actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   Sociaal-economisch (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=53)
-   -   Het is zover: voor het eerst in vijf jaar opnieuw deflatie (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=50504)

IlonaC*abbe 29th September 2014 17:05

Het is zover: voor het eerst in vijf jaar opnieuw deflatie
 
De inflatie is in België in september gedaald naar -0,12 procent, van 0,02 procent in augustus. De inflatie wordt hiermee voor het eerst negatief sinds november 2009, toen ze ook al -0,12 procent bedroeg. Dat meldt de FOD Economie.

De consumptieprijsindex is in september 2014 gedaald met 0,08 procent en bedraagt nu 100,09 punten tegenover 100,17 punten in augustus. Daarmee zitten we voor het eerst in vijf jaar in een periode van economische deflatie. Dat wil zeggen dat het algemene prijsniveau van consumptiemiddelen daalt. Daardoor groeit de koopkracht van de gezinnen, wat op het eerste gezicht goed nieuws lijkt.

Toch beschouwen economen deflatie als een uiterst schadelijk fenomeen voor de economie: blijven de prijzen dalen, dan bestaat het risico dat consumenten hun aankopen gaan uitstellen. Om hun producten toch nog kwijt te geraken, gaan bedrijven hun prijzen daardoor nog laten zakken en zitten we in een negatieve spiraal die de economie helemaal kan doen stilvallen.

Wel nog inflatie in gezondheidsindex
De inflatie op basis van de gezondheidsindex (de indexkorf zonder alcohol, tabakswaren en brandstof) stijgt deze maand wel en bedraagt nu 0,03 procent tegenover 0,02 procent vorige maand en 0,22 procent in juli. De inflatie voor energieproducten blijft negatief en daalt verder naar -7,73 procent tegenover -6,87 procent vorige maand en -9,33 procent in juli.

De inflatie zonder energieproducten daalt in september tot 0,95 procent tegenover 0,97 procent vorige maand en 1,30 procent in juli. Ze bereikt hiermee het laagste niveau sinds maart 2006 toen ze 0,73 procent bedroeg. De inflatie voor voeding blijft negatief en daalt deze maand verder naar -1,07 procent ten opzichte -0,72 procent vorige maand en de licht positieve inflatie van 0,01 procent in juli. De inflatie voor voeding bereikt hiermee haar laagste negatieve niveau sinds juli 1999, toen die -1,20 procent bedroeg.


Het Federaal Planbureau had gerekend op een inflatie van 0,32 pct, zo blijkt uit hun vooruitzichten Toch komt de negatieve inflatie niet echt als een verrassing, zegt FOD Economie-woordvoerder Stephan Moens. "Het ligt in de lijn der verwachtingen."

Lage energieprijzen
Belangrijkste oorzaak van de negatieve inflatie zijn de lage energieprijzen. Die liggen momenteel 7,7 procent lager dan een jaar eerder. Vooral elektriciteit en aardgas zijn goedkoper dan een jaar eerder. Voor elektriciteit bedraagt de prijsdaling tegenover dezelfde periode vorig jaar 12,3 procent, voor aardgas 9,7 procent. Huisbrandolie is 6 procent goedkoper, motorbrandstoffen 5 procent.

Bij de dalende energieprijzen komen nog eens de dalende prijzen voor voeding. "De meningen verschillen over wanneer er precies sprake is van deflatie. Volgens mij is dat nog niet het geval, maar zijn we er niet ver af", aldus Philippe Ledent, econoom bij ING. Hij wijst erop dat op de 300 goederen en diensten die men gebruikt om de inflatie te berekenen, er 23 procent effectief in september daalde. "Toen Japan in 1997 in een langer periode van deflatie tuimelde, kende 60 procent van de prijzen een daling."

"We kunnen muggenziften of we nu technisch in deflatie zitten of niet, maar het feit is dat we in een gevaarlijke situatie zitten, dicht bij deflatie, en dat de minste negatieve schok ons ertoe kan brengen", waarschuwt Ledent.

Bij de FOD Economie benadrukt men dat de kerninflatie - dus zonder volatiele producten als onbewerkte voeding en energie - 1,4 procent bedraagt en dus nog steeds positief is. De inflatie voor diensten ligt met 2 procent nog hoger. "In de ruime zin van het woord kan je wel spreken van deflatie, maar niet in de strikte zin. De oorzaken van de negatieve inflatie zijn energie en voeding, en die zijn niet structureel van aard", aldus Moens.

Bron : http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Bi...-deflatie.dhtml


Eigen mening : Een deflatie is slecht nieuws voor onze economie. Enerzijds is het zo dat in een goed draaiende economie het prijspeil (alle prijzen samen) steeds stijgen. Dat is logisch: iedereen spendeert massaal, er is dus veel geld in omloop. De winkelier zal dus zeggen: "Amaai, iedereen heeft zo veel geld, ik wil ook mijn stukje van de taart, ik trek mijn prijzen op." Op die manier kan men dus zeggen dat het prijspeil "opgepompt" wordt - inflatie.Als er geen inflatie is draait de economie dus niet goed. De burgers houden de vinger op de knip. Uiteindelijk laten de winkeliers node hun prijzen zakken. Producten bederven of worden door de vooruitgang minder waard.Kortom,de economische crisis is nog niet voorbij. Het systeem komt tot stilstand, ook de ECB-renteverlagingen boden geen soelaas.


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 23:35.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.