Sociaal toerisme’ geen Europees recht
Volgens het Europees Hof van Justitie hebben EU-landen nu al het recht om mensen die het vrij verkeer van personen gebruiken om ergens een uitkering te verkrijgen te stoppen. Is dat nu goed of slecht nieuws voor de Britse premier David Cameron?
David Cameron was blij met uitspraak van het Europees Hof. Lidstaten van de Europese Unie mogen volgens het Hof werkloze EU-immigranten sociale uitkeringen ontzeggen voor een periode van vijf jaar na hun aankomst. Wie dus van het vrij verkeer van personen gebruik maakt om een uitkering te krijgen in een ander EU-land heeft daar niet zomaar recht op. ‘Economisch inactieve EU-burgers die enkel naar een ander land gaan om sociale bestand te verkrijgen, kunnen uitgesloten worden van een uitkering’, oordeelde de rechter. Volgens Hendrik Vos, EU-expert van de Universiteit Gent, doet dat overigens niets af van de fundamentele principes van het vrij verkeer van werknemers. Dat zei hij in De Ochtend op Radio 1. Het principe van het vrij verkeer van werknemers laat EU-burgers wel toe om in een ander EU-land een job uit te oefenen. Lidstaten mogen overigens nog steeds zelf beslissen om die uitkeringen wel toe te staan. Goed nieuws dus voor David Cameron? Ja en neen. Cameron pleit voor veel strengere restricties van het vrij verkeer van werknemers. Hij bezweek onder de electorale druk van de anti-EU-partij Ukip en bezweert EU-immigratie te zullen verminderen, als hij herkozen wordt in mei 2015. Cameron noemt de uitspraak ‘een stap in de goede richting’. Maar hij wil dus meer. Zal hij dat wel kunnen krijgen? Volgens Manfred Weber, van de Europese Volkspartij in het Europees parlement, steekt deze uitspraak net stokken in de wielen van Cameron. ‘Het geeft lidstaten net een sterke boodschap dat ze al wettelijke middelen hebben om te zorgen dat hun sociaal systeem niet misbruikt wordt, zonder het principe van vrij verkeer zelf in twijfel te trekken, een basisprincipe van de EU’, zegt Weber aan The Guardian. De Europese Commissie en de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben zich steeds sterk gekant tegen een aanpassing van het vrij verkeer. Het ziet er helemaal niet naar uit dat zij hun standpunt door deze uitspraak zullen wijzigen. Bron: De Standaard 12/11/2014 http://www.standaard.be/cnt/dmf20141112_01370701 |
Eigen mening
Mensen die van het ene land naar het andere land vluchten om zo een uitkering te krijgen zo vanaf nu stoppen volgens Europa. Maar is dit ook mogelijk in de werkelijkheid ? Wat als sommige landen niet goed met elkaar communiceren ? Bijvoorbeeld: Een vrouw uit België verhuist naar Nederland en ze vraagt er om een uitkering en krijgt die ook, maar als die vrouw in kwestie bijvoorbeeld na 2 jaar verhuist naar Estland. En de overheid van zowel Nederland als van Estland communiceren niet goed met elkaar dan krijgt de vrouw misschien toch nog een uitkering. Maar lidstaten mogen overigens nog steeds zelf beslissen om die uitkeringen wel toe te staan staat in het artikel vermeld.
|
Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 18:55. |
Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.