"Waar ligt de grens tussen het passionele en rationele?"
Toppleiters zijn niet te spreken over het voorstel van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) om georganiseerde misdaad niet langer voor assisen te brengen. "Het is duidelijk dat sommigen van assisen af willen", klinkt het.
"Geef een assisenjury in de toekomst enkel nog beslissingsrecht over passionele moorden". Dat was de boodschap die minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gisteren verkondigde in "De zevende dag". Reden voor zijn betoog was dat juryleden geïntimideerd kunnen geraken door zware gangsters. Daar zijn verschillende toppleiters, die met minder assisenzaken een deel van hun broodwinning zien verdwijnen, het niet mee eens. "Als juryleden bang zouden zijn, waarom zou een beroepsrechter dan niet bang gemaakt kunnen worden? Het zijn tenslotte allemaal mensen", klinkt het bij Johan Platteau, die reageert in verschillende kranten. Een assisenjury heeft volgens Platteau echter een grote toegevoegde waarde, omdat "zij waarborg staan voor een totaal onafhankelijke uitspraak". "Poging om assisen af te bouwen" Bovendien zijn er ook enkele praktische obstakels volgens Sven Mary. "Wie zal bepalen waar de grens ligt tussen het passionele en het rationele in een misdrijf?", aldus Mary. Volgens Jef Vermassen is het plan van Geens alweer een poging om het assisenhof weer een stukje verder af te bouwen. "Eerst werd de poging tot doodslag naar de correctionele rechtbank gebracht. Vervolgens was de moordpoging aan de beurt . Nu wil men ook de georganiseerde criminaliteit en het terrorisme weg uit de assisenzaal", aldus Vermassen. Bron: De Redactie 17/11/2014 http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2150561 |
Eigen mening
De reacties van de topadvocaten zijn begrijpelijk want men kan niet zeggen of het om een passionele of om een rationele moord gaat. De assisenjury zou geïntimideerd kunnen worden door de zware gangsters maar hoe zit het dan met de advocaten of zelfs met de rechter? Ik begrijp het voorstel van de minister van justitie want sommige assisenzaken duren enorm lang en het kost ook handen vol geld voor de staat. Maar als men een moord naar correctionele rechtbank gaat doorschuiven in plaats van naar een assisenjury dan wil dit zeggen omdat er verzachtende omstandigheden zijn. Als bijvoorbeeld een man een kind heeft vermoord zijn er dan nog verzachtende omstandigheden? Daarnaast kunnen sommige advocaten een deel van hun broodwinning kwijt geraken. Dus is dit wel een goed plan van minister van Justitie Koen Geens?
|
Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 02:05. |
Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.