gedwongen adopties.

N-VA-parlementslid Parys: "Natuurlijk gaat het om een gedeelde verantwoordelijkheid en niemand wil de kerk als enige schuldige aanwijzen. Wij zijn niet uit op een heksenjacht, maar om de erkenning van het leed dat is veroorzaakt. Excuses kunnen daarbij een rol spelen in het helingsproces." Ook Marleen Adriaens van de vzw Mater Matuta noemde excuses zinvol. "Nu denken moeders nog vaak dat zij zelf schuldig zijn", aldus Adriaens.

In zijn repliek stuurde Cosijns bij dat hij nooit gezegd heeft dat er geen dwang was. "Maar die dwang was verdeeld. Die kwam van veel kanten, waarschijnlijk ook van de kerk", klonk het. Volgens Cosijns is de kerk bereid mee te werken en ook om excuses aan te bieden. "Maar eerst moet er een onafhankelijk onderzoek komen die de schuld aflijnt. Als de kerk fouten heeft begaan, zullen we ons daar voor verontschuldigen", aldus Cosijns.

Expertenpanel
Eerder raakte al bekend dat er op vraag van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) een expertenpanel wordt samengesteld. Dat panel wordt samengesteld door Vlaams adoptie-ambtenaar Ariane Van den Berghe. Van den Berghe schetste in de commissie de evolutie van het regelgevend kader rond adopties en de resterende uitdagingen op vlak van regelgeving, met name rond bemiddeling. De adoptie-ambtenaar deed ook een oproep tot sereniteit. Ongenuanceerde berichten zouden het bestaande stigma rond adoptie volgens haar kunnen vergroten. "Er zijn geboortemoeders die hun kind onder perfect bemiddelde omstandigheden hebben afgestaan, maar die zich nu de vraag stellen of ze wel volgens de regels hebben gehandeld."

Bron: www.demorgen.be
Datum: 03/12/2014

Mijn mening:
Ik ken de zaak niet heel goed, waardoor ik ook wil oppassen om mijn mening te geven. Ik heb al gehoord van deze gedwongen adopties, maar ik weet er het fijne niet van. Daarom vind ik het zeker de moeite dat men dit eens grondig gaat onderzoeken. Uiteraard vind ik de uitspraken van de bisschop straf. Daarmee wil ik niet zeggen dat we de kerk als schuldige moeten aanwijzen, maar het onderzoek zal uitwijzen wie of wat er verantwoordelijk was en in hoeverre deze adopties gedwongen zijn.


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 11:01.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.