Voedselagentschap vindt sulfiet in filet américain
Bij een gerichte controleactie bij slagers heeft het Federaal Voedselagentschap in 15,09 pct van de stalen sulfietgebruik vastgesteld in bereide en filet américain natuur. Tegen de betrokken slagers is een proces-verbaal opgesteld, de filet américain werd in beslag genomen en is vernietigd. Dat maakt het FAVV maandag bekend in een persbericht.
Het toevoegen van sulfiet aan filet américain is verboden. Door het gebruik van sulfiet, blijft het vlees mooi rood als het minder vers is en ook als het vlees reeds bedorven is. Dit kan dus gevaarlijk zijn voor de consumenten. Bovendien kan sulfiet bij gevoelige personen een allergische reactie veroorzaken, aldus het FAVV. Bij deze gerichte actie werden 159 monsters van zowel bereide als filet américain natuur getest. Vierentwintig stalen, genomen bij 14 slagers, testten positief op sulfiet met de malachietgroentest. De laboratoriumanalyse nadien bevestigde dit resultaat voor alle monsters. Het Vlaamse en het Waalse gewest telden elk zeven positieve slagers. In het Brusselse gewest werden geen inbreuken opgetekend. De controles op sulfiet in filet americain passen in de analyses die het FAVV het ganse jaar door uitvoert. De controle op het gebruik van sulfiet op vlees gebeurt in twee stappen. Eerst wordt een snelle screening ter plaatse uitgevoerd met een malachietgroenoplossing: bij deze test worden enkele druppels van een standaard malachietgroenoplossing op een monster vlees aangebracht, waarbij het vlees groen kleurt. Is er geen sulfiet aanwezig dan blijft de groene kleur, verdwijnt de groene kleur dan is er sulfiet aanwezig. Na een positieve malachietgroentest wordt een kwantitatieve analyse uitgevoerd in een laboratorium om het resultaat na te gaan. Bron: Het nieuwsblad 12/05/2014 http://www.nieuwsblad.be/article/de...140512_01102074 Mening: Door het lezen van dit artikel ben ik wel gerustgesteld in onze controle van hygiëne. Er is misschien wel een verboden product gevonden maar het wil wel zeggen dat beenhouwers en andere verkopers van voedsel nog steeds gecontroleerd worden. Dit is ook wel nodig, zeker na het lezen van dit artikel. Ik hoop dat het bij deze ene ontdekking blijft en dat voor de rest alles in orde is met de voedingssector in België. Laat dit een wijze les zijn voor de handelaars maar ook voor ons consumenten. Denk niet altijd dat als je vlees koopt bij een al dan niet erkend slager, er toch nog met je vlees kan zijn geknoeid en je altijd voorzichtig moet zijn met voedsel. |
Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 10:45. |
Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.