![]() |
Schotland verwerpt onafhankelijkheid
Schotland blijft bij het Verenigd Koninkrijk nadat een meerderheid van de Schotten tegen onafhankelijkheid heeft gestemd. Met bijna alle stemmen geteld haalt het nee-kamp 55 procent.
Volgens de openbare omroep BBC stemden 1.877.242 Schotten tegen onafhankelijkheid en 1.512.688 voor. Om te winnen had het 'ja-kamp' 1.852.828 stemmen nodig. De regio Clackmannanshire, in het centrum van Schotland, kwam rond half drie als eerste met resultaten. Van de 39.972 kiezers stemde 46,2 procent ‘ja’ en 53,8 procent ‘nee’. En die tendens hield aan. 55 procent stemde uiteindelijk tegen onafhankelijkheid, 45 procent voor. Op de Orkney- en Shetlandeilanden stemde meer dan 60 procent tegen onafhankelijkheid. De inwoners van vier regio's spraken zich uit voor onafhankelijkheid: Dundee City, North Lanarkshire, West Dunbartonshire en Glasgow, de grootste stad van Schotland. Daar haalden de voorsanders 53 procent van de stemmen. Maar in de hoofdstad Edinburgh verwierp 61 procent van de stemmers de onafhankelijkheid. Nicola Sturgeon, de nummer twee van de Scottish National Party, heeft de nederlaag toegegeven. Aan de BBC zei ze dat ze erg teleurgesteld is, maar dat het land voor altijd is veranderd. De Schotse premier Alex Salmond riep op om de uitslag te aanvaarden en ziet de uitslag als voorbode van Schotse onafhankelijkheid in de toekomst. De opkomst voor het onafhankelijkheidsreferendum was historisch hoog, zo blijkt uit officiële cijfers. In South Ayrshire, in het zuidwesten van Schotland, trok 86,1 procent van de inwoners naar de stembus. In Midlothian was dat 86,8 procent en in Stirling zelfs 90,1 procent. Ook in andere regio's werden gelijkaardige cijfers opgetekend, met uitzondering van Glasgow, de grootste stad van Schotland, waar 'slechts' 75 procent van de inwoners een stem uitbracht. Bron: De Standaard, vrijdag 19/09/2014 (artikel door JVT en DG) http://www.standaard.be/cnt/dmf20140918_01276116 Eigen mening: ‘NO THANKS’! Schotland heeft beslist. Uiteindelijk is het verschil iets groter uitgevallen dan eerst gebleken. Kregen veel Schotten in het stemhokje watervrees? Hoe dan ook, 45% pro onafhankelijkheid, dat is en blijft een zware stem waarmee Alex Salmond druk kan uitoefenen op David Cameron. De Britse regering had vóór het referendum al de belofte gedaan aan Schotland dat het meer bevoegdheden ging krijgen. Het is echter blijven afwachten hoe London deze ‘meer bevoegdheden’ precies gaat invullen. De kwestie is hoe dan ook pijnlijk voor de Britse premier, maar hij heeft Schotland bij zich weten te houden (‘geen compleet gezichtsverlies lijden’, heet dat dan). De Britse premier heeft zijn ergste nachtmerrie niet zien uitkomen, de EU haalt opgelucht adem (vooral dan de Europese markten en de landen die zelf te kampen hebben met ‘opstandige’ regio’s) en Schotland krijgt toch meer bevoegdheden (al valt nog af te wachten hoe precies) : niet echt een winnaar, maar dus ook niet echt een (heel) grote verliezer in dit historische debat. Het is wel duidelijk dat Downing Street 10 (veel) meer rekening zal moeten houden met Edinburgh. |
De Britse premier Cameron zal inderdaad zeer blij zijn met de uitslag. Hiervoor is hij wel tot het uiterste moeten gaan in de strijd tegen de Ja-stemmers. Als we zien dat hij samen met meneer Brown meerdere malen naar Schotland is getrokken om als het ware campagne te voeren duidt op het feit dat dit voor hem een zeer belangrijke strategische slag is. Indien de Schotten voor de onafhankelijkheid hadden gestemd had ik het wel eens willen zien wat dit zou teweeg brengen in het Verenigd Koninkrijk. Na Schotland zou dit de poorten makkelijk openen voor Noord-Ierland alsook Wales ..
|
Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 11:18. |
Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.