Foodies, maak kennis met 'raw food': "Eet als een oermens"
DM RAW FOOD Vergeet trendy pop-upbars, vegan resto's en de betere burger-folietjes, want het land der foodlovers komt alweer met een nieuwe trend op de proppen, namelijk die van de RAW food. Het principe is simpel: alle voedsel wordt volledig rauw en onbewerkt geconsumeerd. De trend vond enkele jaren geleden zijn oorsprong in de Verenigde Staten en komt nu via Scandinavische, Duitse en Britse hipsterbakens ook tot bij ons overgewaaid.
Het principe van 'raw food' is simpel en gezond. Rauw eten, is voedsel dat bij de bereiding niet is gekookt, gebakken of gebraden. Het voedsel mag daarbij niet boven een temperatuur van 40 °C zijn geweest. De gedachte erachter is dat voedsel zo meer voedingsstoffen bevat, net omdat het niet verhit is. Raw food wordt gezien als zogenaamd 'schoon voedsel': plantaardig voedsel dat gegeten wordt precies zoals de natuur het ons aanbiedt. De raw foodfilosofie kan dan ook als volgt worden samengevat: "Eet zoals ook je verste voorvaderen dat gedaan zouden hebben." Uit (groot)moeders moestuin De belangrijkste voedselcategorieën waaruit raw food-isten kunnen putten, zijn uiteraard fruit en groenten. Daarnaast zijn ook noten, zaden, pitten en granen, wortel- en stengelgroenten, kiemzaden, tarwegras en zeewier populair. Hoewel veel liefhebbers van het rauwe goedje om voor de hand liggende redenen veganist of vegetariër zijn, zijn er toch ook uitzonderingen op die regel. Vandaar dat ook enkele dierlijke producten zoals rauw vlees, rauwe vis, en ongekookte dierlijke melk en rauwe eieren tot het raw-food dieet behoren. Superfood Door de achterliggende gedachte van 'puur voedsel', sluit de raw foodtrend nogal sterk aan bij een ander populair idee in de huidige gezondheids- en voedselwereld, namelijk dat van de superfoods. Veel raw foodkeukens beroepen zich bij de samenstelling van hun gerechten en recepten dan ook tot net op die voedingsmiddelen waaraan door menig gezondheidsgoeroe al eens heilzame krachten worden toegeschreven. Populaire ingrediënten zijn onder meer gojibessen, acaibespoeder, lijnzaden, walnoten, chiazaad, avocado, rauwe chocolade, gember en blauwe bessen. Het raw fooddieet Dankzij de theorie dat het consumeren van onbewerkt voedsel energiebevorderend zou werken, versterkend is voor het immuunsysteem en helpt bij gewichtservlies, verscheen er naast de gewone raw foodfilosofie ook al snel een dieetvariant van de levensstijl ten tonele. "Door voedsel te verwarmen worden spijsverteringsbevorderende enzymen afgebroken en worden er giftige stoffen ontwikkeld die ernstige schade aan bind- en spierweefsels kunnen toebrengen." Een studie die in 2005 in the Journal of Nutrition verscheen, geeft aan dat raw foodgebruikers een aanzienlijk minder hoge hoeveelheid 'slechte' cholesterol in hun bloed hebben. Een andere studie uit datzelfde jaar toont dan weer aan dat mensen die leven volgens de raw foodfilosofie een aanzienlijk lager gehalte aan lichaamsvet hebben. Bekende aanhangers van het zogenaamde dieet zijn Demi Moore, Woody Harrelson en Chicago chef Charlie Trotter. Naast al die heilzame berichtgeving rond de trend, toch ook een kleine waarschuwing: "Voor wie enkel nog rauw voedsel eet, vormen tekorten aan ijzer, calcium en B12, dat vooral in dierlijke producten voorkomt, een groot risico", aldus voedingsdeskundige Tanja Callewaert. Raw food hipster hotspots Na een boom van raw foodzaken in Europese hipstersteden bij uitstek als Oslo, Göteborg, Londen, Berlijn en Amsterdam, lijkt het rauwe voedsel nu ook bij ons steeds meer voet aan de grond te krijgen. Zo zijn er onder meer een heel aantal online shops die een specifieke raw foodlijn aanbieden, kwam er een Nederlands-Belgische raw foodcatering op gang en steken hier en daar in het Vlaamse stedelijke landschap de eerste raw foodbars en restaurantjes de kop op. Zo is er in Antwerpen 'Eten vol leven' een organische sappenbar, gespecialiseerd in raw foodkitchen. Op het menu een aantal vaste soepen en salades, maar daarnaast ook een dagelijks aanbod van specialiteiten als pizza, courgette-pasta, verschillende wraps en desserts. Naast rauw voedsel, heeft de bar dus ook een assortiment verse sappen en smoothies op basis van notenmelk en verse fruitsoorten. Eigenaars Tom Leenders en Sarah Leisdovich richtten overigens ook het allereerste Belgische raw foodrestaurant 'Dank u' op. Julie's Lifestyleblog Tot slot heeft Vlaanderen ook een hele leuke raw food lifestyle blog, namelijk die van professioneel Raw Food Chef, Coach & schrijfster Julie Van den Kerchove. Naast schrijven over raw food, geeft Julie ook workshops, en runt ze een raw foodcatering. Bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/993/Ge...n-oermens.dhtml 24/09/2014 om 17.46u Mening: Ik betwijfel of het vandaag de dag wel zo gezond is om je eten niet te koken. Door milieuvervuiling komen er alsmaar meer chemische stoffen en bacteriën in de grond die worden opgenomen door de planten. Als wij deze planten dan opeten zonder deze te koken, komen deze chemische stoffen in ons lichaam terecht. Ook zal je voor de stoffen die je niet binnen krijgt of te weinig binnen krijgt waarschijnlijk pilletjes moeten slikken om het gehalte hiervan in je lichaam op een goed niveau te houden. Hierdoor komen er weer meer chemische stoffen in je lichaam die er niet moeten zijn. Al bij al kan het dus niet zo heel gezond zijn in deze tijd. |
Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 08:04. |
Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.