actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   Landkaarten Allerhande (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=160)
-   -   Hoe de grens loopt hangt af van waaruit je het bekijkt (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=49848)

Barst 16th June 2014 18:47

Hoe de grens loopt hangt af van waaruit je het bekijkt
 
1 Attachment(en)
Hoe de grens loopt hangt af van waaruit je het bekijkt


Hoort de Krim nu bij Rusland of toch bij Oekraïne? Rusland heeft het schiereiland geannexeerd, maar dat wordt door de Verenigde Staten niet erkend. De meningen zijn verdeeld, en dat stelt kaartenmakers zoals Google Maps voor een lastig dilemma.


Grensconflicten zijn niet nieuw, maar Google heeft een manier bedacht om daarmee om te gaan in het digitale tijdperk. Zo zien de grenzen van de Krim er verschillend uit voor iemand Maps bekijkt vanuit Rusland, Oekraïne of de Verenigde Staten. Vanuit Rusland is de grens van de Krim een harde lijn, voor de rest van de wereld is de lijn gestippeld.


Verschillende perspectieven

Er zijn meer conflictgebieden in de wereld. De Indiase regering sommeerde Google niet langer het door Pakistan bezette gebied in Kashmir weer te geven als Pakistaans grondgebied, dat deel hoort volgens hen toch echt bij India. De Perzische Golf wordt door de omringende landen eigenlijk de Arabische Golf genoemd, behalve in Iran. Dat land dreigde in 2012 Google voor de rechter te slepen als het bedrijf bleef weigeren om die zee de juiste naam te geven. Uiteraard bezorgen ook de Palestijnse gebieden kaartenmakers slapeloze nachten en blijft het de vraag of Taiwan nu wel of niet bij China hoort?

Google is niet de enige kaartenmaker die zich op het gladde ijs van de wereldgeografie begeeft. Ook kaartenmaker Nokia die veel kaarten voor autonavigatie levert, ondervindt problemen. "Auto's met ons navigatiesysteem die aan China worden geleverd krijgen kaarten waarbij Taiwan onderdeel is van China, dezelfde auto's voor de rest van de wereld maken gebruik van kaarten waarbij Taiwan een zelfstandige staat is", zegt Christof Hellmis vice-voorzitter van Nokia's kaartenafdeling HERE.


Commerieel of politiek belang

Doorgaans maken kaartenmakers gebruik van de grenzen zoals die zijn vastgesteld door de Verenigde Naties. Maar het vinden van een balans tussen wat commercieel, educatief en politiek verantwoord is, blijft moeilijk. De wereld er vanuit verschillende hoeken anders uit laten zien is misschien commercieel aantrekkelijk, maar creëert ook verschillende versies van de realiteit.

Een alternatief als crowdsourcing voor het vaststellen van grenzen is een nieuwe ontwikkeling waar verschillende kaartenmakers, inclusief Google sinds kort gebruik van maken. Door het publiek te vragen de grenzen aan te passen kan meer overeenstemming worden bereikt over hoe de wereld moet worden ingedeeld, maar minder complex zal het er niet door worden.


Blog Trouw, 16-06-2014 (Nienke Schipper)


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 08:54.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.