actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   Cultureel-maatschappelijk (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=51)
-   -   Meer controle op examens (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=5207)

sarahke 17th December 2005 17:45

Meer controle op examens
 
Minister Vandenbroucke wil dat hogescholen en universiteiten elkaars examens controleren.


Deze wederzijdse controle moet de kwaliteit van de opleidingen garanderen. Daarmee komt de minister van Onderwijs, Frank Vandenbroucke (SP.A), tegemoet aan de kritiek op zijn financieringsvoorstellen.

Hij wil het budget van hogescholen en universiteiten vanaf 2007 vooral afhankelijk maken van het aantal studenten dat er afstudeert - tot nu toe is dat op basis van het aantal inschrijvingen, de binnenkomende studenten.

De kritiek was dat daardoor opleidingen het niveau van hun examens zouden verlagen. Want hoe meer geslaagden, hoe meer centen.

Daar reageert Vandenbroucke nu op. Hij stelt voor dat de instellingen in de examenperiode over elkaars schouder meekijken. ,,Dat lijkt me een heel krachtig wapen tegen vervlakking'', zegt de minister. Hij rekent erop dat docenten niet op de kwaliteit zullen toegeven als collega's van concurrerende instellingen meekijken.

In de hogescholen en universiteiten zijn maar weinig positieve reacties te horen over dat voorstel. De inhoud van de opleidingen is namelijk heel verschillend - de rechtenstudies in Gent zijn niet dezelfde als rechten in Leuven.

In tegenstelling tot voor het lager en secundair onderwijs, zijn er voor het hoger onderwijs geen algemene minima vastgelegd waaraan een student na zijn studies moet voldoen.

,,Een dergelijk wederzijds controlesysteem is heel raar'', zegt Maurice Vaes, algemeen directeur van de Katholieke Hogeschool Kempen. ,,Wij blijven sowieso huiverachtig tegenover het systeem van financiering op basis van het aantal afgestudeerden.''

Het is bovendien praktisch niet haalbaar, meent Josse Van Steenberge, voorzitter van de Antwerpse associatie (die de Antwerpse universiteit en hogescholen overkoepelt). ,,Onze docenten hebben nu al bijna te weinig tijd voor hun eigen examens. Hoe zouden ze zich nog met die van een ander moeten bezighouden?''

Ook voor de collega's van Van Steenberge volstaat de huidige controle van de NVAO. De Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie laat kwaliteitscontroles uitvoeren. Die dienen als basis voor de accreditatie, een soort keuring.

Ook Vandenbroucke hecht veel belang aan de toets van de NVAO. Hij wil dat de volgende ministers de adviezen van deze organisatie zeker volgen. Als de NVAO oordeelt dat een bepaalde opleiding niet voldoet, dan moet de minister de opleiding gewoon afschaffen.

De discussie over het hele financieringssysteem loopt intussen vertraging op. De voorzitters van de vijf associaties hebben een gezamenlijke brief naar Vandenbroucke gestuurd. Daarin vragen ze extra tijd om over de plannen ,,diepgaand en zorgvuldig'' te overleggen.

Daar is de minister niet tegen. ,,Dan wordt de overgangsperiode gewoon ingekort'', zegt hij. Die periode is er voor de instellingen die in het nieuwe systeem minder zullen krijgen.


bron: standaard online zaterdag 17december

Marianne 6th January 2006 20:58

Ik vind het ook maar een raar systeem. Dat de universiteiten een controle moeten doen op de examens van de hoge scholen en omgekeerd kan toch zomaar niet. Het niveau van een universiteit of een hogeschool verschilt volgens mij wel hard van elkaar.
Ik vind ook dat de financiering moet blijven gebeuren op basis van het aantal inschrijven. Als enkele leerlingen niet slagen op het einde van het jaar, dan heeft de school toch geld gekregen voor die inschrijving.
Moest dat nieuwe systeem er komen, dan zouden er scholen zijn die misschien veel minder gefinacierd worden en dat is heel slecht voor die scholen, want waar gaan ze dan al het geld dat ze nodig hebben halen?


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 19:29.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.